Fler raketattacker av ringa nyhetsvärde

Gaza sett från Israel

Två Grad-raketer avfyrades under natten till idag mot Israel av terrorister i Gaza. En slog ner utanför Kiryat Gat, medan den andra slog ner på en gata vid infarten till Ashkelon. Grad-raketerna som används av terroristerna i Gaza är industritillverkade i Iran, Kina eller Ryssland och smugglas in i Gazaremsan genom tunnlar under gränsen till Egypten. De har en räckvidd på upp till 40 kilometer och en stridsspets på 20 kilo.

I måndags avfyrade terrorister i Gaza ytterligare en raket mot södra Israel, denna gång en inhemskt producerad Kassam-raket. Den slog ner strax söder om Ashkelon intill ett beduintält, där en kvinna skadades av splitter från raketen.

Israels flygvapen (IAF) har som policy att besvara varje raketattack med nattliga flyganfall mot Hamas-ställningar i Gaza. Natten till tisdagen bombades därför en smugglingstunnel i södra Gaza samt en sambandscentral i norra Gaza. Natten till idag utfördes ytterligare bombräder. Det israeliska försvaret håller terroristorganisationen Hamas som ansvarig för all terroristverksamhet i Gazaremsan, eftersom Hamas visat sig kapabel att beordra övriga terroristorganisationer i Gaza att iaktta totalt eldupphör när de vill. Merparten av raketattackerna utförs inte av Hamas, men de sker alltid med Hamas godkännande. Därför är det Hamas som får sina positioner bombade av IAF efter varje raketattack.

Användandet av Grad-raketer innebär en upptrappning av raketterrorn till en nivå som vi inte sett sedan i början av april. Svenska tidningar, som nästan helt förlitar sig på TT, skriver inget om detta, eftersom TT tycks ha som policy att bara rapportera när någon skadas eller dödas. (Det är oklart varför TT inte rapporterade om beduinkvinnan som skadades i måndagens raketattack.) Terroristernas raketer, om än dödliga, avfyras fortfarande mer eller mindre på måfå, vilket gör att många slår ner på öppna fält utan att orsaka skador. Detta, i kombination med ett välutvecklat raketlarm som ljuder 15 sekunder innan en raket slår ner samt allmän tillgång till skyddsrum, gör att få människor kommer till fysisk skada i Israel. De israeliska flygattackerna riktar sig för sin del mot infrastruktur, nattetid, när positionerna är tomma. Därför är det relativt få palestinier som skadas eller dödas i den typen av flyganfall. Den lågfrekventa krigföringen mellan Hamas och Israel anses alltså för det mesta inte ha ett tillräckligt högt nyhetsvärde för att ens vara värd en notis.

Raketterrorn från Gaza, som pågått i snart 10 år och som nu än en gång har trappats upp, skapar dock ett sammanhang som nyhetskonsumenter måste ha en inblick i för att förstå de israeliska flyganfallen. I tisdags sa den israeliska ministern för allmän säkerhet Yitzhak Aharonovitch att det krävs en storskalig militäroperation i Gaza. Uttalandet kom efter raketattacken i måndags som skadade en kvinna söder om Ashkelon. “Skillnaden mellan en attack som orsakar lättare skador och en attack som dödar dussintals barn på ett lekis är väldigt liten,” sa Aharonovitch i en radiointervju. Israel måste därför än en gång gå in i Gaza, som man gjorde under operation Gjutet Bly i december 2008-januari 2009, för att rensa upp i terroristträsket och förstöra de enorma raketlager som byggts upp sedan dess, menade han.

Det är bara en tidsfråga innan en sådan operation kommer att ske. När den sker kan Israel räkna med omedelbara fördömanden från omvärlden, eftersom de flesta journalister för länge sedan slutade rapportera om raketterrorn mot södra Israel.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 146Det här inlägget:
  • 1189660Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 983711Besökare totalt:
  • 76Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen