Israel världsbäst på vaccinering

Israels tillförordnade premiärminister Binyamin Netanyahu (i mitten, stående) gratulerar Herzl Levy (till vänster, sittande) efter att han fick den femhundratusende dosen av Pfizer-BioNTechs vaccin mot coronaviruset (foto: Amos Ben-Gersom, GPO).

Israels vaccinationskampanj mot coronaviruset fortskrider i ett allt snabbare tempo och passerade igår halvmiljonerstrecket, bara lite mer än en vecka efter att den inleddes. Den historiska milstolpen uppmärksammades under tisdagen av Israels tillförordnade premiärminister Binyamin Netanyahu och hälsominister Yuli Edelstein (också han tillförordnad), som presenterade ett certifikat till Herzl Levy, en pensionär i Jerusalem som fick den femhundratusende dosen.

Nästan 100000 människor vaccineras nu dagligen, vilket innebär att Israel är snabbast i världen på att vaccinera sin befolkning. Målet är att öka tempot ytterligare och innan veckans slut administrera vaccinet till 150000 människor om dagen. Om man lyckas med detta kommer hela 25% av befolkningen att ha ett fullgott skydd mot coronaviruset redan i slutet av januari.

21% av alla israeliska medborgare som är över 6o års ålder har nu mottagit den första dosen av vaccinet. På vissa håll rapporteras även yngre medborgare ha erbjudits den första dosen, då tillgången till vaccinet ibland har överträffat efterfrågan och alternativet hade varit att kasta ut överskottsdoser av den mycket temperaturkänsliga produkten. Enligt de mest optimistiska prognoserna kommer alla medborgare över 16 års ålder att få tillgång till vaccinet inom en eller två veckor.

Samtidigt som rekordmånga israeler vaccineras varje dag har dock antalet nya dagliga fall av Covid-19 ökat markant. Närmare 5500 människor testade positivt under måndagen, den högsta siffran på nästan tre månader. Sedan i söndags kväll har alla resturanger, caféer, butiker, samt kultur- och nöjesetablissemang tvingats hålla stängt, vilket man hoppas kommer att leda till en nedgång av antalet nyinfekterade. Till skillnad från tidigare nedstängningar fortsätter emellertid undervisningen i alla skolor och dagis, med undantag av skolor i städer med en förhöjd infektionsgrad. Om inte siffrorna snart börjar peka nedåt igen har regeringen hotat med ytterligare restriktioner, då flera av landets sjukhus uppges ha nått maxkapacitet.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 274Det här inlägget:
  • 1242582Läsningar totalt:
  • 16Läsningar idag:
  • 1034030Besökare totalt:
  • 16Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen