Två israeler ihjälskjutna på sin arbetsplats

Kim Levengrond Yehezkel הי״ד och Ziv Hajbi הי״ד

Två israeliska medborgare dödades och ytterligare en sårades tidigt på söndagsmorgonen av en palestinsk terrorist i industriområdet Barkan på norra Västbanken. Terroristen övermannade först en 28-årig kvinna och försatte henne med handfängsel innan han öppnade eld mot henne med en hemmagjord kulsprutepistol av modell Carl Gustav m/45. Därefter öppnade han eld mot en 54-årig kvinna och en 35-årig man och flydde sedan från platsen.

Den 28-åriga kvinnan och den 35-årige mannen avled en kort stund därefter av sina skador. Den 54-åriga kvinnans tillstånd beskrevs senare på dagen som stabilt och icke livshotande.

Terroristen identifierades ganska omgående av Israels försvarsstyrkor (IDF): Ashraf Walid Suleiman Na’alowa, 23 år gammal, från det palestinska samhälllet Shuweika i närheten av Tulkarm på norra Västbanken. Han var anställd som elektriker i samma företag som han utförde attacken på. IDF inledde snabbt ett massivt pådrag för att försöka hitta honom, i nära samarbete med den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor, men i skrivande stund befinner sig förövaren ännu på fri fot.

Namnen på de båda dödsoffren offentliggjordes på söndagsförmiddagen. Den 28-åriga kvinnan hette Kim Levengrond Yehezkel och efterlämnade sig sin make och deras 1.5-årige son. Hon begravdes sent på söndagskvällen i Rosh Ha’ayin i centrala Israel där familjen bodde. Hundratals människor deltog i begravningen.

Den 35-årige mannen hette Ziv Hajbi och var hemmahörande i Rishon Letzion. Han efterlämnade sig sin fru och deras tre barn. Begravningen kommer att äga rum i det lilla samhället Nir Yisrael utanför Ashkelon i eftermiddag.

Omkring 4000 människor arbetar i industriområdet Barkan där den brutala terroristattacken utfördes. Hälften av de anställda är israeler och hälften är palestinier. Sedan det etablerades 1982 har det varit en förebild för liknande projekt som både erbjuder arbetstillfällen och bidrar till att skapa goda relationer mellan israeler och palestinier.

Nyheten om terroristattacken väckte jubel i Gaza och lovordades av de båda terroristorganisationerna Hamas och Islamiska jihad. I gathörn stod unga män och delade ut sötsaker till förbipasserande bilar, en vanlig syn i det palestinska samhället efter varje dödlig attack mot israeler.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 9986Det här inlägget:
  • 1316309Läsningar totalt:
  • 89Läsningar idag:
  • 1104471Besökare totalt:
  • 87Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen