Nyval och nedstängning

En demonstrant på gatan utanför premiärministerns residens i centrala Jerusalem (foto: Paul Widen)

Natten till onsdagen blev det klart att Israel går mot nyval för den fjärde gången på mindre än två år, detta efter att partierna i koalitionsregeringen inte lyckades nå en kompromiss om årets statsbudget när tidsfristen löpte ut vid midnatt. Tidigare under tisdagskvällen genomfördes en omröstning i Knesset (Israels parlament) om ett lagförslag som skulle ha skjutit fram tidsfristen för budgeten till nyårsafton för att ge parterna mer tid att nå en kompromiss. Lagförslaget stöddes av både premiärminister Binyamin Netanyahu och försvarsminister Benny Gantz, men flera av deras respektive partikamrater bröt mot partidisciplinen och röstade överraskande emot förslaget, medan andra valde att hålla sig borta från plenisalen för att slippa omröstningen. Lagförslaget blev därför nedröstat med siffrorna 49-47.

Enligt israelisk lag måste nyval hållas inom 90 dagar efter att en regering faller. Preliminärt har därför nyvalet utlysts till den 21 mars 2021, men eventuellt kommer Knesset att tidigarelägga detta datum med en vecka, då det infaller bara några dagar innan Pesach, den judiska påsken. Detta kan skapa problem för rösträkningen, som ofta drar ut på tiden.

Både Netanyahu och Gantz försökte lägga skulden för nyvalet på varandra. Netanyahu anklagade justitieminister Avi Nissenkorn, partikamrat till Gantz i Kachol Velavan, för att ha brutit mot koalitionsöverenskommelsen genom att tillåta politiskt motiverad juridisk aktivism bland tjänstemännen på justitiedepartementet. Gantz menade för sin del att det är Netanyahus juridiska trångmål som är orsaken till regeringskollapsen. “Om det inte hade pågått en rättegång [mot Netanyahu] hade vi haft en budget, och då hade vi inte behövt gå till nyval”, upprepade han än en gång.

Enligt koalitionsöverenskommelsen som nåddes i maj mellan Netanyahu och Gantz skulle premiärministerposten roteras mellan de båda partiledarna efter halva mandatperioden. Överenskommelsen var extremt detaljerad och föreskrev bland annat att Netanyahu skulle behöva överlåta premiärministerposten till Gantz om han (Netanyahu) bröt mot någon del av överenskommelsen. Strax efter att koalitionsregeringen tillträdde stod det dock klart att Netanyahu hade lyckats inkludera ett kryphål i överenskommelsen: om regeringen skulle misslyckas att komma överens om en budget och regeringen därmed skulle falla, skulle Netanyahu få fortsätta som tillförordnad premiärminister och inte behöva lämna ifrån sig makten till Gantz. Med hänvisning till den ekonomiska osäkerheten orsakad av coronapandemin krävde därför Netanyahu en ettårsbudget istället för koalitionsöverenskommelsens tvåårsbudget. Trots att det nu bara återstår en vecka av 2020 har Israel ännu ingen budget, men Netanyahu behöver inte längre oroa sig över att behöva lämna ifrån sig premiärministerposten till Gantz nästa år.

I princip inga politiska bedömare i Israel är överraskade att Gantz utmanövrerades så totalt av Netanyahu. Premiärministerns seger kan dock visa sig kortlivad, då han nu mer än någonsin uppfattas som fundamentalt oärlig och opålitlig tvärs över det politiska spektrat. Med sin trovärdighet förbrukad kommer han därför att få det mycket svårt att bilda en ny koalitionsregering efter nästa val.

Israels regering, som nu är en övergångsregering, sammanträdde under eftermiddagen för att besluta om ännu en nedstängning av landet, då antalet nyinfekterade medborgare har skjutit i höjden de senaste dagarna. Netanyahu och Gantz uppges vara överens om att en nedstängning är oundviklig, men de är oense om när den bör inledas. Hälsoministeriet rekommenderar en omedelbar nedstängning i minst tre veckor, vilket också stöds av Netanyahu, medan Gantz först vill ge medborgarna några dagar att förbereda sig. Tidigare i veckan stängde Israel sina gränser för utländska medborgare, och från och med ikväll kommer samtliga återvändande medborgare att försättas i karantän i speciella hotell som drivs av försvarsdepartementet.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 120Det här inlägget:
  • 1188826Läsningar totalt:
  • 12Läsningar idag:
  • 982915Besökare totalt:
  • 12Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen