“Huru sköna äro icke dina tält, du Jakob…”

För några veckor sedan lästes denna vers från Fjärde Mosebok under sabbatsgudstjänsten. Ungefär samtidigt föddes en proteströrelse i Tel Aviv mot höga boendekostnader. Till synes spontant anslöt sig fler och fler människor till rörelsen, som yttrade sina krav genom att helt enkelt slå upp tält längs med Rothschild-gatan. Rörelsen har sedan spridit sig till snart sett varje större stad i Israel. Imorgon kväll utlovas massiva demonstrationer i Jerusalem, Tel Aviv, Haifa, Be’er Sheva, Ashdod och Nasaret. En överväldigande majoritet av Israels befolkning (87%) stöder protesterna, enligt en opinionsundersökning utförd på uppdrag av tidningen Ha’aretz.

Israels ekonomi har vuxit med i genomsnitt 4.5% om året sedan 2004. Arbetslösheten har under samma period sjunkit från 11% till 6%, vilket ligger nära den siffra som brukar räknas som full sysselsättning. Ekonomiskt går det alltså väldigt bra för Israel.

Samtidigt har dock boendekostnaderna ökat drastiskt: Förra året steg huspriserna med över 16%. Detta kan jämföras med löneökningarna, som bara låg blygsamt över den årliga inflationsnivån på 3%. Vanligt folk, medelklassen, har svårare och svårare att få råd att köpa hus.

Men det är inte bara huskostnaderna som har stigit. Hyrorna har också skjutit i höjden, speciellt i de större städerna. Många studenter tvingas bo hos sina föräldrar i brist på andra alternativ. Trots att Israels ekonomi växer så det knakar är det alltså många som upplever att de snarare har mindre pengar att röra sig med, inte mer.

I tisdags presenterade premiärminister Binyamin Netanyahu regeringens förslag på hur de omfattande problemen ska åtgärdas. Bland annat utlovades 10000 nya studentrum och en halvering av markpriset för entreprenörer som bygger billiga bostäder. Skulden till bostadsbristen ligger naturligtvis inte bara hos den sittande regeringen, och Netanyahu varnade att det kommer att ta ungefär tre år innan allmänheten kan förvänta sig en skillnad.

Protesterna har dock fortsatt, då man menar att regeringens plan inte är tillräcklig. Ytterligare grupper har dessutom anslutit sig, exempelvis Histadrut, Israels motsvarighet till LO. Imorgon kväll väntas lärare, doktorer och småbarnsföräldrar att ansluta sig till protesterna, som därmed inte bara handlar om boendekostnader, utan en mer allmän känsla av att det råder en utbredd orättvisa i landet och att regeringen och hela det politiska etablissemanget i åratal har ägnat all sin uppmärksamhet åt nationella säkerhetsfrågor på bekostnad av medborgarnas övriga behov.

Just bristen på konkreta krav är en av proteströrelsens svagheter och har uppmärksammats av bland annat den sionistiska studentrörelsen Im Tirtzu. Im Tirtzu valde inledningsvis att ansluta sig till protesterna, men drog sig ur när det blev klart att det löst sammansatta ledarskapet motsatte sig formuleringen av en lista med krav. “Det är regeringen och inte vi som ska erbjuda lösningar,” menade man.

För att tältproteströrelsen ska få någon som helst mätbar framgång krävs att ett tydligare ledarskap snabbt utkristalliserar sig som kan definiera de krav man ställer på regeringen. Annars riskerar man att förlora allmänhetens förtroende och gå miste om detta tillfälle att faktiskt förändra Israel till det bättre.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 63Det här inlägget:
  • 1115684Läsningar totalt:
  • 63Läsningar idag:
  • 916638Besökare totalt:
  • 61Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen