Rättegång och regeringsbildning

Israels president Reuven Rivlin (till vänster) samtalar med Mansour Abbas (till höger), ordföranden i det islamistiska partiet Ra’am, under dagens konsultationer (foto: Mark Neyman, GPO)

Efter flera uppskjutningar och förseningar inleddes idag bevisfasen av rättegången mot Israels tillförordnade premiärminister Binyamin Netanyahu, som står anklagad för tre fall av bedrägeri, tre fall av trolöshet mot huvudman, samt ett fall av mutbrott. I slutet av förra veckan ansökte Netanyahu genom sina advokater om tillstånd att slippa närvara under måndagens förhandling. Hans ansökan avslogs, men han tilläts lämna rättssalen efter chefsåklagaren Liat Ben-Aris halvtimmeslånga öppningsanförande, i vilket hon i detalj beskrev den ”regeringskorruption” som Netanyahu är misstänkt för.

Samtidigt som rättegången inleddes började president Reuven Rivlin sina konsultationer med Knessets 13 partigrupper, på vars grund han imorgon tisdag kommer att utse den knessetledamot som har bäst förutsättningar att bilda nästa regering. Konsultationerna, som filmades och sändes i realtid via sociala medier, skedde i storleksordning, från största till minsta partigrupp, vilket innebar att Likud var först. Med Netanyahu upptagen av sin rättegång leddes istället Likuds delegation av Tzachi Hanegbi, minister för samhällsfrågor och en av Netanyahus närmaste anförvanter. Likud rekommenderade Netanyahu. Presidenten sa då att det är möjligt att ”värdebaserade överväganden” kan komma att påverka vem han utser.

”Finns det någon annan kandidat som ni vill rekommendera som ett alternativ om sådana överväganden skulle förhindra er kandidat från att väljas?” frågade presidenten Likuds delegation. Svaret blev nekande.

Presidentens konsultationer pågick till sent inpå på måndagskvällen, då Ra’am, den minsta partigruppen, valde att inte ta ställning till vem som bör få i uppgift att bilda nästa regering. Även Hareshima Hameshutefet (det arabiska samlingspartiet) och Tikvah Chadashah valde att inte rekommendera någon. Dessa tre partier kontrollerar sammanlagt 16 mandat.

Netanyahu var den knessetledamot som fick flest rekommendationer: 30 från Likud, 9 från Shas, 7 från Yahadut Hatorah och 6 från Hatzionut Hadatit, dvs sammanlagt 52. Yair Lapid, vars parti Yesh Atid blev näst största parti i valet, fick 45 rekommendationer: 17 från Yesh Atid, 8 från Kachol Velavan, 7 från Avoda, 7 från Yisrael Beitenu och 6 från Meretz. Yamina, som kontrollerar 7 mandat, rekommenderade sin egen partiledare Naftali Bennett.

Ingen knessetledamot lyckades alltså säkra 61 mandat, som är minsta möjliga majoritet av Knesset och det som krävs för att kunna bilda en regering. Det politiska dödläget riskerar därmed att fortsätta, men man ska komma ihåg att rekommendationerna som gjordes idag inte är skrivna i sten och därför kan ändras under kommande dagar och veckor. Tikvah Chadashahs nedlagda röster ser exempelvis ut att ha syftat till att inte försvåra förhandlingarna mellan Lapid och Bennett, som försöker nå en koalitionsöverenskommelse. Yaminas rekommendation av Bennet bör också tolkas i ljuset av detta. Samtliga partier som rekommenderade Lapid, liksom även Yamina och Tikvah Chadashah, sade sig dessutom vara öppna för att sitta i samma koalition som Likud, dock ej under ledning av Netanyahu.

På onsdag öppnas Knesset, det 36:e i ordningen sedan staten Israel utropade självständighet 1948. Även om de 120 ledamöterna inte kan komma överens om vem som bör leda nästa regering är det möjligt att det finns en majoritet för ett lagförslag som skulle diskvalificera en brottsåtalad knessetledamot från att vara premiärminister. En sådan lag har dryftats bland Netanyahus motståndare flera gånger de senaste två åren utan att bli verklighet, men om alternativet till en sådan lag vore ett femte nyval är det fullt möjligt att Knessets till slut enas om att tvinga bort Netanyahu från makten en gång för alla.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 202Det här inlägget:
  • 1237776Läsningar totalt:
  • 129Läsningar idag:
  • 1029434Besökare totalt:
  • 124Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen