Israeler avråds från utlandsresor

Israels tillförordnade premiärminister Binyamin Netanyahu under ett extrainsatt sammanträde om coronaviruset den 25 februari 2020 (Foto: Haim Zach, GPO)

Israels hälsoministerium beslutade igår kväll att avråda israeliska medborgare från att resa utomlands, då man ser det som mycket sannolikt att coronaviruset nu har spridits till så många länder att det inte längre är effektivt att bara avråda från resor till vissa områden. Det drastiska beslutet är unikt för Israel och det första i sitt slag i världen. Det signalerar att Israel bedömer att viruset inte längre går att begränsa och att det nu bara är en fråga om att försvåra spridningen av det.

Israel hade fram tills idag bara haft ett registrerat fall av coronaviruset i landet, en kvinna som smittades på ett japanskt kryssningsfartyg och som befann sig i karantän när hon fick diagnosen. Efter vård i Israel tillfrisknade hon och tilläts lämna sjukhuset i början av veckan. Ytterligare fyra israeliska medborgare som insjuknat av det smittsamma viruset i Japan har vårdas där. På torsdagen rapporterades tre av dem ha tillfrisknat.

Mer än 200 israeler beordrades dock i 14 dagars karantän av hälsoministeriet under den gångna helgen, efter att ha varit i kontakt med en grupp sydkoreanska turister som insjuknade av viruset efter att ha återvänt till sitt hemland från en tiodagarsvistelse i Israel. Det är ännu oklart om turisterna var smittsamma under sin vistelse, som täckte i princip hela landet, inklusive områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten.

Vidare meddelade hälsoministeriet under torsdagen att en israelisk medborgare som i söndags återvände till landet efter en vistelse i norra Italien hade insjuknat av coronaviruset. Personen isolerades omedelbart, liksom hundratals människor som han har kommit i kontakt med sedan hans resa. Sammanlagt uppges nu över 1800 personer ha satts i karantän.

Israel har förbjudit inresa för alla utländska medborgare som kommer från eller som under de senaste två veckorna har besökt Kina, Sydkorea, Hong Kong, Macau, Thailand, Singapore och Japan. På torsdagen utökades listan till att även omfatta Italien. Israeliska medborgare som återvänder från dessa länder har beordrats att isolera sig i sina hem i två veckor, som är coronavirusets beräknade inkubationstid. Karantänföreskrifterna och inreseförbuden kommer sannolikt att utökas under kommande dagar.

De omfattande säkerhetsåtgärderna beräknas bli mycket kostsamma för Israel, som årligen besöks av mer än 4.5 miljoner turister. I början av veckan uppgav finansministeriet att prislappen för coronaviruset kan bli upp till en procent av landets BNP, motsvarande nästan 40 miljarder kronor. Denna beräkning omfattar dock inte de ekonomiska skadorna som skulle orsakas av en okontrollerad coronaepidemi i Israel, som givetvis skulle bli många gånger högre. Flygbolaget El Al varnade igår kväll att det riskerar att gå i konkurs inom några veckor som ett resultat av hälsoministeriets resevarning.

Inga särskilda hälsoföreskrifter har ännu utfärdats inför det israeliska valet nu på måndag, förutom att speciella vallokaler kommer att vara tillgängliga för personer som befinner sig i karantän. Landets tillförordnade premiärminister Binyamin Netanyahu beslutade i början av veckan att inte längre skaka hand med väljare, men detta var hans personliga beslut och inte ett resultat av direktiv från hälsoministeriet. Först ett par dagar efter valet kommer man att börja få klarhet i om någon eller några av de nu mer än 1800 personerna som befinner sig i karantän har blivit smittade, men det finns redan nu en utbredd oro att viruset kan ha fått ett omfattande fotfäste i landet.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 502Det här inlägget:
  • 1267166Läsningar totalt:
  • 47Läsningar idag:
  • 1057406Besökare totalt:
  • 47Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen