Veckans snackis i Israel

Två av satirprogrammet Eretz Nehederets skådespelare föreställande Rabbi Chaim Kanievsy (till höger) och hans sonson Yanki (foto: Eretz Nehederet)

Det israeliska satirprogrammet Eretz nehederet (“underbart land”) på kanal 12 visade i onsdags kväll en sketch som väckte starka känslor bland många israeler och som därför ger en mycket intressant inblick i samhällsdebatten i landet. Sketchen inleddes med att programledaren Eyal Kitzis påannonserade kvällens gäst: Israels premiärminister. Men in i studion kom inte Binyamin Netanyahu, utan en skådespelare utklädd till den ultraortodoxe rabbinen Chaim Kanievsky, sittandes i en rullstol puttad av en annan skådespelare som skulle föreställa ett av rabbinens barnbarn, Yanki.

“Jag syftade förstås på premiärminister Binyamin Netanyahu”, säger programledaren till kameran, “men i sanningens namn är detta inte helt missvisande”. Den 92-årige Kanievsky är nämligen en av Israels mest inflytelserika rabbiner, och hans ord – som oftast tolkas och framförs av hans 30-årige sonson Yanki – är lag för många av landets hundratusentals ultraortodoxa judar. I lördags kväll gav rabbinen klartecken till flera ultraortodoxa skolor som drivs i hans regi att återuppta undervisningen dagen därpå, i strid mot regeringens order att alla skolor måste hållas stängda tills antalet nya virusfall per dag sjunker drastiskt. Poliser som har försökt upprätthålla nedstängningen i ultraortodoxa städer och bostadsområden har ofta mötts av våldsamt motstånd av invånarna.

Åter till onsdagskvällens sketch. “Varför stänger ni inte er Talmud som den sekulära befolkningen stänger sina skolor?” frågar programledaren sin gäst. ‘Yanki’ vänder sig då till sin lomhörde ‘farfar’ och skriker samma fråga i hans öra. Sedan frågar han honom med ett flin, “Vad säger farfar, ska jag kalla honom kättare eller nazist?”

“Nazist”, mumlar ‘Kanievsky’.

“Farfar säger kättare!” utropar ‘Yanki’.

“Farfar sa nazist”, kontrar programledaren.

“På jiddisch betyder nazist kättare”, förklarar ‘Yanki. “Det är ett fantastiskt språk!”

Vid denna tidpunkt dyker ‘Binyamin Netanyahu’ (spelad av Mariano Edelman) upp i studion, men han vågar inte gå upp på scenen. “Yanki, fråga farfar om jag får stiga in!” ropar han ängsligt från scenkanten.

“Nej!” fräser ‘Kanievsky’.

“Farfar säger nej!” upprepar ‘Yanki’.

“Okej, tack”, säger ‘Netanyahu’ undergivet och vänder på klacken.

“Nej, nej, nej, farfar skojar bara!” skrattar ‘Yanki’ och vinkar in ‘Netanyahu’. “Är du helt dum i huvudet?”

“Åh jag trodde…” stammar ‘Netanyahu’ med ett undergivet leende och går in i studion och kysser ‘Kanievskys’ hand.

Sketchen fortsätter sedan i samma anda: ‘Kanievsky’ mumlar i skägget på jiddisch, ‘Yanki’ tolkar hans mummel till hebreiska, och ‘Netanyahu’ låter sig hunsas och förödmjukas utan invändningar. Av humoristiska skäl överdriver sketchen naturligtvis relationen mellan verklighetens Rabbi Kanievsky och premiärminister Netanyahu, men beskrivningen är ändå mer rättvisande än Netanyahu skulle önska: faktum är att Israels tillförordnade premiärminister de senaste månaderna ofta har haft anledning att kontakta Kanievsky för att bönfalla honom att beordra sina hundratusentals anhängare att följa regeringens coronarestriktioner. Men precis som alla andra som vill tala med den vördade rabbinen får Netanyahu istället prata med Yanki, rabbinens sonson och talesperson. Och om Kanievsky uppmanar sina anhängare att hålla de ultraortodoxa skolorna öppna i strid mot coronarestriktionerna kan Netanyahu bara respektfullt vädja till honom – eller rättare sagt: vädja till Yanki – att ändra sitt beslut och hålla skolorna stängda. Om Kanievsky ogillar det Netanyahu säger kan han nämligen när som helst förklara för sina anhängare att Netanyahu är de ultraortodoxas fiende, en anklagelse som rutinmässigt riktas mot sekulära israeliska politiker som ifrågasätter eller kritiserar det ultraortodoxa ledarskapet. Netanyahus mest trogna politiska allierade – Israels två ultraortodoxa partier Yahadut Hatorah och Shas – skulle då överge honom, vilket nästan garanterat skulle innebära dödsstöten för Netanyahus politiska karriär.

Israels premiärminister är alltså i praktiken inte Binyamin Netanyahu, hävdar satirprogammet Eretz Nehederet något tillspetsat, utan en 30-årig ultraortodox man från Bnei Brak vid namn Yanki som råkar vara barnbarn till en av landets mest inflytelserika rabbiner. Netanyahu må besluta att stänga landets alla skolor, restauranger och affärer och bötfälla alla som bryter mot nedstängningen, men i många ultraortodoxa städer och bostadsområden märks det inget av detta: livet fortsätter som vanligt. Och eftersom Netanyahu är helt beroende av de ultraortodoxa partiernas stöd är han ytterst ovillig att konfrontera dem.

Orsakerna till den utbredda oviljan bland de ultraortodoxa att åtlyda regeringens restriktioner är emellertid väldigt enkla och inte alls så fräcka som Eretz Nehederet låter antyda. Ultraortodoxa familjer har i genomsnitt 7.1 barn. Som regel jobbar inte männen, som istället studerar religiösa texter i vuxenskolor livet ut. Däremot förvärvsarbetar många kvinnor, ofta i underbetalda jobb, samtidigt som de har huvudansvaret för hushållet och för barnen. Många barn och låg inkomst betyder utbredd fattigdom, som i sin tur medför trångboddhet: stora familjer inklämda i lägenheter som egentligen är dimensionerade för mindre än hälften så många människor. Hemmet är därför främst den plats dit man återvänder på kvällen för att sova, och som man sedan lämnar så fort man har vaknat. Många ultraortodoxa barn tillbringar nästan hälften av dygnets timmar i skolan.

Att stänga ner alla skolor och kräva att alla barn i möjligaste mån ska hålla sig hemma i flera veckor i sträck är således i praktiken helt orealistiskt för den absoluta majoriteten av Israels ultraortodoxa befolkning (som dessutom skyr TV, internet och smartphones). Sanningen är alltså inte så enkel som att Rabbi Kanievsky maktfullkomligt trotsar regeringen och struntar i konsekvenserna. Snarare är det så att han är lyhörd för de tiotusentals människor som konstant och i yttersta desperation vädjar till honom att låta öppna skolorna därför att det är tortyr att tvinga familjer med 10 barn att stänga in sig i två rum och kök på 57 kvadratmeter.

De systematiska överträdelserna av regeringens coronarestriktioner i många ultraortodoxa områden har medfört en mycket hög kostnad: trots att de bara utgör 12% av befolkningen står de för 40% av alla nya virusfall. Tre gånger så många ultraortodoxa har dött av Covid-19 jämfört med resten av befolkningen. Trots att 30% av Israels befolkning redan har fått den första dosen av Pfizer/BioNTechs vaccin och 16% också den andra dosen har smittspridningen i landet aldrig varit större. Antalet döda per dag är nu i nivå med Sverige, det land som många i Israel förra våren pekade på som ett varnande exempel. Mer än en fjärdedel av Israels 4671 dödsoffer har avlidit den senaste månaden.

Igår kväll skulle Israels regering ha sammanträtt för att besluta om ytterligare en förlängning av innevarande nedstängning, som löper ut sent på söndag kväll. Hälsoministeriet förespråkar ytterligare en veckas nedstängning, men flera andra ministrar vill begränsa den till fyra dagar. Så blev det emellertid inte, då försvarsminister Benny Gantz menade att det vore meningslöst att förlänga nedstängningen när restriktionerna systematiskt ignoreras i många ultraortodoxa områden där smittspridningen är som störst. För att gå med på en förlängning krävde han därför att Knesset först måste rösta igenom ett lagförslag som stipulerar att bötessummorna för brott mot restriktionerna fördubblas och att polisen börjar övervaka efterlevnaden av restriktionerna lika nitiskt i ultraortodoxa områden som i övriga landet. Detta motsätter sig dock de två ultraortodoxa partierna som också sitter i koalitionsregeringen, som därför har pressat Netanyahu att mildra lagförslaget. När Netanyahu försökte hitta en kompromiss ställde Gantz ett ultimatum: om Knesset inte röstar igenom det befintliga lagförslaget omedelbart (där det har stöd av en klar majoritet) kommer Gantz att förhindra att regeringen sammanträder för att besluta om en förlängning av nedstängningen. Då Knesset normalt inte sammankallas på söndagar ser det därför just nu ut som att alla coronarestriktioner automatiskt kommer att löpa ut på söndag kväll, trots att alla egentligen är överens om att situationen i landet är extremt akut.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 227Det här inlägget:
  • 1242575Läsningar totalt:
  • 9Läsningar idag:
  • 1034023Besökare totalt:
  • 9Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen