Skakig vapenvila efter två dygns strider

Terroristorganisationerna Islamiska jihad och PRC har de senaste dagarna publicerat så kallade “martyraffischer” av sina dödade medlemmar.

Israel och den palestinska terroristorganisationen Islamiska jihad ingick en inofficiell vapenvila klockan 5.30 imorse med hjälp av egyptiska medlare. Som brukligt är fortsatte sedan raketbeskjutningen från Gaza i ytterligare ett par timmar innan ett spänt lugn lägrade sig strax innan klockan 7.30. Detta varade i lite mer än tre timmar, då ytterligare fem raketer avfyrades från Gaza mot staden Netivot. Sent på eftermiddagen bröts lugnet av ännu en raketsalva. Inga israeliska flygräder har dock rapporterats sedan inatt.

Under de gångna två dyngen har mer än 450 raketer avfyrats mot Israel från Gaza. Omkring 90% av raketerna med beräknad nedslagsplats i bebodda områden sköts ner av det israeliska raketförsvarssystemet Järnkupolen. Övriga 10% orsakade ansenliga materiella skador, men tack vare den omfattande utbyggnaden av skyddsrum i Israel skadades förhållandevis få människor i attackerna. Tre människor rapporteras ha träffats av raketsplitter, medan ett trettiotal människor har fått vård för fallskador efter att ha rusat till skyddsrum. Ytterligare omkring 40 människor har vårdats för chock, däribland en åttaårig flicka som drabbades av hjärtstillestånd under ett raketanfall.

Enligt hälsoministeriet i Gaza som kontrolleras av den palestinska terroristorganisationen Hamas har 34 människor dödats i de israeliska bombräderna sedan i tisdags morse. Ytterligare 111 människor ska ha skadats. Enligt IDF (Israels försvarsstyrkor) var minst 25 av de dödade palestinierna medlemmar i terroristorganisationer, främst Islamiska jihad och den mindre terroristorganisationen PRC. Hittills har organisationerna offentliggjort namnen på 11 av sina dödade medlemmar. Utöver Baha Abu al-Ata, den högt uppsatte befälhavaren i Islamiska jihad som dödades i en israelisk precisionsattack i tisdags morse, dödades ytterligare ett högre befäl i samma organisation natten till idag. Rasmi Abu Malhous, som var ansvarig för Islamiska jihads raketenhet, dödades tillsammans med fem medlemmar i sin familj när huset han befann sig i totalförstördes av en israelisk raket. Ytterligare 12 människor rapporterats ha skadats i explosionen.

Större sammandrabbningar mellan Israel och terroristorganisationerna i Gaza brukar ges olika namn av de stridande parterna, och så även denna gång. “Svart bälte” är den beteckning som IDF har gett sin operation, medan Islamiska jihad har valt att kalla striderna för “Gryningsvrål”. Det inofficiella eldupphörsavtalet som nåddes mellan parterna sent inatt med hjälp av egyptiska medlare stipulerar att Islamiska jihad upphör med sin raketbeskjutning och garanterar att protester mot Israel i anslutning till gränsstaketet inte urartar i våld, medan Israel föresätter sig att upphöra sina attacker mot terroristorganisationernas ledarskap och infrastruktur. Parterna själva har gett en annan version av den inofficiella överenskommelsen. Israel har som vanligt konstaterat att “lugn kommer att besvaras med lugn”, medan landets nyutnämnde försvarsminister Naftali Bennett på morgonen uppgav att Israel har “ändrat spelreglerna”: från och med nu kommer ansvar för framtida attacker mot Israel att besvaras med precisionsattacker mot terroristorganisationernas ledarskap, istället för enbart symboliska attacker mot organisationernas infrastruktur. Islamiska jihad har för sin del också velat utmåla eldupphöret som en seger och hävdar att den ingicks efter att Israel accepterade organisationens krav att upphöra de dödliga attackerna mot dess ledarskap.

Samtidigt som israeliska beslutsfattare nu avvaktar för att se om den inofficiella vapenvilan kommer att hålla är alla införstådda i att nästa våldsutbrott bara är en tidsfråga. Trots uppmaningar om nationell enhet från president Reuven Rivlin och ledaren i utmanarpartiet Kachol Velavan har skarp kritik riktats mot interrimsregeringen under ledning av Binyamin Netanyahu för beslutet att döda Baha Abu al-Ata och hanteringen av våldutbrottet som följde. Avigdor Liberman, ledaren för det sekulära nationalistpartiet Yisrael Beitenu, uppgav under tisdagen att han redan för ett år sedan (när han var försvarsminister) förespråkade dödandet av al-Ata, men att Netanyahu då hade lagt in sitt veto. Efter detta uttalande har israeliska medier rapporterat att Netanyahu ändrade åsikt i frågan efter att han tvingades ta betäckning i direktsändning när raketlarmet ljöd under ett valmöte den 11 september i år, i en attack som al-Ata ska ha legat bakom. Israels militära ledarskap ska då ha motsatt sig en attack, med hänvisning till att den då inte gick att utföra utan att riskera ett stort antal civila dödsoffer. IDF ska dock ha börjat planera operationen efter Netanyahus åsiktsbyte, varefter man så småningom identifierade en lämplig tid och plats då al-Ata kunde dödas med minimal risk för omfattande kollaterala offer. Operationen godkändes av säkerhetskabinettet och följde bokens alla regler, men faktum kvarstår alltså att attacken utgjorde ett tydligt avsteg från IDF:s agerande sedan sommaren 2014, och det är oklart varför Israels säkerhetskabinett plötsligt valde att göra detta avsteg just när landet befinner sig i ett så känsligt politiskt läge.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 238Det här inlägget:
  • 1085396Läsningar totalt:
  • 21Läsningar idag:
  • 889979Besökare totalt:
  • 19Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen