När man har rätt av fel anledning

Ilhan Omar och Rashida Tlaib, ledamöter i det amerikanska representanthuset (foto: US House of Representatives).
I torsdags beslutade Israels inrikesminister Aryeh Deri att förvägra inresetillstånd till de amerikanska kongressledamöterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib. Orsaken till beslutet var enligt Deri att de båda folkvalda politikerna hade för avsikt att förespråka bojkott mot Israel under sitt besök. Inrikesministern fick snabbt stöd från premiärminister Binyamin Netanyahu. ”Kongresskvinnorna Tlaib och Omar är ledande aktivister när det gäller att främja lagstiftning om bojkott mot Israel i den amerikanska kongressen”, förklarade han i ett pressmeddelande. ”För bara några dagar sedan fick vi resplanen för deras besök i Israel, vilket avslöjade att de planerade ett besök vars enda mål var att stärka bojkotten mot oss och förneka Israels legitimitet. Ett exempel: de uppgav destinationen för sin resa som Palestina och inte Israel, och till skillnad från alla demokratiska och republikanska kongressmedlemmar som har besökt Israel begärde de inte att få träffa några israeliska tjänstemän, varken från regeringen eller från oppositionen”.
Netanyahu påpekade också att israelisk lag förbjuder inresa till Israel av dem som förespråkar bojkott mot landet. Ändå kom beslutet som en överraskning, då israeliska företrädare i flera veckor hade signalerat att besöket ändå skulle tillåtas. Den aktuella lagen har nämligen en undantagsklausul som kan utnyttjas av regeringen, och att förbjuda två folkvalda amerikanska kongressledamöter att besöka landet skulle om möjligt skada Israel mer än om besöket fick genomföras som planerat, enligt många bedömare. Att undantagsklausulen inte utnyttjades beror med största sannolikhet på att USA:s president Donald Trump lade sig i kontroversen tidigare på torsdagen. ”Det skulle visa stor svaghet om Israel tillät ledamot Omar och ledamot Tlaib att besöka landet”, skrev han på Twitter. ”De hatar Israel och alla judiska människor och det finns inget som kan sägas eller göras för att ändra deras sinnen”. Att i det läget gå emot Trump vore i det närmaste otänkbart för Netanyahu, som 2016 tog det strategiska beslutet att aldrig öppet ifrågasätta eller utmana USA:s nyckfulle och lättretlige president.
Givetvis har Ilhan Omar och Rashida Tlaib inget i Israel att göra, men för den sakens skull bör man alltså inte inbilla sig att Binyamin Netanyahu satte stopp för deras besök av principiella skäl: han gjorde det för att inte stöta sig med Donald Trump. Detta skäl kan förstås också anses vara legitimt och förståndigt, men det grundar sig inte i några djupa ideal om Israels rätt att försvara sig. Hade Trump inte lagt sig i kontroversen hade förmodligen de båda kongressledamöterna traskat runt i Jerusalem i detta nu och Netanyahu bara ryckt på axlarna.
Man ska heller inte inbilla sig att Donald Trumps Twitter-utbrott i torsdags mot de båda kongressledamöterna grundade sig i omtanke om Israel. Genom sitt agerande tvingar han i princip det demokratiska partiets företrädare att sluta upp bakom deras mest extrema falang, vars radikala ståndpunkter bara delas av en liten minoritet av partiets medlemmar. Syftet med detta är förstås enkelt: det gör hela det demokratiska partiet oattraktivt för majoriteten av den amerikanska väljarkåren. ”Omar och Tlaib är det demokratiska partiets ansikte och de HATAR Israel!” fortsatte Trump på Twitter senare på torsdagen. Han använder alltså bara Israel som ett slagträ i kampen mot sina politiska motståndare på hemmaplan. Smart taktik för Trumps del, men direkt livsfarligt för Israel i ett längre perspektiv.
Paul Widen
Jerusalem