Fred i utbyte mot stridsflygplan?

USA:s försvarsminister Mark Esper och Israels försvarsminister Benny Gantz skriver under ett avtal i Pentagon den 22 oktober som säkrar Israels militärteknologiska överläge under kommande årtionden (foto: USA:s försvarsministerium)

Igår kväll utfärdade Israels premiärminister Binyamin Netanyahu och försvarsminister Benny Gantz ett gemensamt uttalande med anledning av Gantz två senaste USA-besök, ett för en månad sedan och ett i veckan som gick. Syftet med besöken var att nå en ny överenskommelse med USA:s försvarsministerium som säkrar Israels militärteknologiska överläge i Mellanöstern under kommande årtionden. Överenskommelsen skrevs under i torsdags och “kommer att tillåta upphandling av avancerade vapensystem som avsevärt kommer att förbättra Israels militära kapacitet”, hette det i uttalandet.

“Under besöket underrättades försvarsminister Gantz av den amerikanska administrationen om dess planer på att underrätta kongressen om dess avsikt att tillhandahålla vissa vapensystem till Förenade Arabemiraten”, fortsatte sedan Netanyahus och Gantz gemensamma uttalande. “Premiärministern och försvarsministern är båda överens om att eftersom USA uppgraderar Israels militära förmåga och upprätthåller Israels militärteknologiska överläge, kommer Israel inte att motsätta sig försäljningen av dessa system till Förenade Arabemiraten”.

De vapensystem som den amerikanska administrationen vill tillhandahålla till Förenade Arabemiraten är framförallt det toppmoderna stridsflygplanet F-35. Israel är för tillfället det enda landet i regionen som har fått köpa detta vapensystem från USA, inom ramen för USA:s lagstadgade garanti att alltid upprätthålla Israels militärteknologiska överläge i Mellanöstern. För att kunna sälja detta vapensystem till Förenade Arabemiraten måste alltså USA:s försvarsministerium först få kongressens godkännande. Eftersom stödet till Israel är mycket starkt i kongressen skulle ett sådant godkännande bli svårt att säkra om Israel skulle motsätta sig försäljningen. Syftet med Netanyahus och Gantz gemensamma uttalande igår kväll var således att ge sitt informella klartecken till USA:s kongress att Israel inte motsätter sig försäljningen av F-35 till Förenade Arabemiraten.

I direkt anslutning till Netanyahus och Gantz gemensamma uttalande utfärdade emellertid Netanyahu ytterligare ett uttalande, detta enbart från honom och inte från försvarsministern:

“De nya överenskommelserna utgjorde inte en del av fredsavtalet med Förenade Arabemiraten och diskussionen kring dessa, som inleddes för en månad sedan vid försvarsministerns [första] besök i Washington, efter undertecknandet av fredsavtalet, avslutades först igår”, försäkrade Netanyahu i sitt uttalande. “Efter en exakt utvärdering av professionella tjänstemän inom försvarsdepartementet beslutades det att Israel inte har några invändningar mot leverans av vissa vapensystem till Förenade Arabemiraten, när saken är förankrad i ett avtal med USA som uppgraderar Israels militära överläge och säkerställer dess militära överläge i Mellanöstern under kommande decennier”.

Strax därpå utfärdade Benny Gantz sedan sitt eget uttalande som skarpt avvek från Netanyahus budskap. “Efter undertecknandet av fredsavtalet med Förenade Arabemiraten upptäckte försvarsministern att det parallellt pågick förhandlingar om att sälja avancerade vapen, som var kända för de israeliska tjänstemännen som förde fredsförhandlingarna, men som var dolda för försvarsetablissemanget”. Enligt Gantz var det då tack vare hans snabba och rådiga ingripande som förhandlingar inleddes med USA:s försvarsdepartement med syfte att säkra Israels militärteknologiska överläge.

Å ena sidan är alltså Netanyahu och Gantz överens om att USA:s tillhandahållande av F-35 till Förenade Arabemiraten inte utgör ett hot mot Israels säkerhet, tack vare de (ännu ospecificerade) avancerade vapensystem som USA nu har utlovat Israel. Å andra sidan säger dock Gantz att Netanyahu kände till att det pågick förhandlingar mellan USA och Förenade Arabemiraten om uppköp av F-35 samtidigt som Israel försökte nå ett fredsavtal med Förenade Arabemiraten, och att Netanyahu medvetet undanhöll detta från sin egen försvarsminister. En tydlig implikation av detta är att det historiska fredsavtalet skedde i utbyte mot en enorm vapenaffär mellan USA och Förenade Arabemiraten, och att detta alltså inte var “fred i utbyte mot fred” som Netanyahu påstod inför det israeliska flygbolaget El Als första flight mellan Tel Aviv och Abu Dhabi den 31 augusti, utan “fred i utbyte mot stridsflygplan”. En annan tydlig och om möjligt ännu mer graverande implikation är att denna vapenaffär enligt Gantz hade utgjort ett strategiskt hot mot Israel om inte han själv snabbt hade inlett förhandlingar med sin amerikanske motpart för att fortsatt säkra Israels militärteknologiska överläge.

Från den israeliska oppositionen, men också från högt uppsatta personer inom Israels säkerhetsetablissemang, har därför krav på en omfattande utredning nu börjat höjas. Trots att även delar av Netanyahus egen regering ifrågasätter hans agerande sitter kritikerna i en obekväm stol, eftersom fredsavtalet med Förenade Arabemiraten åtnjuter ett starkt stöd bland den israeliska allmänheten. Att ifrågasätta det, eller att ifrågasätta på vilka grunder det slöts, kan medföra stora politiska kostnader för kritikerna. Dessutom finns det en risk att USA:s president Donald Trump ilsknar till om framträdande israeler på allvar börja sätta sig på tvären och äventyrar hela vapenaffären, som är värd motsvarande över 16 miljarder kronor.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 198Det här inlägget:
  • 1115681Läsningar totalt:
  • 60Läsningar idag:
  • 916635Besökare totalt:
  • 58Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen