Raketbeskjutning från Gaza under fredsceremonin i Washington

Från vänster till höger: Förenade Arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed, Bahrains utrikesminister Abdullatif bin Rashid, Israels premiärminister Binyamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump utanför Vita huset idag (foto: Tia Dufour, Vita huset)

Palestinska terrorister i Gaza avfyrade minst två raketer mot södra Israel under tisdagskvällen. Israels försvarsstyrkor uppgav att en av raketerna sköts ner av raketförsvarssystemet Järnkupolen, medan den andra slog ner i kuststaden Ashdod. Två människor skadades av raketsplitter.

Raketattacken utfördes samtidigt som Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain skrev under det så kallade Abrahamavtalet i Washington, D.C. Några minuter efter attacken utfärdade den palestinska terroristorganisationen Hamas ett uttalande i vilket de fördömde avtalet och lovade att fortsätta den väpnade kampen mot “den sionistiska enheten”, dvs. Israel. Tidpunkten för raketattacken tyder alltså på att den var avsedd att slå smolk i bägaren under fredsceremonin.

Exakt vad som stod i fredsavtalet som skrevs under på Vita husets gräsmatta har ännu inte offentliggjorts, ett mycket besynnerligt faktum som har orsakat många spekulationer bland journalister och mellanösternexperter. Klart är dock att avtalet för Israels del inte kommer att ha någon giltighet förrän det först godkänns av regeringen och därefter av Knesset, Israels parlament: premiärministern har inte mandat att ingå fredsavtal med andra länder på eget bevåg. Men eftersom reaktionerna på fredsavtalet i Israel har varit nästan uteslutande positiva räknar Netanyahu kallt med att denna formalitet snabbt kommer att vara avklarad, även om det skulle visa sig att avtalet innehåller klausuler som är opopulära i Israel. Detta tillåter honom att låtsas ha makt som han inte har, vilket gynnar både honom och USA:s president Donald Trump politiskt.

Ytterligare “fem eller sex” länder i regionen står i kö att ansluta sig till Abrahamavtalet uppgav Trump strax innan ceremonin inleddes. Vilka länder det rör sig om ville han inte säga, men antydde att fler fredsavtal var nära förestående.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 87Det här inlägget:
  • 1126030Läsningar totalt:
  • 49Läsningar idag:
  • 926188Besökare totalt:
  • 46Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen