Nyval hotar i Israel

Knesset, Israels parlament.

För fjärde gången på mindre än två år ser Israel ut att gå mot nyval, detta efter att Knesset, landets parlament, igår kväll röstade igenom ett lagförslag om att upplösas. Förslaget hade lagts fram av oppositionsledaren Yair Lapid, men fick stöd av delar av premiärminister Binyamin Netanyahus regeringskoalition, däribland försvarsministern Benny Gantz och hela hans parti Kachol Velavan. Gantz offentliggjorde under en direktsänd presskonferens kvällen innan sin avsikt att rösta för oppositionsförslaget. Skulden för detta lade han på Netanyahu, som i strid mot koalitionsöverenskommelsen har förhindrat godkännandet av en budget för 2020-21. Gantz kallade Netanyahus agerande för “en ekonomisk terroristattack” och anklagade honom för att ha ljugit för den israeliska allmänheten.

Gantz hårda ord till trots gav Netanyahu en chans att undvika nyval genom att omedelbart låta Knesset godkänna budgeten. Få om ens några bedömare tror dock att detta kommer att ske, då Netanyahus budgetvägran bara har ett troligt syfte: att förhindra Gantz från att överta premiärministerrollen i november 2021. Om regeringen inte kan komma överens om en budget och därmed automatiskt upplöses stipulerar nämligen koalitionsöverenskommelsen att Netanyahu får sitta kvar som ställföreträdande premiärminister tills nästa val – i vilket Netanyahus parti Likud återigen väntas vinna en pluralitet av rösterna.

Lagförslaget som röstades igenom igår har nu skickats vidare till Knessets konstitutionsutskott. Därefter måste det genomgå ytterligare tre omröstningar i Knesset innan det vinner laga kraft. Om parterna lyckas nå en kompromiss innan dess avvärjs nyvalet.

Efter omröstningen vädjade Netanyahu sin koalitionspartner Gantz att tänka om. “Israels folk vill ha enhet, inte nyval”, sa han. Han anklagade Gantz för att motverka denna enhet genom att agera som en opposition inom regeringskoalitionen. Han vägrade dock att kommentera Gantz enda krav att låta budgeten godkännas av Knesset.

Gantz gick direkt till motangrepp. “Den ekonomiska terroristattack som du utsätter Israels medborgare för mitt under en ekonomisk, hälsomässig och social kris visar att du totalt har tappat fattningen”, sa han. “Om det inte vore för rättegången mot dig hade vi haft en budget”, fortsatte han, med hänvisning till de tre rättsfallen i vilka Netanyahu står anklagad för bedrägari och trolöshet mot huvudman, samt i ett av fallen även för mutbrott.

Gantz må i sammanhanget framstå som ädel, då han kräver något så grundläggande som en budget när mindre än en månad återstår av året. Israel har hankat sig fram utan budget genom tillfälliga lösningar och diverse utbetalningar – ibland med misstänkta politiska motiv – utan en sammanhängande ekonomisk strategi. Situationen har resulterat i att flera topptjänstemän i finansministeriet har sagt upp sig i protest. Ansvaret för den rådande situationen vilar enkom på Netanyahus axlar och kan bara förstås som ett desperat försök av honom att hålla sig kvar vid makten.

Man ska dock komma ihåg att Gantz själv har försatt sig i detta situation, trots att han i tre valrörelser lovade att inte sätta sig i samma regering som Netanyahu. Även om han enbart hade goda avsikter när han ändå lät sig övertygas av Netanyahu att ingå i en bred koalitionsregering för att säkra en politisk stabilitet under den pågående pandemin, var det många som varnade honom att Netanyahu förr eller senare skulle bryta mot överenskommelsen och förvägra honom premiärministerposten, som enligt koalitionsöverenskommelsen skulle övergå till Gantz efter halva mandatperioden. Gantz parti Kachol Velavan, som nästan var jämnstort med Likud i de tre senaste valen, har splittrats och förlorat mer än två tredjedelar av sitt väljarstöd enligt de senaste opinionsundersökningarna. Netanyahu har alltså splittrat och vingklippt det allvarligaste politiska hotet mot sitt grepp om makten, precis som många bedömare förutspådde när regeringen tillträdde i mitten av maj. Få kan alltså på allvar säga sig vara överraskade: Netanyahu är trots allt känd för just denna typ av politiskt fulspel.

Den stora överraskningen i sammanhanget är istället att den islamistiska partifraktionen Ra’am, som ingår i det arabiska samlingspartiet, lade ner sina röster i gårdagens omröstning i Knesset. Partiets ledare Mansour Abbas har de senaste veckorna börjat förespråka en helt ny pragmatisk politisk hållning som inte längre automatiskt utesluter samarbete med den israeliska högern om detta skulle gynna partiets väljare. Islamisternas passiva stöd till Netanyahu är det tydligaste exemplet hittills på denna hållning och riskerar att splittra det arabiska samlingspartiet, som stadigt har växt i både storlek och anseende de senaste tre valen och vars övriga partifraktioner starkt motsätter sig Ra’ams nyfynna politiska pragmatik. Även här har naturligtvis Netanyahu ett finger med i spelet, då Ra’ams fyra knessetledamöter mycket väl kan komma att bli tungan på vågen som garanterar att Netanyahu får leda även nästa regering.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 497Det här inlägget:
  • 1188814Läsningar totalt:
  • 244Läsningar idag:
  • 982903Besökare totalt:
  • 229Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen