Vaccineringskampanj mot Covid-19 inledd i Israel

Israels president Reuven Rivlin vaccinerades på söndagen mot Covid-19 (foto: Mark Neyman, GPO)

Israel började på måndagen den landsomfattande vaccineringskampanjen mot Covid-19, dagen efter att ett antal höga beslutsfattare lät sig vaccineras i direktsänd TV för att föregå med gott exempel. President Reuven Rivlin, som är 81 år gammal, var en av dem, liksom den ashkenaziske chefsrabbinen David Lau (54) och stabschefen för IDF (Israels försvarsstyrkor) Aviv Kochavi (56). Redan i lördags kväll blev premiärminister Binyamin Netanyahu (71) den förste israeliske medborgaren att vaccineras. Vaccinet har utvecklats av läkemedelsbolaget Pfizer tillsammans med bioteknikföretaget BioNTech.

Trots att delar av allmänheten har uttryckt en viss oro över att låta sig injiceras med ett helt nytt vaccin bokade mer än 170000 medborgare tid på sjukhus och vårdcentraler under söndagen för att få den första av vaccinets två doser. Flera telefon- och datasystem överbelastades av den stora efterfrågan, men på det stora hela verkar vaccinerigskampanjen ha fått en bra start.

Inledningsvis kommer vaccinet bara att ges till högriskgrupper, för att sedan successivt utvidgas till den övriga befolkningen. De som betraktas som högriskgrupper är personer över 60 års ålder, personer med nedsatt immunförsvar, hjärt- och lungsjuka, samt sjukvårdspersonal. I nästa skede kommer bland annat lärare att vaccineras, liksom andra personer vars arbeten medför mycket kontakt med andra människor. Först därefter kan vem som helst boka tid för att bli vaccinerad. Däremot planeras i nuläget ingen vaccination av barn under 16 års ålder.

Israels hälsoministerium har som målsättning att i genomsnitt vaccinera 60000 människor om dagen och beräknar att 60% av befolkningen kommer att ha vaccinerats inom tre månader. Det är en ambitiös målsättning som eventuellt kan visa sig vara för optimistisk, då landet ännu bara har lyckats säkra åtta miljoner vaccindoser från Pfizer-BioNTech, vilket räcker till fyra miljoner människor, alltså mindre än hälften av landets mer än 9.2 miljoner medborgare. Man har även beställt sex miljoner doser av ett annat vaccin utvecklat av läkemedelsbolaget Moderna, men det beräknas inte bli tillgängligt förrän i april. Även Modernas vaccin måste ges i två separata doser.

Samtidigt som vaccineringskampanjen drog igång pekar mycket på att Israel går mot ännu en nationell nedstängning, den tredje sedan pandemin bröt ut för ett år sedan. Tidigare har restriktionerna skärpts när antalet nya fall övergått 2500 per dag i mer än en vecka i sträck, en siffra som man snabbt börjar närma sig igen. En ny och försvårande faktor i ekvationen är emellertid den nya virusstammen som har identifierats i England, Danmark och Sydafrika och som rapporteras vara betydligt mer smittsam än den tidigare. Israel beslutade igår hastigt att förbjuda inresor från dessa länder, och israeliska medborgare som besökt dem måste gå i karantän i två veckor efter hemresan. Experter betvivlar dock att man kommer att lyckas förhindra den nya virusstammen från att få fäste i landet, vilket gör att den enda effektiva åtgärden som kan hålla siffrorna nere är ännu en total nedstängning.

Ett eventuellt regeringsbeslut om detta försvåras av att Knesset (Israels parlament) automatiskt kommer att upplösas vid midnatt på tisdag om ingen budget godkänns innan dess. Det pågår förhandlingar mellan regeringspartierna Likud och Kachol Velavan för att försöka nå en kompromiss, eller åtminstone att komma överens om att skjuta fram budgetbeslutet i några dagar för att ge mer tid åt förhandingarna, men det är oklart om detta kommer att godkännas av Knesset.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 116Det här inlägget:
  • 1188817Läsningar totalt:
  • 3Läsningar idag:
  • 982906Besökare totalt:
  • 3Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen