Svart flagg över Knesset

Svart flagg över Knesset.

Klockan 17:00 på onsdagen trädde ytterligare restriktioner i kraft i Israel för att sakta ner spridningen av coronaviruset i landet. Befolkningen har beordrats att hålla sig inomhus. Korta promenader är tillåtna, men man får inte gå längre än 100 meter från sin bostad, med undantag för bland annat mat- och medicininköp. De som bryter mot föreskrifterna riskerar kraftiga böter och fängelse i upp till sex månader. Ytterligare skärpning av restriktionerna – ett totalt utegångsförbud – uppges vara under övervägande.

2369 människor har testats positivt för coronaviruset i Israel hittills. Tillståndet för 39 av dem beskrivs som allvarligt. Fem människor har avlidit.

Hundratusentals människor har förlorat sina arbeten de senaste veckorna och arbetslösheten ligger nu på nästan 20%.

Samtidigt som landet befinner sig i ett hälsomässigt och ekonomiskt nödläge pågår det en politisk maktkamp som har utlöst en demokratisk kris utan motstycke i staten Israels historia. Israels högsta domstol (HD) beordrade i måndags talmannen för Knesset (Israels parlament) Yuli Edelstein att tillåta en omröstning om talmansposten, en omröstning som han sannolikt skulle förlora. Istället för att hörsamma domstolsbeslutet valde dock Edelstein idag att avgå, men avgången träder inte i kraft förrän på fredag och befriar honom alltså inte från domstolsbeslutet. Edelstein valde att ändå trotsa HD, som han anklagade för att överträda sina befogenheter. Han vidhöll att ingen omröstning kommer att ske – och ajournerade därefter Knesset.

Det går inte att överdriva betydelsen av Edelsteins agerande: den demokratiska ordningen i Israel har satts på undantag. Samtidigt som myndigheterna har beordrat befolkningen att lyda restriktioner som vore otänkbara för bara en månad sedan, har Knessets talman valt att öppet trotsa HD.

Trots det allvarliga hälsoläget i landet samlades idag ett tusental människor – varav många i bilar för att minska smittorisken – utanför Knesset för att protestera mot Edelsteins agerande (demonstrationer är fortfarande tillåtna, så länge deltagarna håller sig på två meters avstånd från varandra). Demonstranterna vajade svarta fanor för att understryka stundens allvar.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 351Det här inlägget:
  • 1085396Läsningar totalt:
  • 21Läsningar idag:
  • 889979Besökare totalt:
  • 19Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen