Ett skepp kommer lastat med vanföreställningar

Igår lättade den första båten i Freedom Flotilla 2 ankar i Korsika med siktet ställt mot Gaza. I Grekland gör sig den svenska kontingenten, kallad Ship to Gaza Sweden, redo för avfärd. Eftersom ägarna till det största fartyget i flottiljen, Mavi Marmara, drog sig ur för ett par veckor sedan är det oklart exakt hur många svenskar som kommer att kunna delta. Ett annat skepp, det USA-registrerade Audacity of Hope (uppkallat efter Barack Obamas bok med samma namn), har försökts stoppas av den israeliska organisationen Shurat HaDin och har därför ännu inte fått klartecken för avresa av grekiska myndigheter, vilket ytterligare har ställt till det för svenskarna.

Hela idén med att försöka bryta den israeliska blockaden av Gaza har sin grund i ett antal fundamentala vanföreställningar. Låt oss titta närmare på två av dem.

1. “Det råder en humanitär kris i Gaza.” Fel. FN och Röda Korset har förklarat att det inte råder någon humanitär kris i Gaza. Varje vecka forslas tiotusentals ton livsmedel, mediciner och bränsle in i Gaza via Israel. Israel förser dessutom Gaza med en stor del av områdets el- och vattenbehov. Israel har vidare erbjudit Freedom Flotilla 2 att ankra i en israelisk hamn och överföra sin hjälpförsändning via de etablerade gränsövergångarna.

2. “Israels blockad av Gaza är ett brott mot folkrätten.” Fel. För det första kan inte Israel försätta Gaza i blockad eftersom Egypten kontrollerar en del av gränsen (som öppnades den 25 maj). För det andra är Israels kontroll av Gazas territorialvatten reglerat i Osloavtalet. För det tredje inledde Israel blockaden av sin gräns till Gaza efter terroristorganisationen Hamas våldsamma maktövertagande i juni 2007, som varken har erkänts av FN, EU eller USA. Hamas mål är att förinta Israel. Israels insisterande att i möjligaste mån kontrollera allt inflöde av gods till Gaza syftar till att förhindra Hamas militära upprustning, vilket Israel har all rätt att göra: Israel och Hamas befinner sig i krig med varandra. Det finns ingen punkt i folkrätten som kräver att ett land öppnar sin gräns i krigstid eller tillåter ett fritt flöde av varor in i fiendekontrollerat territorium.

Vanföreställningarna slutar dock inte här. På Ship to Gaza Swedens hemsida uppmanas man att skriva under ett upprop “för Gazas folk.” Författarna till uppropet lyckas med konststycket att beskriva situationen i Gaza utan att en enda gång nämna att territoriet styrs av Hamas, som har stämplats som en terroristorganisation av EU och USA. Uppropet innehåller inte ett enda ord om kriget mellan Hamas och Fatah i juni 2007 och Hamas påföljande maktövertagande, som utlöste det israeliska beslutet att blockera sin gräns. Inte ett ord om de närmare tio tusen granater och raketer som avfyrats mot Israel från Gaza sedan 2002. Inte ett ord om att minst en miljon israeliska medborgare bor inom räckhåll för denna terror. I Ship to Gaza Swedens upprop är Israel helt enkelt en skurkstat som skoningslöst plågar Gazas folk helt utan anledning.

Människor som anammar denna förvrängda verklighetsbild lyssnar naturligtvis inte på rationella argument. Fakta biter inte på dem. Den intellektuella hedern är helt frånvarande från deras argument. Att kalla dem för antisemiter är att ge dem lite för mycket heder: de är liksom för dumma för att förstå att de är överkvalificerade. De tillhör en kategori som vårt språk ännu inte förmår beskriva, en västerländsk avart som kombinerar en pinsam självbetydenhet med falsk ödmjukhet och bråddjup okunnighet. Den logiska kollapsen som präglar deras argumentation är ett resultat av en vidare moralisk kollaps, vilket gör att de framgångsrikt lyckas fortsätta inbilla sig att de kämpar för frihet och rättvisa och ballonger till alla barnen i Gaza trots att det politiska ledarskapet i hela den civiliserade världen har uppmanat dem att lägga ner jippot och de enda som fortsätter att heja på är folkmordspretendenterna i Gaza och Iran.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 224Det här inlägget:
  • 1134436Läsningar totalt:
  • 142Läsningar idag:
  • 933777Besökare totalt:
  • 130Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen