Två israeler ihjälskjutna på Västbanken

De fyra israelerna stod vid den här busshållplatsen när den palestinske terroristen öppnade eld mot dem.

Två israeler dödades och ytterligare två skadades svårt strax innan lunchtid idag när en palestinsk terrorist steg ur en bil och öppnade eld mot dem i närheten av bosättningen Giv’at Assaf på Västbanken. Detaljerna kring terroristattacken är fortfarande knapphändiga, men enligt palestinska nyhetskällor ska de två dödade israelerna ha varit soldater. Israels nationella akutvårds- och ambulanstjänst MDA uppger att de två skadade är en man och en kvinna, båda i 20-årsåldern.

Giv’at Assaf ligger ungefär två kilometer söder om Ofra, bosättningen utanför vilken en palestinsk terrorist öppnade eld i söndags kväll och skadade åtta människor. På onsdagskvällen avled det knappt tre dagar gamla spädbarnet som föddes i den 30:e graviditetsveckan genom akut kejsarsnitt efter att hans mamma skottskadades svårt i den terroristattacken. Barnet begravdes några timmar senare på Olivberget i Jerusalem, där flera hundra människor hade samlats för att föra honom till den sista vilan. Innan begravningen hade han  blivit symboliskt omskuren och givits sitt namn: Amiad Yisrael, vilket kan översättas till ”mitt evighetsfolk Israel”. Hans lilla kropp, insvept i en tallit (judisk bönesjal), bars av hans farfar, Refael Ish-Ran.

”Tack för att du lät mig vara en farfar i tre dagar”, sa Refael Ish-Ran i sitt korta begravningstal. ”Under ditt korta liv lyckades du ena Israels folk. Du förde med dig så mycket ljus, och med allt ditt ljus kommer vi att släcka deras mörker”.

Nästan samtidigt som Amiad Yisrael Ish-Ran begravdes arresterade israeliska specialstyrkor fyra personer misstänka för inblandning i söndagens terroristattack. De hade spårats till det palestinska samhället Surda strax norr om Ramalla på Västbanken. En femte person, Saleh Barghouti, sköts till döds när han försökte fly i en bil. Den palestinska terroristorganisationen Hamas uppgav senare under kvällen på Twitter att Barghouti var en av dess medlemmar och att det var han som hade avfyrat vapnet i vad som kallades ”Ofra-operationen”. Terroristorganisationen sade sig vara ”mycket stolt” över honom och beskrev hans attack, i vilken han alltså skadade sju civila och dödade ett spädbarn, som ”hjältemodig”.

Tidigt på torsdagsmorgonen hann rättvisan även ikapp Ashraf Na’alowa, den palestinske terrorist som sköt ihjäl två israeler i industriområdet Barkan på norra Västbanken den 8 oktober. När israeliska specialstyrkor närmade sig hans gömställe i Nablus öppnade han eld mot dem, varpå de besvarade eldgivningen och dödade honom. Det palestinska Fatah-partiet, som kontrollerar den palestinska myndigheten, hyllade honom som en ”martyr” på Twitter och kallade attacken som han utförde för ”Barkan-operationen”.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 460Det här inlägget:
  • 1316314Läsningar totalt:
  • 94Läsningar idag:
  • 1104476Besökare totalt:
  • 92Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen