Likud-avhoppare utmanar Netanyahu

Den före-detta Likud-politikern Gideon Sa’ar offentliggjorde igår kväll sitt nya politiska parti Tikvah Chadashah (“nytt hopp”). Foto: Gideon Saar

Den välrespekterade högerpolitikern Gideon Sa’ar begärde idag på morgonen utträde ur Likud-partiet och avgick samtidigt från Knesset. Orsaken till avhoppet är att Sa’ar har startat ett nytt politiskt parti kallat Tikvah Chadashah (“nytt hopp”), uppgav han under en presskonferens igår kväll. Han förklarade att han inte längre har förtroende för premiärminister Binyamin Netanyahu och anklagade Likud för att ha förvandlats till en personkult kring honom. Sa’ar nämnde specifikt premiärministerns juridiska bekymmer, och menade att Netanyahu utnyttjar partiet som ett redskap för sina egna personliga intressen. “Israel behöver idag enhet och stabilitet, och Netanyahu kan inte erbjuda någondera”, fastslog han och förklarade att hans målsättning med partiet är att företräda de principer som Likud ursprungligen stod för.

Gideon Sa’ar valdes för första gången in i Knesset redan 2003, och har sedan dess åtnjutit en stark popularitet inom Likud. Mycket tyder på att Netanyahu uppfattade hans popularitet som ett hot, vilket resulterade i att Sa’ar motarbetades och marginaliserades inom det egna partiet. Utan att offentligt beklaga sig över detta tog han ett avbrott från politiken 2014, men återvände tre år senare och hamnade då på femte plats på Likuds röstsedlar. För ett år sedan kandiderade han för partiledarposten i Likuds interna val, men besegrades med en överväldigande majoritet av Netanyahu. Denna utmaning betraktades dock som illojal av premiärministern, som därför inte tilldelade Sa’ar någon ministerpost i den innevarande regeringen, trots hans höga placering på partilistan.

Även om Sa’ars popularitet inom Likud inte kan jämföras med Netanyahus är han förmodligen den politiker som näst efter Netanyahu har bäst förutsättningar att locka Likud-väljare. Politiskt står han till höger om premiärministern i de flesta frågor, men samtidigt åtnjuter han en ganska ovanlig respekt av sina politiska motståndare tack vare sin villighet att stå upp för sina principer även när det inte gynnar honom politiskt.

Av allt att döma hoppas Sa’ar att slå sig samman med andra potentiella avhoppare från Likud och övriga höger- och centerpartier i Knesset. Eftersom regeringen fortsätter att vara låst i kampen om budgeten är det troligt att den faller lagom till julafton och att nyval då utlyses till mitten av mars 2021. Månaderna innan ett val brukar erbjuda intensiv politisk kohandel i Israel, med avhopp, partisammanslagningar och dramatiska utspel. Exakt hur laguppställningen kommer att se ut när – och om – det blir nyval är därför ännu oklart, men Sa’ars nya parti Tikvah Chadashah är det hittills tydligaste tecknet på att missnöjet mot Netanyahu nu har nått en kritisk punkt även inom Likud.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 174Det här inlägget:
  • 1179134Läsningar totalt:
  • 33Läsningar idag:
  • 973739Besökare totalt:
  • 33Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen