Israel går mot nyval

Israels försvarsminister Avigdor Liberman lämnade på torsdagsmorgonen in sin avskedsavsökan till premiärminister Binyamin Netanyahu. Beslutet togs i protest mot att Israel på tisdagseftermiddagen ingick i en informell vapenvila med de palestinska terroristorganisationerna i Gaza.

“Det som hände igår, vapenvilan, och avtalet med Hamas, innebär en kapitulation till terrorn”, sa Liberman på den presskonferens på onsdagen under vilken han först offentliggjorde sin avsikt att avgå. “Det vi gör nu som stat är att vi köper en kort tids lugn, men till priset av allvarlig och långsiktig skada på vår nationella säkerhet”.

Israels säkerhetskabinett sammanträdde under mer än sju timmar på tisdagen och utfärdade därefter ett kort pressmeddelande: “Säkerhetskabinettet diskuterade idag händelseutveckligen i söder. Kabinettet informerades av IDF [Israels försvarsstyrkor] och säkerhetsansvariga om attackerna och omfattningen av operationerna mot terroristerna i Gaza. Säkerhetskabinettet uppmanade IDF att fortsätta operationerna i erforderlig omfattning”. Det ska emellertid ha rått starkt delade meningar bland de närvarande ministrarna om hur Israel skulle besvara det exempellösa raketangreppet från terroristorganisationerna i Gaza som då fortfarande pågick. Liberman har länge förespråkat en kompromisslös linje mot Hamas och ska därför ha yrkat på att IDF nu måste slå tillbaka med full kraft och en gång för alla besegra terroristerna i Gaza. Netanyahus linje är dock den rakt motsatta, vilket han senast uttryckte dagen innan raketanfallet utbröt: under en presskonferens i Paris i söndags uppgav han att han gör allt som står i hans makt för att förhindra ytterligare ett “onödigt krig” i Gaza. I förra veckan godkände han därför överföringen av 15 miljoner dollar i kontanter från regimen i Qatar till Hamas, via den israeliska gränsövergången Erez. Pengatillskottet gjorde det möjligt för Hamas att betala ut löner till tiotusentals statsanställda i Gaza för första gången på flera månader. I utbyte mot det generösa biståndet från Qatar ska Hamas ha lovat att avbryta de våldsamma protesterna vid gränsstaketet mellan Gaza och Israel som har pågått sedan i mars. Israel ska i sin tur ha lovat att delvis lätta på sin blockad av Gaza. Enligt den informella överenskommelsen ska liknande kontantöverföringar ske en gång i månaden fram till i april 2019. Netanyahus förhoppning, som alltså också delas av regimen i Qatar, är att detta ska förbättra den humanitära situationen i Gaza och därigenom även stabilisera säkerhetsläget.

Precis som Liberman nu motsätter sig vapenvilan ska han kraftigt ha motsatt sig kontantöverföringen till Hamas, som han uppfattar som en belöning till terroristerna i Gaza. Under gårdagens presskonferens hävdade han att Netanyahu tog beslutet över huvudet på honom. På ett liknande sätt ska beslutet om att ingå en ny vapenvila med Hamas ha tagits av Netanyahu själv, utan votering, under säkerhetskabinettets sammanträde i tisdags.

Avigdor Libermans avgång innebär att också hans parti, Yisrael Beiteinu, lämnar koalitionsregeringen, som därmed bara omfattar minsta möjliga majoritet i Knesset (det israeliska parlamentet), 61 av 120 ledamöter. Netanyahu har uppgett att han själv tills vidare övertar försvarsministerposten, liksom även invandringsministerposten, som också innehades av en medlem i Yisrael Beiteinu. Ett annat koalitionsparti, det nationalreligiösa Habayit Hayehudi, vars företrädare också ska ha motsatt sig vapenvilan, kräver dock att få överta försvarsministerposten – annars lämnar de också koalitionen. Därmed skulle regeingen inte längre ha en majoritet, med nyval som följd. Ytterligare ett koalitionsparty, Kulanu, motsätter sig för sin del Habayit Hayehudis krav att får överta försvarsministerposten. I nuläget ser det därför ut som att Netanyahu inte längre kan hålla samman sin regering, och att ett nyval inom snart kommer att utlysas.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 324Det här inlägget:
  • 1104700Läsningar totalt:
  • 264Läsningar idag:
  • 907095Besökare totalt:
  • 241Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen