Skärpt nedstängning i Israel

“Ett friskt och framgångsrikt år!” önskar en anslagstavla på en nedstängd skola i centrala Jerusalem (foto: Paul Widen).

Israels regering beslutade idag att kraftigt skärpa restriktionerna som infördes i slutet av förra veckan när landet påbörjade sin andra nedstängning sedan coronaepidemin bröt ut tidigare i år. Då stängdes bland annat skolor, dagis, resturanger (som bara får erbjuda hemkörning) och kulturetablissemang. Antalet nya dagliga fall har dock nu börjat närma sig 7000, och flera sjukhus har börjat vägra att ta emot fler patienter, då de redan är överfulla. Från och med klockan 14.00 imorgon fredag kommer därför alla arbetsplatser att stänga, med undantag av de som klassas som oundgängliga av försvarsministeriet. Mataffärer och apotek har tillstånd att fortsätta hålla öppet, och resturanger får fortsätta att erbjuda hemkörning. Befolkningen måste hålla sig inom en kilometers avstånd från sina hem. Max tio personer får befinna sig tillsammans i en lokal inomhus och max 20 personer får församlas utomhus, förutsatt att alla håller två meters avstånd från varandra. Alla som är sex år och äldre måste ha på sig ansiktsmask när de befinner sig på en offentlig plats.

Dagens ödesdigra beslut togs efter en mycket utdragen regeringsdebatt. Två ministrar reserverade sig mot beslutet, bland andra finansminister Israel Katz, som menade att det kommer att orsaka omfattande ekonomiska skador mot många företag som har anpassat sin verksamhet efter hälsoministeriets riktlinjer och som därför inte borde omfattas av nedstängningen.

De mest omstridda punkterna i regeringsdebatten var i vilken utsträckning de nya restriktionerna skulle omfatta de återkommande demonstrationerna mot premiärminister Binyamin Netanyahu, samt gudstjänsterna under Yom Kippur, försoningsdagen, årets heligaste dag inom judendomen, som inleds på söndag kväll. Slutligen nåddes en kompromiss, enligt vilken demonstrationerna utanför premiärministerns residens får fortsätta, men max 2000 människor får delta på samma gång, och deltagarena måste bo inom en kilometers avstånd från residenset. Synagogor kommer för sin del att få hålla öppet över Yom Kippur, men med max 10 personer i samma lokal. På måndag kväll, när Yom Kippur är över, kommer alla synagogor att stänga. De mest kontroversiella regeringsbesluten rörande skärpningen, exempelvis begränsningen av demonstrationerna, måste dock först godkännas av Knesset, där punkterna nu debatteras livligt. Det är ännu oklart om dessa förslag kommer att röstas igenom innan sabbatens ingång. Om inte kommer den planerade demonstrationen på lördag kväll att genomföras utan de föreslagna restriktionerna.

Nedstängningen kommer att vara till den 10 oktober. Större delen av perioden består av helgdagar och klämdagar mellan helgdagar då många israeler ändå har ledigt, vilket regeringen hoppas ska minska de ekonomiska skadorna.

Oppositionen är extremt kritisk mot de stundande nedstängningen och menar att den bevisar regeringens oduglighet. Hade begränsade åtgärder vidtagits tidigare hade detta inte varit nödvändigt, hävdar man.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 192Det här inlägget:
  • 1155963Läsningar totalt:
  • 102Läsningar idag:
  • 952827Besökare totalt:
  • 95Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen