Mycket jämnt mellan blocken efter valet

Valsedlar för några av de 29 partier som ställde upp i valet i Israel den 2 mars 2020.

Israels tillförordnade premiärminister Binyamin Netanyahu utropade sig inatt som segrare efter att flera vallokalsundersökningar pekade på stora framgångar för hans parti Likud i gårdagens val. Utmanarpartiet Kachol Velavan, som blev största parti i valet i september förra året, ser för sin del ut att backa med flera mandat. Rösträkningen väntas dock inte bli klar förrän tidigast ikväll, och då det ännu är mycket jämnt mellan Netanyahus höger/ultraortodoxa block och hans uttalade motståndare är det för tidigt för att veta om Netanyahu kommer att kunna bilda en koalitionsregering.

Precis som inför valet i september befarade många experter att valdeltagandet skulle bli lågt, men än en gång motbevisades de, och detta rejält: 71% av alla röstberättigade deltog i valet, det högsta valdeltagandet sedan 1999. Ökningen var starkast bland Israels arabiska befolkning, där det annars brukar ligga på långt under riksgenomsnittet pga. en blandning av apati och motvilja mot majoritetssamhället. Det arabiska samlingspartiet har dock lyckats vända på denna trend. En stark motivationsfaktor tycks ironiskt nog ha varit fredsplanen som USA:s president Donald Trump offentliggjorde i slutet av januari, som innehåller en klausul som stipulerar att ett landområde i södra Galiléen med en hög koncentration av arabiska invånare bör bli en del av en framtida palestinsk stat. Hundratusentals israeliska araber skulle därmed förlora sina israeliska medborgarskap, ett förslag som har väckt stor vrede bland denna del av befolkningen. Enligt preliminära siffror ser det arabiska samlingspartiet ut att växa till 15 mandat. I valet i september förra året fick partiet 13 mandat, medan det i valet i april bara fick 10 mandat.

Netanyahus förhoppning är att bilda en koalitionsregering innan den 17 mars, då rättegången mot honom inleds i de tre olika fallen som han står åtalad i. I samtliga tre misstänks Netanyahu för förskingring och trolöshet mot huvudman, och i ett av fallen är han även misstänkt för mutbrott. En antikorruptionsorganisation inlämnade idag en framställan till högsta domstolen som begärde att Netanyahu ska förbjudas från att bilda regering när han nu, till skillnad från i september, står åtalad för brott. Israelisk lag kräver inte att en premiärminister måste avgå om åtal väcks mot honom eller henne, men det är ännu oklart om lagen tillåter en tillförordnad premiärminister mot vilken åtal har väckts att bilda en ny regering. Högsta domstolen avslog en liknande framställan i januari, med hänvisning till att den då var teoretisk: ingen tillförordnad premiärminister under åtal stod då i begrepp att bilda en regering i landet. Inom kort kan dock denna fråga upphöra att vara teoretisk, om det visar sig att Netanyahus Likud-parti och dess allierade vann en majoritet av rösterna i gårdagens val.

Om Netanyahus höger/ultraortodoxa block inte får en majoritet är risken mycket stor att det politiska dödläget fortsätter. Netanyahus motståndare är nämligen så djupt splittrade att det i princip är otänkbart att de skulle kunna enas för att avsätta honom. Det arabiska samlingspartiet har till skillnad från i September tydligt markerat att man inte tänker rekommendera partiledaren för Kachol Velavan Benny Gantz som premiäminister. Det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu har för sin del lovat att inte sitta i en regering som stöds av det arabiska samlingspartiet. En bred samlingsregering bestående av både Likud och Kachol Velavan, som många hoppades på efter valet i september, vore också i princip otänkbart, i alla fall så länge Netanyahu sitter kvar som premiärminister.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 336Det här inlägget:
  • 1085398Läsningar totalt:
  • 23Läsningar idag:
  • 889981Besökare totalt:
  • 21Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen