Kärnfysiker dödad utanför Teheran

Den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh.

Den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh och flera av hans livvakter dödades i fredags eftermiddag strax utanför huvudstaden Teheran, enligt iranska medier. En kraftig bomb som var gömd i en flakbil exploderade när de tre bilarna i Fakhrizadehs bilkortege körde förbi, varefter flera beväpnade män öppnade eld mot bilarna med automatvapen. Enligt den iranske journalisten Mohamad Ahwaze drogs sedan den skadade Fakhrizade ut från sin bil av en av gärningsmännen och sköts ihjäl. Gärningsmännen försvann sedan blixtsnabbt i en bil och flera motorcyklar, utan att ha ådragit sig några skador. Exakt hur många människor som skadades och dödades i attacken är ännu inte känt.

Mohsen Fakhrizadeh spelade en nyckelroll i Irans kärnenergiprogram sedan början av 2000-talet. Han ledde Irans hemliga kärnvapenprogram AMAD fram till 2003, då det lades på is. 2007 återupptogs arbetet under det nya namnet SPND. 2018 lyckades Israels underrättelsetjänst Mossad stjäla och smuggla ut hela SPND:s arkiv från Teheran, vilket sedan tillkännsgavs under en dramatisk presskonferens av Israels premiärminister Binyamin Netanyahu. Fakhrizadeh nämndes vid namn under denna presskonferens och pekades ut som chefen för SPND.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för fredagens mycket djärva attack, men iranska företrädare pekade genast ut Israel som den troligaste förövaren. Den amerikanska tidningen New York Times citerade tre hemliga källor som också pekade ut Israel. Händelsen har dock inte kommenterats officiellt av Israel, som normalt varken brukar bekräfta eller dementera “uppgifter i utländska medier”, som den här typen av anklagelser eufemistiskt brukar kallas. Israel har tidigare utpekats som ansvarig för flera dödliga attacker mot iranska kärnforskare, men ingen som var så högt uppsatt och välskyddad som Fakhrizadeh.

En EU-talesman fördömde igår attacken och kallade den för “en kriminell handling som strider mot principen om respekt för mänskliga rättigheter som EU står för”. Fakhrizadeh nämndes inte vid namn i uttalandet, som bara noterade att en “regeringstjänsteman” hade dödats. Fördömandet kritiserades hårt av den israeliske oppositionsledaren Yair Lapid. “Det faktum att EU fördömer den berättigade elimineringen av den iranske kärnforskaren istället för att fördöma Irans försök att få massförstörelsevapen och exportera terrorism till hela världen tyder på moralisk bankrutt och feghet”, skrev han på Twitter.

Två olika teorier har framförts som förklaring till varför Mohsen Fakhrizadeh dödades. Den ena gör gällande att attacken utgjorde en del av Israels långsiktiga strategiska plan att förhindra Iran från att skaffa kärnvapen. Den andra hävdar att attacken i själva verket hade som mål att göra det svårt för nästkommande amerikanska administration att återuppta de diplomatiska förhandlingarna med Iran. Kontrasten mellan de båda teorierna känns igen från den mångåriga debatten om Irans ansträngningar att skaffa kärnvapen, där den ena sidan betonar just dessa ansträngningar, medan den andra sidan istället betonar Irans påstådda förhandlingsvilja. Inte ens exponeringen av Irans atomarkiv lyckades övertyga skeptikerna att förhandlingarna hade varit förgäves.

Flera iranska företrädare har utlovat hämnd mot Israel. Säkerheten har därför höjts på israeliska ambassader i flera länder. Många judiska institutioner runt om i världen har också vidtagit extra säkerhetsåtgärder, då Iran tidigare har utfört hämndattacker mot judiska mål som saknar koppling till Israel. Däremot uppges den militära beredskapen i Israel vara oförändrad, vilket tyder på att man i nuläget inte befarar ett direkt militärt angrepp. Attacken utanför Teheran har dock varit förstanyhet i Israel sedan i fredags eftermiddag, en mycket ovanlig företeelse i tider när nyhetsflödet är så pass intensivt som det har varit de senaste veckorna. Det tycks alltså finnas en insikt om att denna händelse är långt ifrån utagerad.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 328Det här inlägget:
  • 1127488Läsningar totalt:
  • 105Läsningar idag:
  • 927493Besökare totalt:
  • 100Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen