17-årig flicka dödad i sprängdåd på Västbanken

Rina Shnerb הי״ד

Tre israeler skadades svårt i morse när en bomb detonerade i ett populärt naturområde utanför bosättningen Dolev på norra Västbanken. De tre skadade, en 46-årig man och två av hans barn, en 19-årig pojke och en 17-årig flicka, var på vandring i området när en improviserad bomb antingen kastades mot dem eller fjärrutlöstes då de befann sig intill dem. En bil uppges ha lämnat området i stor hast precis efter explosionen. IDF (Israels försvarsstyrkor) misstänker att förövarna till dådet färdades i den. I nuläget tyder allt på att palestinska terrorister ligger bakom attacken.

Trots sina svåra skador lyckades pappan ringa efter hjälp. De tre skadade evakuerades till sjukhus i Jerusalem, men livet på den 17-åriga flickan gick inte att rädda. Hennes 19-årige bror, vars tillstånd beskrivs som kritiskt, vårdas i respirator och har svåra splitterskador i buken och på benen. Pappans skador är också omfattande, men hans tillstånd stabiliserades under dagen och hans liv ska inte längre vara i fara.

Under eftermiddagen offentliggjordes namnet på dödsoffret: Rina Shnerb. Hon var hemmahörande i staden Lod och hade precis fyllt 17.

IDF inledde omedelbart en omfattande operation för att fånga de palestinska terroristerna som utförde dådet. Andra populära naturområden har börjat genomsökas för att säkerställa att liknande improviserade bomber inte har placerats på andra håll. I skrivande stund har ingen terroristorganisation tagit på sig ansvaret för händelsen, men företrädare för Hamas i Gaza har under dagen lovordat attacken och beskrivit den som ”hjältemodig”. I vanlig ordning har unga män i Gaza setts dela ut sötsaker till förbipasserande bilar för att fira dådet.

Samtidigt har kondoleanser strömmat in under dagen till den drabbade familjen. Dådet har beskrivits som barbariskt och besinningslöst av både israeliska företrädare och utländska diplomater. ”Å mina och å Israels medborgares vägnar vill jag framföra djupa kondoleanser till familjen till den unga Rina Shnerb som mördades i en allvarlig terroristattack i morse, och tillönska en snabb återhämtning till hennes far, Rabbi Eitan, och hennes bror, Dvir”, sa Israels premiärminister Binyamin Netanyahu i ett pressmeddelande under förmiddagen. ”Vi kommer att fortsätta med styrkandet av bosättningarna. Vi kommer att fördjupa våra rötter och slå mot våra fiender. Säkerhetstjänsterna har tagit upp jakten efter de avskyvärda terroristerna. Vi kommer att gripa dem. Israels långa arm når alla som hotar våra liv och kommer att göra upp räkningen med dem”.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 909Det här inlägget:
  • 1316313Läsningar totalt:
  • 93Läsningar idag:
  • 1104475Besökare totalt:
  • 91Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen