Spänd förväntan inför Trumps fredsplan

Ledaren för Israels största politiska parti Benny Gantz (tv) under sitt möte med USA:s president Donald Trump (foto: Vita huset)

Idag klockan 12.00 lokal tid i Washington, D.C. väntas USA:s president Donald Trump offentliggöra sin fredsplan för en lösning av konflikten mellan Israel och palestinierna. Under gårdagen höll han privata och separata överläggningar i Vita huset med Israels tillförordnade premiärminister Binyamin Netanyahu och med ledaren för Israels största parti Kachol Velavan Benny Gantz, under vilka fredsplanen presenterades i sin helhet. De båda israeliska ledarna beskrev sina möten med Trump i överväldigande positiva ordalag och uttryckte inga som helst reservationer inför fredsplanen. Detta är en mycket stark indikation på att planen kommer att tillgodose de flesta eller rentav alla Israels krav i konfliktens nyckelfrågor: Jerusalems status, permanenta gränser, de palestinska flyktingarna, Israels bosättningar på Västbanken, samt den övergripande frågan om Israels säkerhet.

Enligt anonyma israeliska regeringskällor som har citerats i media de senaste dagarna ska fredsplanen ge Israel klartecken att annektera omkring 30% av Västbanken, däribland hela östra Jerusalem (som de facto annekterades redan 1967) och merparten av (och möjligen alla) bosättningarna. Vidare kommer Israel att ges full säkerhetskontroll över Jordandalen. Detaljerna kring lösningen av flyktingfrågan har varit mer sparsamma, men tros stipulera återvändandet av ett symboliskt antal palestinier till Israel, medan övriga flyktingar får välja mellan fullt medborgarskap i länderna där de befinner sig eller att återvända till Gaza eller de områden av Västbanken som tillfaller den palestinska myndigheten. Slutligen föresätter sig USA att erkänna Palestina som en självständig stat, men bara på villkor att terroristorganisationen Hamas i Gaza avväpnas och att det palestinska ledarskapet formellt erkänner Israel som en judisk stat med Jerusalem som huvudstad. Om det palestinska ledarskapet definitivt väljer av avfärda planen väntas USA ändå ge Israel klartecken att implementera och formalisera de delar av den som berör Israel.

Den palestinska myndigheten har i princip vägrat att ens diskutera Trumps fredsplan och myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas uppges till och med ha vägrat att ta emot Trumps telefonsamtal vid flera tillfällen de senaste dagarna. De diplomatiska kontakterna mellan USA och palestinierna är alltså i praktiken helt genomfrusna, och den enda kanalen som fortfarande är öppen är den som rör säkerhetsfrågor. Källor i den palestinska myndigheten uppger vidare att man för diskussioner om att upplösa själva den palestinska myndigheten. Detta har man dock hotat med flera gånger tidigare och hotet har därför knappt noterats i media.

Även Jordaniens kung Abdullah II har uttryckt sig starkt kritiskt till fredsplanen och sagt att han kommer att motsätta sig alla delar av den som berör Jordanien. Kungen syftar förmodligen på Tempelberget i Jerusalem, som formellt administreras av Jordanien, och de miljontals palestinska flyktingar som bor i Jordanien och som skulle garanteras fullt medborgarskap inom ramen för fredsplanen om de skulle välja detta.

Ett stort frågetecken inför offenliggörandet av fredsplanen är Trumps besynnerliga kommentar innan han påbörjade överläggningarna med Netanyahu igår, då han sa att planen inte kommer att genomföras om palestinierna avfärdar den. Till skillnad från tidigare fredsförslag, som ofta har presenterats i ödesdigra ordalag och betonat vikten av en gemensam överenskommelse, lät USA:s president i det närmaste lakonisk när han sa att det är ”okej” om palestinierna säger nej och i så fall att ”livet går vidare”.

Faktum är att centrala delar av Trumps fredsplan inte går att implementera om det palestinska ledarskapet och/eller länderna som gränsar till Israel motsätter sig den. Merparten av de palestinska flyktingarna (dvs. ättlingarna till de som flydde 1947-49) bor i Libanon och Jordanien, och Trump har ingen möjlighet att ge dem klartecken att återvända till Västbanken/Gaza inom ramen för hans fredsplan, än mindre att ge dem fullt medborgarskap i de länder där de nu befinner sig. Det återstår alltså att se om Trump bara kommer att rycka på axlarna och gå vidare om hans fredsplan kör fast, eller om den då kommer att implementeras delvis.

Offentliggörandet av fredsplanen sker samtidigt som både Trump och Netanyahu är föremål för mycket allvarliga rättsprocesser på sina respektive hemmaplaner. Den amerikanska senaten är i full färd att ta ställning till riksrättsåtalet mot presidenten, medan knesset (Israels parlament) idag skulle ta ställning till om huruvida man ska uppföra konstitutionsutskottet, för att där ta ställning till Netanyahus begäran om åtalsimmunitet. Netanyahu tog under morgonen överraskande tillbaka denna begäran, med hänvisning till vad han kallade en orättvis process med en på förhand given utgång, och för att inte överskugga dagens historiska händelse i Washington D.C. Åtalen mot honom i tre separata rättsfall kommer därmed formellt att träda i kraft inom kort.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 324Det här inlägget:
  • 1242570Läsningar totalt:
  • 4Läsningar idag:
  • 1034018Besökare totalt:
  • 4Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen