400 raketer mot Israel på 12 timmar

En israelisk buss totalförstördes efter att ha träffats av en rysktillverkad pansarbrytande Kornet-missil (foto: IDF)

Tidigt på måndagskvällen inledde de palestinska terroristorganisationerna i Gaza ett massivt raketangrepp mot städer och samhällen i sydvästra Israel. Strax efter klockan åtta på tisdagsmorgonen hade omkring 400 projektiler avfyrats, det mest omfattande raketangreppet mot Israel någonsin. En 40-årig man dödades och en person skadades svårt när ett bostadshus i Ashkelon träffades av en raket. Dödsoffret visade sig vara en palestinier från Hebron som befann sig i Israel utan tillstånd. Enligt MDA (Röda davidsstjärnan, Israels nationella akutvårds- och ambulanstjänst) har ytterligare över 50 människor skadats, varav två svårt. Dödssiffran hade kunnat vara betydligt högre än så: på måndagseftermiddagen, innan den massiva beskjutningen inleddes, totalförstördes en israelisk buss när den träffades av en rysktillverkad pansarbrytande Kornet-missil som avfyrades från Gaza. Bara några minuter tidigare hade bussen varit full med soldater. När Israel besvarade eldgivningen inledde de palestinska terroristorganisationerna i Gaza det koordinerade massiva raketangreppet som sedan varade under större delen av natten

Israels försvarsstyrkor (IDF) uppger att raketförsvarssystemet Järnkupolen har skjutit ner omkring 25% av raketerna som har avfyrats hittills. Systemet är programmerat att bara aktiveras när en raket beräknas slå ner i bebyggelse. Under kriget mellan Israel och terroristorganisationen Hamas sommaren 2014 träffades över 90% av de raketer som systemet försökte skjuta ner.  När ett stort antal raketer avfyras samtidigt har dock systemet visat sig vara mindre effektivt, vilket förklarar det höga antalet skadade och den omfattande materiella förödelsen i sydvästra Israel.

Under natten och morgonen har israeliska stridsflygplan och attackhelikoptrar gått till hårt motangrepp och bombat mer än 150 militära mål i Gaza. Hittills rapporteras minst 11 palestinier ha dödats, flera av den medlemmar i terroristorganisationer. Både Hamas och Islamiska jihad har hotat att utvidga raketbeskjutningen ytterligare om de israeliska bombattackerna inte upphör.

IDF beräknar att de palestinska terroristorganisationerna i Gaza tillsammans har över 20000 raketer till sitt förfogande, vilket är mer än dubbelt så många som de beräknades ha under kriget sommaren 2014. Den israeliska regeringens säkerhetskabinett samlades för överläggningar på tisdagsmorgonen. En talesperson för IDF uppger att reservister inom kort ska inkallas för tjänsgöring, vilket är ett tecken på att en mer omfattande militäroperation kan vara i antågande.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 700Det här inlägget:
  • 1095302Läsningar totalt:
  • 222Läsningar idag:
  • 898696Besökare totalt:
  • 177Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen