”Israel har vaccinerat 150,000 palestinier”

Israels tillförordnade premiärminister Binyamin Netanyahu (stående, med svart munskydd) gratulerar Jabarin Muhammad (sittande, med svart munskydd), som på nyårsdagen fick Israels miljonte vaccindos. (Foto: Haim Zach, GPO)

När Israel gör någonting riktigt bra och imponerande brukar israelhatarna som bekant bli helt knäpptysta medan de desperat klurar på hur de positiva bedrifterna ska kunna användas för att kritisera och fördöma Israel. Den judiska statens världsledande vaccinationskampanj mot coronaviruset har således fått Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén att se det som sin uppgift att förklara hur denna positiva nyhet ejängkligen är negativ. Palestinier ingår inte i Israels vaccinationskampanj, rapporterar hon (från Kairo).

Nu är emellertid detta inte sant, om man håller sig till Cecilia Uddéns egen definition av vem som är att betrakta som palestinier. Hon brukar nämligen kalla Israels arabiska medborgare för ”palestinier” (se exempelvis här och här), och det bor som bekant *kollar anteckningarna* mer än 1.5 miljoner palestinier (dvs. israeliska araber) i Israel. Alla dessa ingår i Israels vaccinationskampanj. Det bor även mer än 330,000 palestinier i Jerusalem, som omfattas av Israels hälsovårdssystem och därför ingår i vaccinationskampanjen, även om bara en minoritet av dem har israeliskt medborgarskap. Enligt Cecilia Uddéns egen definition av begreppet omfattas alltså nästan två miljoner palestinier av Israels vaccinationskampanj, på exakt samma villkor som Israels judiska befolkning.

Cecilia Uddén hade således kunnat skriva en artikel med den helt korrekta rubriken, ”Israel har vaccinerat mer än 150,000 palestinier”. Bara för omväxlings skull, liksom. Som illustration hade hon kunnat välja en bild på Jabarin Muhammad, som på nyårsdagen fick Israels miljonte vaccindos. Men för att förvandla en positiv nyhet till en negativ nyhet väljer Cecilia Uddén att inte låtsas om dessa palestinier, för att istället fokusera på de andra palestinierna, de som bor på Västbanken och i Gaza. De palestinier vars hälsovård Israel inte har ansvar för. Föjävlitt att Israel inte har vaccinerat dem, tycker Cecilia! Hon ringer upp en palestinsk politisk aktivist och får – döm om vår förvåning! – omedelbart medhåll. Apartheid, konstaterar han myndigt. Cecilia knåpar ihop sitt alser, mailar iväg det till Sveriges Radio, och vips har vitt förvandlats till svart.

Har den palestinska regeringen i Ramalla officiellt bett att få omfattas av Israels vaccinationskampanj? Nej, men detta nämner naturligtvis inte Cecilia Uddén. Har den palestinska terroristorganisationen Hamas, som de facto styr Gaza, officiellt bett att få omfattas av Israels vaccinationskampanj? Nej, men detta nämner hon naturligtvis inte heller. Istället citerar hon en palestinsk politisk aktivist som inte har något politiskt uppdrag och därför varken har ansvar för eller insyn i frågan, som påstår att världshälsoorganisationen WHO har begärt att Israel ska vaccinera palestinsk sjukvårdspersonal. Har WHO officiellt framfört en sådan begäran? Nej. Har WHO överhuvudtaget befogenhet att framföra en sådan begäran? Nej.

”Det finns en märklig korrelation mellan de som anser att Palestina är en självständig stat och de som anser att den palestinska regeringen borde vara helt befriad från att agera som en ansvarsfull stat”, konstaterade nyligen den israeliske entreprenören Asher Fredman på Twitter till ingen speciell, men en bättre beskrivning av Cecilia Uddén vore svår att hitta.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1730Det här inlägget:
  • 1249713Läsningar totalt:
  • 13Läsningar idag:
  • 1040779Besökare totalt:
  • 13Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen