1826 dagar i fångenskap

Imorgon är det fem år sedan den israeliske soldaten Gilad Shalit kidnappades intill kibbutz Kerem Shalom av palestinska terrorister. Shalit har sedan dess suttit i fångenskap någonstans i södra Gaza. Hans kidnappare, som tillhör fyra eller fem olika terroristorganisationer, säger sig vara villiga att frige honom i utbyte mot att Israel friger uppemot 1000 palestinier som sitter i israeliska fängelser, många av dem dömda till långa fängelsestraff för olika terroristbrott. Indirekta förhandlingar mellan Hamas och Israel har pågått sporadiskt under de senaste åren, dock ännu utan resultat. Israel vägrar att frige de värsta terroristerna, och Hamas vidhåller att det är just dessa som måste ingå i en fångutväxling.

Även om en majoritet av Israels befolkning stödjer någon form av fångutväxling finns det en stark minoritet som motsätter sig att detta sker på Hamas villkor. Dessutom ställer sig många tvekande till att frige även de mindre blodbesudlade terroristerna på Hamas önskelista. Erfarenhet från tidigare fångutväxlingar visar att en majoritet av dem återgår till terroristverksamhet inom några månader. Statistik visar tydligt att hundratals israeliska civila har dödats av terrorister som frigivits i fångutväxlingar med Hamas och Hizballa. Det israeliska ledarskapet står alltså inför ett olösligt moraliskt dilemma: Gå med på en fångutväxling och därmed stärka terroristorganisationernas led med erfarna och kompromisslösa veteraner? Eller vägra en fångutväxling och därmed låta Gilad Shalit ruttna bort i ett hål i Gaza?

Flera andra israeliska soldater har försvunnit i strid eller kidnappats under åren. Stridsflygsnavigatören Ron Arad tillfångatogs av den shi’itiska Amal-milisen efter att hans plan sköts ner över Libanon 1986. Soldaten Guy Hever försvann spårlöst på Golanhöjderna 1997 och tros eventuellt ha tillfångatagits av en syrisk grupp. Ytterligare minst fem israeliska soldater har försvunnit sedan 1973.

Rädslan att Gilad Shalits öde så småningom kommer att sälla sig till dessa ouppklarade mysterier kan ha bidragit till att hans familj ganska omgående inledde en kampanj för att få till stånd hans frigivning. Hans föräldrar bor i ett tält på gatan utanför premiärministerns residens i Jerusalem. Allmänhetens sympati för familjens smärtsamma situation kan ses överallt i Israel: Gilad Shalits ansikte förekommer på klisterdekaler, t-tröjor, flaggor och stora banér tillsammans med texten “Gilad lever fortfarande”. I många synagogor nämns hans fullständiga hebreiska namn (Gilad ben Aviva) varje sabbat i en speciell bön för alla tillfångatagna soldater.

Hamas har inte gett något livstecken från Shalit sedan i september 2009, då ett kort videoklipp överlämnades till Israel i utbyte mot 20 kvinnliga palestinska fångar. Internationella Röda Korset har vid upprepade tillfällen krävt att få besöka honom, i enlighet med den Tredje Genèvekonventionen, men Hamas har konsekvent vägrat. Igår kväll förklarade därför Israels premiärminister Binyamin Netanyahu att Israel nu kommer att ändra strategi i frågan och börja sätta hårt mot hårt: De palestinska fångar som sitter dömda för terroristbrott i Israel kommer hädanefter att förvägras alla privilegier som Genèvekonventionen inte uttryckligen garanterar dem, bland annat högre akademiska studier.

Reaktionen från Hamas lät inte vänta på sig. Att dra in de terroristdömda fångarnas privilegier är “ett brott mot internationell lag,” hävdade en talesman för terroristorganisationen. Denna förvrängda logik påminner mig om ett samtal jag hade med en svensk luthersk präst i Israel bara några dagar efter att Gilad Shalit kidnappades. Enligt prästen var kidnappningen helt försvarbar under internationell lag, medan Israel var den egentliga brottslingen i sammanhanget, eftersom “tusentals palestinier har kidnappats och sitter fängslade i Israel.” En annan svensk luthersk präst förklarade för mig att Israel kanske låg bakom kidnappningen av Gilad Shalit, för att ge Israel en förevändning att återockupera Gaza. Att vederlägga dem vore att besudla sig med overklighet, som Jorge Luis Borges sa, men det kan ändå vara värt att notera hur snacket går i de kretsarna.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 139Det här inlägget:
  • 1189661Läsningar totalt:
  • 80Läsningar idag:
  • 983712Besökare totalt:
  • 77Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen