Rivlin utlyser koalitionslösningar ”utöver de vanliga”

Ordföranden i Israels centrala valkommitté Uzi Fogelman överlämnar det officiella valresultatet till president Reuven Rivlin (foto: Amos Ben Gershom/GPO)

Ordföranden i Israels centrala valkommitté Uzi Fogelman överlämnade idag det officiella resultatet från valet den 23 mars till president Reuven Rivlin under en ceremoni i presidentens residens i centrala Jerusalem. Enligt israelisk lag är det presidentens uppgift att – efter konsultationer med samtliga Knessets partigrupper – utse den knessetledamot som har bäst förutsättningar att bilda en regering. Uppgiften går alltså inte automatiskt till ledaren för den största partigruppen, vilket Rivlin poängterade under ceremonin. Efter mer än två år av politisk instabilitet efterlyste han koalitionslösningar ”utöver de vanliga”, vilket genast resulterade i hårda mothugg från företrädare för Likud-partiet. Likud fick strax över 24% av rösterna i valet och därmed blev det i särklass största partiet i Knesset. Företrädarna för Likud tolkade Rivlins ord som en indikation att han överväger att ge någon annan än den tillförordnade premiärministern Binyamin Netanyahu i uppgift att försöka bilda nästa koalition. Man ska dock komma ihåg att Netanyahu själv tillträdde som premiärminister efter valet 2009 trots att hans eget parti den gången kom på andra plats. Det är alltså inte alltid det största partiet som har bäst förutsättningar att bilda en regering.

Vem som har bäst förutsättningar att bilda en regering denna gång är dock en öppen fråga, då valresultatet inte resulterade i en tydlig vinnare:

Likud 30

Yesh Atid 17

Shas 9

Kachol Velavan 8

Yamina 7

Avoda 7

Yahadut Hatorah 7

Yisrael Beitenu 7

Hareshima Hameshutefet 6

Hatzionut Hadatit 6

Tikvah Chadashah 6

Meretz 6

Ra’am 4

 

Netanyahu kan förmodligen räkna med stöd från de två ultraortodoxa partierna Shas och Yahadut Hatorah, samt det nya samlingspartiet Hatzionut Hadatit, som består av religiösa sionister längst ut på högerkanten. Dessa tre partier har tillsammans med Netanyahus Likud 52 mandat.

Ledarna för sju av de övriga nio partierna har tydligt markerat att de inte har för avsikt att ge sitt stöd till en regering under ledning av Netanyahu (även om liknande dyra löften har framförts tidigare – och sedan brutits). Dessa sju partier (Yesh Atid, Kachol Velavan, Avoda, Yisrael Beitenu, Hareshima Hameshutefet, Tikvah Chadashah och Meretz) kontrollerar tillsammans 57 mandat. Det finns dock i princip inga politiska frågor som förenar dem, förutom viljan att bli kvitt Netanyahu.

De två återstående partierna är det nationalreligiösa Yamina med 7 mandat och det islamistiska Ra’am med 4 mandat. Yamina står ideologiskt nära Likud, men dess partiledare Naftali Bennett hyser en djup misstro gentemot Netanyahu och har därför inte ställt sig bakom honom som han gjorde efter de föregående tre valomgångarna. Ra’am är på många sätt Likuds raka motsats, men dess partiledare Mansour Abbas har sagt sig vara öppen att samarbeta med vem som helst som är villig att tillmötesgå partiets krav (dvs samma pragmatiska hållning som i årtionden har varit vägledande för de ultraortodoxa partierna).

Vågmästarrollen vilar alltså hos Yamina och Ra’am. Den absolut främsta stötestenen i koalitionsbildningen är dock Netanyahu själv, eftersom flera olika koalitionskonstellationer vore tänkbara om Netanyahu inte vore med i bilden. Detta faktum är alla israeliska politiker medvetna om, oavsett var de står på det politiska spektrat. Då det redan har börjat talas om risken för en femte valomgång, försöker därför flera av Netanyahus motståndare på allvar undersöka möjligheterna att exempelvis diskvalificera Netanyahu genom att stifta en lag som förbjuder en brottsåtalad person från att tjänstgöra som premiärminister.

Pga den judiska påsken som firas denna vecka kommer Rivlin att vänta tills på måndag innan han bjuder in samtliga partigrupper i tur och ordning till sitt residens för konsultationer. Nästa onsdag väntas han sedan tillkännage vilken knessetledamot som ska få i uppgift att bilda nästa regering.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 173Det här inlägget:
  • 1237775Läsningar totalt:
  • 128Läsningar idag:
  • 1029433Besökare totalt:
  • 123Besökare idag:
  • 6Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen