Politisk nedräkning i Israel

Benny Gantz, ledare för Kachol Velavan, och president Reuven Rivlin.

Mindre än tre dygn återstår nu för utmanarpartiet Kachol Velavan under ledning av Benny Gantz att presentera en regering för Israels president Reuven Rivlin. Efter valet den 17 september gick uppdraget att bilda regering först till den tillförordnade premiärministern Binyamin Netanyahu, då 55 av Knessets 120 ledamöter gav honom sitt förtroende. Gantz hade för sin del bara stöd av 54 ledamöter, medan övriga 11 ledamöter lade ner sina röster. Den 22 oktober lät Netanyahu dock informera Rivlin att han inte hade lyckats bilda en ny regeringskoalition, och uppdraget gick då vidare till Gantz.

Sannolikheten att Gantz skulle lyckas samla en majoritet av Knessets ledamöter bakom sig var emellertid från första stund ännu mindre än den var för Netanyahu. Kachol Velavan blev visserligen största parti i valet och fick 33 mandat, men ideologiskt står partiet närmare Netanyahus Likud än partierna på vänsterkanten, vilken innebär att det i princip helt saknar naturliga koalitionspartners i Knesset. Partiet uttalade strävan har därför varit att bilda en samlingsregering med Likud, men enbart på villkor att Netanyahu först avgår som partiledare, då denne inom kort väntas åtalas för bedrägeri, trolöshet mot huvudman och mutbrott. Likud har för sin del också uttryck sitt stöd för bildandet av en samlingsregering med Kachol Velavan, men har bestämt avvisat kravet på Netanyahus avgång. Dessutom har Likud bildat en pakt med det nationalreligiösa partiet Yamina och de två ultraortodoxa partierna Shas och Yahadut Hatorah som innebär att de fyra partierna, som sammanlagt har 55 mandat, kommit överens om att inte ingå i en koalitionsregering om inte de övriga partierna i pakten också bjuds in. En majoritet i en samlingsregering bestående av denna pakt och Kachol Velavan skulle alltså vara lojal mot Netanyahu och därmed ge honom större politiskt inflytande än Gantz, trots att Gantz skulle företräda det största partiet i regeringen. Sammantaget har detta inneburit att förhandlingarna mellan Likud och Kachol Velavan har varit helt låsta sedan valet. Båda partierna säger sig vilja ha en samlingsregering, men kraven som de ställer på varandra har hittills gjort det omöjligt för dem att nå en överenskommelse.

Om varken Kachol Velavan eller Likud viker sig från sina respektive krav finns det dock ytterligare ett alternativ för Gantz, nämligen att bilda en minoritetsregering med de två vänsterpartierna Avoda/Gesher och Hamachane Hademokrati/Meretz, med stöd utifrån från delar av det arabiska samlingspartiet och det nationalistiska högerpartiet Yisrael Beitenu. Till skillnad från exempelvis Sverige är minoritetsregeringar mycket ovanliga i Israel, men rent lagtekniskt behöver en regering bara åtnjuta en pluralitet i Knesset, dvs. inte en majoritet. Så länge Gantz stöds av minst 56 ledamöter (en mer än högerblockets 55) kan han alltså bilda en regering.

Trots att en sådan lösning skulle kräva ett ytterst osannolikt samarbete mellan Yisrael Beitenu och det arabiska samlingspartiet (föreställ er ett samarbete mellan Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ…), utan egentliga förtjänster för partierna själva och med stor risk för bakslag från deras respektive väljarbaser, är Netanyahu märkbart nervös inför möjligheten att han innan veckans slut inte längre kommer att vara premiärminister. “Detta vore en historisk terroristattack mot staten Israel”, varnade han igår under ett extrainsatt partievenemang i Tel Aviv. Vidare anklagade han det arabiska samlingspartiet för att stödja terrorism och för att sträva efter att förinta Israel. Det arabiska samlingspartiets ledare Ayman Odeh gav svar på tal på Twitter: “Ikväll förseglade Netanyahu sitt öde som den förbittrade brottsling han är, som inte klarar av att förlora, utan istället skadar och uppviglar mot dem han är tänkt att tjäna”.

Om Gantz inte lyckas presentera en regering för president Rivlin innan midnatt på onsdag återstår ett sista alternativ som aldrig har prövats tidigare i Israels historia: vilken Knessetledamot som helst – inte nödvändigtvis en partiledare – kan inom tre veckor försöka få stöd från en majoritet av Knesset att bilda en regering. Om ledamoten lyckas med det har han eller hon sedan två veckor på sig innan han måste presentera regeringen för presidenten. Låt oss återkomma till detta om och när det blir aktuellt.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 228Det här inlägget:
  • 1083629Läsningar totalt:
  • 209Läsningar idag:
  • 888554Besökare totalt:
  • 189Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen