En osäker våldsprognos

Förra årets Freedom Flotilla hade 663 deltagare. Den nu förestående Freedom Flotilla 2 var ursprungligen tänkt att bestå av minst 1500 deltagare, men efter att organisationen IHH drog sig ur flottiljen tillsammans med flaggskeppet Mavi Marmara sjönk siffran till ungefär 500. Försäkringskrångel, grekisk byråkrati och misstänkt israeliskt sabotage har tvingat bort ytterligare minst 200 deltagare, vilket gör att mindre än 300 aktivister återstår. Den siffran kan komma att sjunka ytterligare, eftersom det fortfarande är oklart när (och om) alla båtar kommer att vara redo att lägga ut.

Oavsett hur hög deltagarsiffran till slut blir står det alltså klart att Freedom Flotilla nummer 2 kommer att bli avsevärt mindre än Freedom Flotilla nummer ett. Till skillnad från förra året kommer dessutom bara ett begränsat antal islamistiska aktivister att delta, vilket borde minska risken för våldsamma sammandrabbningar när israeliska försvarsstyrkor bordar skeppen.

Minnet från förra årets flottilj är dock fortfarande starkt i det israeliska försvarsetablissemanget. Det våldsamma motståndet som de israeliska soldaterna möttes av på Mavi Marmara kom som en total överraskning och tvingade de lokala befälen att ta kritiska beslut under stor press. Med nöd och näppe lyckades man rädda de soldater som klubbats ner av den väntande lynchmobben, men nio aktivister dödades i sammandrabbningarna. Det faktum att de dödades i självförsvar gick snabbt förlorat i den påföljande mediastormen. Trots att undersökningen som tillsattes efter händelsen drog slutsatsen att inga tjänstefel hade begåtts av de israeliska befälen insåg alla inblandade att framtida flottiljer inte bara måste bemötas med vältränade soldater: parallellt och lika effektivt måste saklig information nå världens nyhetskonsumenter för att slå hål på aktivisternas propaganda.

De senaste dagarna har därför ordkriget intensifierats från israeliskt håll. Flera tidningar har publicerat uppgifter som motsäger aktivisternas påstått fredliga avsikter. Exempelvis rapporteras det att flera aktivister har förklarat sig ha för avsikt att döda israeliska soldater. Säckar med svavel ska ha smugglats ombord på en eller flera båtar, med avsikt att slängas på soldaterna, för att sedan tända eld på dem. Två deltagare i flottiljen med bevisade kopplingar till Hamas har namngivits och risken kvarstår att militanta islamister från Turkiet och Jordanien kommer att ingå i den slutgiltiga passagerarlistan.

Flottiljens organisatörer förnekar bestämt dessa uppgifter, men liknande dementier gjordes inför förra årets flottilj, vilket medförde att de första israeliska soldaterna som bordade Mavi Marmara bara var beväpnade med paintballpistoler. Flera soldater misshandlades nästan till döds innan de fick tillåtelse att skjuta skarpt mot lynchmobben. Det israeliska ledarskapet tänker därför inte ta några risker, en attityd som förmodligen också har sjunkit in bland soldaterna. Trots att flottiljen som nu åstundar avfärd från Grekland alltså är internationellt hårt kritiserad, kraftigt försvagad och (i jämförelse med förra året) har avsevärt färre islamistiska aktivister ombord finns det ändå en risk för att sammandrabbningen blir våldsam, eftersom det politiska etablissemanget, försvarsstaben och hela mediadrevet i Israel tycks vara mentalt inställt på en repris av förra årets våldsamma motstånd på Mavi Marmara. Den hysteri som har börjat sprida sig på vissa håll står inte i proportion till det faktiska hotet som man står inför: knappt 300 hårt ansatta aktivister som blir färre och färre för varje dag och vars envisa beslutsamhet att segla till Gaza nu handlar mer om att inte helt förlora omvärldens anseende än att faktiskt åstadkomma något med själva resan.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 112Det här inlägget:
  • 1134434Läsningar totalt:
  • 140Läsningar idag:
  • 933775Besökare totalt:
  • 128Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen