Benny Gantz får regeringsuppdraget

Israels president Reuven Rivlin gav idag regeringsuppdraget till Benny Gantz, partiledaren för Kachol Velavan (foto: Mark Neyman GPO)

Israels president Reuven Rivlin gav idag Benny Gantz, partiledaren för Kachol Velavan, i uppdrag att bilda nästa regering. Under gårdagens konsultationer mellan presidenten och representanter för de olika partigrupperna i Knesset uppgav 61 ledamöter att de rekommenderar Gantz som premiärminister, medan Binyamin Netanyahu fick 58 rekommendationer. En ledamot, Orly Levy-Abekasis, lade överraskande ner sin röst. Hon var tidigare medlem i det nationalistiska högerpartiet Yisrael Beitenu, men leder nu det lilla partiet Gesher, som delade valsedel med Avodah (arbetarpartiet) och vänsterpartiet Meretz.

Det arabiska samlingspartiet överraskade många när det enhälligt rekommenderade Gantz, till skillnad från i september i fjol, då de tre ledamöterna tillhörande det arabnationalistiska och antisionistiska partifraktionen Balad lade ner sina röster. Samlingspartiet betonade dock att rekommendationen av Gantz i första hand var en rekommendation mot Netanyahu. Partiet varken förväntar sig eller vill ingå i nästa regering, och planerar istället att stödja Gantz utifrån.

Även Yisrael Beitenu erbjöd en överraskning, när man rekommenderade Gantz efter att det arabiska samlingspartiet hade gjort samma rekommendation. I september lade partiet ner sina röster, då man vägrade att rekommendera samma person som hade rekommenderats av just det arabiska samlingspartiet, vars representanter Yisrael Beitenu betraktar som landsförrädare.

Trots att Gantz har stöd av 61 knessetledamöter kommer han sannolikt inte lyckas bilda en majoritetsregering, då det arabiska samlingspartiet alltså inte väntas ingå i den. Det är även oklart om Yisrael Beitenu kommer att vilja ingå i regeringen, då partiet vid upprepade tillfällen har lovat att inte ingå i en regering som är beroende av det arabiska samlingspartiet. När Gantz under måndagen försökte kontakta ledarna för partierna i Netanyahus så kallade högerblock fick han kalla handen. Gantz kan alltså komma att försöka bilda en minoritetsregering, den första i Israels historia, bestående av Kachol Velavan och vänsterkoalitionern Avodah-Gesher-Meretz – minus Gesher (se ovan). Så länge det arabiska samlingspartiet och Yisrael Beitenu blockerar alla misstroendevotum skulle en sådan minoritetsregering överleva. Gantz har nu fyra veckor på sig att försöka bygga en koalition. Det återstår att se hur långt de 61 knessetledamöterna som rekommenderade honom är villiga att gå för att faktiskt förverkliga denna rekommendation.

Det nyvalda Knesset invigdes idag under de hårda säkerhetsföreskrifter som råder sedan i lördags kväll med anledning av coronaviruset. Tre ledamöter svors in åt gången och lämnade sedan plenisalen, där presidenten, Knessets talman och ytterligare ett fåtal funktionärer sedan tog emot följande tre ledamöter, så att det aldrig skulle vara mer än 10 personer samtidigt i lokalen.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 256Det här inlägget:
  • 1085396Läsningar totalt:
  • 21Läsningar idag:
  • 889979Besökare totalt:
  • 19Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen