Brinnande drakar och raketer mot södra Israel

Brinnande drake i Gaza (foto: IDF)

Natten till onsdagen avfyrade terrorister i Gaza minst 12 raketer mot södra Israel. Tre av dem sköts ner av raketförsvarssystemet Järnkupolen, medan övriga projektiler slog ner i obebodda områden. Inga människor skadades i raketanfallet, som inleddes mindre än en timme efter att israeliska stridsflygplan och stridsvagnar attackerade terroristorganisationen Hamas på tre olika platser i Gaza. Två av målen var obemannade utkiksposter, medan det tredje var en bil tillhörande en Hamas-medlem som aktivt deltagit i den nya terrortaktiken att skicka brinnande drakar och ballonger över gränsen till Israel och på så sätt anlägga gräs- och skogsbränder. Inga människor rapporteras ha skadats i de israeliska attackerna.

Flera liknande våldsupptrappningar har inträffat de senaste veckorna som en konsekvens av de bränder som dagligen bryter ut i södra Israel när brinnande drakar och ballonger från Gaza landar i den torra terrängen. Israel arbetar på högtryck för att utveckla effektiva försvarsåtgärder. Nyligen installerades ett nytt optiskt varningssystem i området som kan identifiera och följa de brinnande föremålens färd. Inom kort ska även en nyutvecklad laserkanon introduceras, som ska kunna förstöra föremålen innan de ens når över gränsen. Befolkningen i södra Israel, som i över 10 år har levt med det ständiga hotet av raketattacker och nu dessutom har tvingats uthärda detta nya terrorhot i flera månader, har dock uttryckt stark vrede och frustration över att Israels försvarsstyrkor (IDF) inte agerar hårdare mot personerna i Gaza som ligger bakom brandterrorn. Nattens israeliska attacker var ett sätt för IDF att visa att man inte är passiv inför de dagliga brandattackerna, men samtidigt är det uppenbart att israeliska beslutsfattare i nuläget inte vill utlösa ytterligare en stor sammandrabbning med Hamas och därför gör allt för att undvika att palestinier dödas i attackerna. Hamas förstår detta mycket väl och har därför börjat besvara de israeliska attackerna med raketbeskjutning: de har gjort kalkylen att Israel in i det längsta kommer att undvika dödliga vedergällningsattacker.

Det som händer är alltså att Israel och Hamas än en gång undersöker var deras respektive smärtgränser går. De brinnande drakarna har rubbat status quo och gjort att parterna inte längre är överens om spelreglerna. I den nuvarande ronden är det tydligt att Hamas har överhanden.

Samtidigt som våldet än en gång trappas upp mellan parterna pågår det dock ansträngningar att försöka förbättra den svåra humanitära situationen i Gaza. Under tisdagen rapporterades det att Israel har föreslagit etableringen av en hamn på Cypern som kan leverera gods till Gaza. Cyperns regering håller på att undersöka förslaget, som skulle kunna innebära en markant förbättring av den humanitära situationen i Gaza. Israel har dock villkorat hamnprojektet med att Hamas först friger två israeliska medborgare, Abera Mengistu och Hisham al-Sayed, som tillfångatogs av terroristorganisationen 2014 respektive 2015 efter att de av okänd anledning tog sig över gränsen till Gaza, samt att Hamas även överlämnar kvarlevorna av två israeliska soldater, Oron Shaul och Hadar Goldin, som dödades under kriget sommaren 2014. Strax innan Hamas inledde nattens raketattacker uppgav terroristorganisationen att man inte är intresserad av att diskutera det israeliska hamnförslaget förrän Israel friger alla palestinier som frigavs under fångutväxlingen i oktober 2011 men som sedan dess har återarresterats efter att deltagit i terrorverksamhet och därmed brutit mot frigivningsvillkoren. För att ens diskutera ett förslag som markant skulle kunna förbättra situationen för Gazas befolkning kräver alltså Hamas att Israel först friger över 300 dömda terrorister. Även den palestinska myndigheten har förklarat att man motsätter sig det israeliska hamnförslaget, då man menar att en sådan plan bara bör implementeras inom ramen för en övergripande lösning på situationen i Gaza.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1322Det här inlägget:
  • 1104693Läsningar totalt:
  • 257Läsningar idag:
  • 907088Besökare totalt:
  • 234Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen