Nya sätt att nå ut med sanningen

För tre veckor sedan lade Israels vice utrikesminister Danny Ayalon ut en video på YouTube som har retat gallfeber på det palestinska ledarskapet. Videon, kallad “Sanningen om Västbanken”, är strax över sex minuter lång och ger den historiska bakgrunden till Israels närvaro på Västbanken. I dagens oförsiktiga nyhetsrapportering kallas området ofta slentrianmässigt för “ockuperat palestinskt territorium”, men Ayalon påpekar det uppenbara men nästan aldrig uppmärksammade faktum att området kontrollerades av Jordanien innan 1967. När Jordanien för andra gången gjorde gemensam sak med Egypten och Syrien att förinta den judiska staten gick Israel i preemptiv motattack och erövrade området, helt enligt krigets alla regler. “Men vänta ett ögonblick. Vad gjorde Jordanien på Västbanken till att börja med?” frågar Ayalon pedagogiskt innan han svarar på sin egen fråga: “De hade helt enkelt ockuperat området under sitt föregående försök att förstöra den nyligen etablerade Staten Israel 1948.” I bakgrunden illustreras hans historielektion av tecknade seriefigurer så att även de mer trögtänkta av oss kan följa hans ganska elementära resonemang.

“Om Jordanien inte hade någon laglig grund för sin närvaro på Västbanken och om ‘Palestina’ inte existerade, vems är då territoriet?” fortsätter Ayalon. Frågan kräver en historisk tillbakablick till år 1917 och Balfourdeklarationen, som låg till grund för beslutet i Nationernas Förbund att ge Storbritannien mandat att främja inrättandet av ett judiskt hemland i en del av det territorium som tillföll Storbritannien när det Ottomanska riket kollapsade. Detta beslut bekräftades sedan av FN efter Andra världskriget. Ayalon går på punkt efter punkt till rätta med de missuppfattningar och medvetna förvrängningar av historien som idag nästan är allmänrådande i debatten om mellanösternkonflikten. Bilden som framträder är därför en helt annan än den som det palestinska ledarskapet förmedlar och som stora delar av det internationella samfundet har kommit att acceptera.

Palestiniernas chefsförhandlare Sa’eb Erekat var inte sen att reagera. “Efter den här videon kvarstår det inte längre något tvivel om den israeliska regeringens konfliktagenda,” sade han i ett bistert uttalande. “Det här är ingen amatörvideo producerad av en extremistorganisation. En officiell representant för Staten Israel presenterar en cynisk och förfalskad redogörelse av historien och internationell lag.” Erekat menade vidare att videon öppet uttrycker fientlighet mot palestinierna och därmed ger det internationella samfundet anledning att stödja palestiniernas plan att söka medlemskap i FN i september.

Danny Ayalon var snabbt ute med ett genmäle och utmanade Sa’eb Erekat till en offentlig debatt. “Alltför länge har det palestinska narrativet av internationell lag fått gå oemotsagt. Denna överreaktion på ett videoklipp bevisar att de beter sig som bortskämda ungar som har fått sin vilja igenom alldeles för länge. De är oförmögna att utmana ett enda faktum som videon presenterar och har fullständigt undvikit en legitim och ärlig diskussion om tvistemålen.”

Sa’eb Erekat avfärdade dock idén om en debatt. “Att få ett slut på den israeliska ockupationen är inte en punkt som behöver diskuteras,” sa han i ett kort uttalande igår, men Danny Ayalon kunde inte låta bli att fortsätta retas med honom. “Erekat var väldigt snabb med att reagera på videon när den släpptes, men hans nuvarande försök att slingra är ett talande bevis för hur den Palestinska myndighetens politiska ledarskap alltför länge har kapat den offentliga debatten. Det visar att deras retorik bara består av tomma ord och paroller som faller som ett korthus vid minsta utmaning.”

Danny Ayalons video visar hur lätt det är att plocka isär det palestinska narrativet, men den visar också hur Israel bär en mycket stor del av ansvaret för att palestiniernas narrativ kommit att nästan helt dominera debatten. Istället för att klart och tydligt presentera fakta har Israel lagt en massa pengar på internationella PR-kampanjer med bilder på solbruna rumpor på beachen i Tel Aviv, ett argument som faktiskt är snäppet sämre än Erekats förljugna klyschor.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 157Det här inlägget:
  • 1115679Läsningar totalt:
  • 58Läsningar idag:
  • 916633Besökare totalt:
  • 56Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen