Brutalt mord i Jerusalem klassat som terroristattentat
Sent i torsdags kväll påträffade israelisk polis Ori Ansbachers sargade kropp i ett skogsområde i Jerusalems sydvästra utkanter. Den 19-åriga kvinnan hade rapporterats försvunnen några timmar tidigare. Trots att polisens utredning genast sekretessbelades började rykten om dådet snabbt att spridas via sociala medier, med grafiska detaljer om i vilket tillstånd offrets kvarlevor hade påträffats. Uppgifterna tillbakavisades av polisen, som menade att de inte bara är felaktiga, utan att de också kränker både offret och hennes familj.
Polisen kunde inledningsvis inte bekräfta att dådet var ”nationalistiskt motiverat”, dvs. terrorism, men lät ganska omgående säkerhetstjänsten Shin Bet överta utredningen, vilken indikerade att misstankarna lutade i den riktningen. I fredags kväll arresterade sedan israeliska soldater en 29-årig palestinsk man i Ramalla, på sannolika skäl misstänkt för mord. Den häktade mannen, Arafat Irfayia, kunde knytas till brottet med hjälp av teknisk bevisning. I förhör har han uppgett att han lämnade sitt hem i Hebron i torsdags beväpnad med en kniv och tog sig över gränsen, trots att han saknade tillstånd att befinna sig i Israel. Ännu på söndagsmorgonen hade Shin Bet dock inte uteslutit att det rörde sig om ett sexbrott, men efter att den misstänkte gärningsmannen vallades på brottsplatsen under söndagen klassades slutligen mordet som ett terroristattentat.
Även om många detaljer kring dådet fortfarande är sekretessbelagda råder det inget tvivel om att mordet var synnerligen brutalt, vilket har orsakat chock och vrede bland den israeliska allmänheten. Mycket skarpa fördömanden av dådet har därför hörts från politiker de senaste dagarna. Ministern för inrikes säkerhet Gilad Erdan hävdade på lördagskvällen att det alltid per definition är terrorism när judar i Israel mördas av palestinier som befinner sig i landet utan tillstånd, oavsett hur gärningsmännen själva motiverar sina handlingar. Justitieminister Ayelet Shaked har för sin del krävt att förövaren ska dömas till döden. Detta vore synnerligen ovanligt, då ingen har dömts till döden i Israel på över 30 år, och inget dödsstraff har verkställts sedan 1962.
Ett annat tonläge hördes från offerts mor, Na’ah Ansbacher, när hon gjorde sitt första officiella uttalande i lördags kväll inför ett stort pressuppbåd utanför familjens bostad i bosättningen Tekoa strax söder om Betlehem. ”Jag ber att ni som lyssnar på oss och som låter våra ord komma in i era hjärtan, att ni utför en liten handling som bringar lite mer ljus till världen. En handling av vänlighet så att Oris minne dröjer kvar i världen, och så att vi kanske får lite tröst genom att öka ljuset till världen”. Namnet Ori betyder just ”mitt ljus”.
Premiärminister Binyamin Netanyahu uppgav under söndagens regeringssammanträde att Israel från och med nästa söndag kommer att börja implementera en lag som formellt trädde i kraft vid årsskiftet och som innebär att summan som den palestinska myndigheten betalar ut i lön till dömda terrorister och till efterlevande till terrorister som dödats av Israel kommer att dras av från de tull- och skatteintäkter som Israel samlar in åt den palestinska myndigheten. 2018 uppgick denna budgetpost till motsvarande över 6.4 miljarder svenska kronor. Regeringen har hittills valt att inte implementera denna lag, då försvars- och säkerhetsrepresentanter har varnat för att de palestinska säkerhetsstyrkorna då riskerar att försvagas, med ökad risk för våldsutbrott på Västbanken som följd.
Paul Widen
Jerusalem