Israel och Sverigedemokraterna

Nu kommer ni förmodligen tro att jag far med osanning, men för ett par tre veckor sedan lyfte Aftonbladet upp staten Israel som ett moraliskt föredöme. Dessutom gjordes detta på ledarplats och inte i någon obskyr notis på sidan 17 bland tidningens övriga fördummande och gudlösa innehåll. Det var ingen mindre än Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg – som ju normalt brukar ha svårt att hålla bort sina fingrar från den antisemitiska syltburken – som lyfte upp den judiska staten som ett moraliskt föredöme för alla svenskar. Ledarartikeln innehöll inte ens en antydan till den uttalat fientliga inställning mot Israel som Sveriges största kvällsblaska annars är internationellt ökänd för. 

Orsaken till Lindbergs plötsliga (och förmodligen högst tillfälliga) kappvändning var Dagens Nyheters intervju med Israels sverigeambassadör Ziv Nevo Kulman några dagar efter utrikesminister Ann Lindes första officiella besök i Israel i mitten av oktober. 

“Vi har inte – och har inte för avsikt att ha – någon kontakt med Sverigedemokraterna”, sa ambassadören under intervjun. Uttalandet var bara en bisats, som läst i sitt sammanhang ger intrycket att ambassadören genast ångrade att han inte hade uttryckt sig lite mer diplomatiskt tvetydigt. Men givetvis kunde DN inte låta bli att framhäva detta framför allt annat som ambassadören sa under intervjun, inte minst hans dräpande kritik mot Sveriges nuvarande regering, och bisatsen spetsades därför till och gjordes till en rubrik: “Israels ambassadör: Vi vill inte ha några kontakter med SD”. Ingressen kunde ha varit skriven på Socialdemokraternas riksdagskansli – “Relationen mellan Israel och Sverige har förbättrats. Utrikesminister Ann Lindes besök i Israel ses som en bidragande orsak. Men de goda kontakterna kan förändras vid ett maktskifte i Sverige” – och motbevisas av ambassadörens egna ord längre ner i artikeln, när han får frågan vad som skulle hända om SD i framtiden skulle ingå i en svensk regering. “Det är hypotetiskt, så jag kan inte riktigt svara på det”. Det är alltså en sak att konstatera att man inte har någon kontakt med SD och att man har reservationer inför partiet. Det är en helt annan sak att för all framtid utesluta alla kontakter med SD. Israels sverigeambassadör gjorde det förra, inte det senare.

Men Anders Lindberg är som bekant i en “öppen relation” med verkligheten och hävdade därför med hänvisning till DN:s intervju att ambassadörens kritik mot SD “bör bli väckarklocka”: “Israels uttalanden innebär även ett möjligt konkret politiskt problem för en eventuell Kristersson-regering”, avslutar han sin ledare. “Beroende på hur samarbetet med SD ser ut kommer även relationen till Israel att påverkas till det sämre. Vill Moderaternas och Kristdemokraternas väljare verkligen riskera det?”

Mot bakgrund av att en av Socialdemokraternas trognaste knähundar inom journalistkåren drar på så stora växlar förefaller det troligt att Ann Lindes israelbesök hade ett starkt inrikespolitiskt motiv: att få lite hjälp med de ack så dystra opinionssiffrorna. Och bara några dagar efter hemkomsten hasplade Israels sverigeambassadör mycket riktigt ur sig en halvbakad tanke som två av Sveriges största tidningar genast förstorade upp, spetsade till och skrev svenskarna på näsan med: ISRAEL VARNAR FÖR SVERIGEDEMOKRATERNA!

Hade den politiska situationen i Sverige varit den exakt omvända, med Sverigedemokraterna i regeringsställning och Socialdemokraterna i opposition, hade Ziv Nevo Kulman rimligtvis kunnat säga exakt samma sak – om Socialdemokraterna. “Vi skulle föredra att slippa befatta oss med Ann Linde, som ju firade den islamiska revolutionens 40-årsjubileum på Irans ambassad i Stockholm”, hade han exempelvis kunnat säga. En komplett lista över alla socialdemokratiska företrädare som stolt och öppet har lierat sig med Israels fiender vore alldeles för lång för att återge här: det finns som bekant betydligt fler kompromisslösa israelhatare i Socialdemokraternas led än det finns nazister bland Sverigedemokraterna. Anders Lindberg, till exempel.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 574Det här inlägget:
  • 1249708Läsningar totalt:
  • 8Läsningar idag:
  • 1040774Besökare totalt:
  • 8Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen