150 raketer senare

Granater innehållande vit fosfor har avfyrats mot Israels civilbefolkning.

Mellan den 18 och 22 augusti avfyrade palestinska terrorister över 150 granater och raketer från Gaza mot Israel. Två personer dödades, utöver de nio personer som dödades i den multipla terroristattacken strax norr om Eilat den 18 augusti som inledde upptrappningen. Sammanlagt över 100 personer har skadats hittills och en miljon israeliska medborgare har i princip tvingats bo i skyddsrum.

Israels svar på terroristattackerna och den urskiljningslösa raketbeskjutningen har varit riktade flyganfall mot terroristmål i Gaza. Ledarskapet i en av terroristorganisationen PRC:s tre fraktioner eliminerades bara några timmar efter torsdagens attack strax norr om Eilat, en attack som de utpekats som ansvariga för. I flera fall identifierades och eliminerades terroristceller under eller strax efter det att de hade avfyrat raketer mot Israel. Smugglingstunnlar och Hamasinstallationer bombades också.

Ledarna för terroristorganisationerna i Gaza visar sig alltid på styva linan tills de inser att Israel nästan alltid vet exakt var de befinner sig och bara väntar på en ursäkt att knäppa dem. Efter ett par dagars huffande och puffande utropade terroristorganisationerna därför eldupphör, som formellt inleddes på söndagkvällen. Under måndagen fortsatte dock raketbeskjutningen, dock i mindre skala, utan att Israel besvarade eldgivningen. På tisdagen rådde ett spänt lugn, som sedan bröts när det israeliska flygvapnet idag under morgontimmarna dödade ytterligare en terrorist med koppling till den palestinska terroristverksamheten i Sinai. Strax därpå avfyrades två granater mot Israel, varpå det israeliska flygvapnet i två separata attacker dödade två terrorister som stod i begrepp att avfyra ytterligare projektiler. Senare på dagen skadades en egyptisk kvinna när en palestinsk raket av misstag landade i Egypten istället för Israel. Israeliska medborgare som lever inom räckhåll för raketerna från Gaza har för sin del än en gång uppmanats att inte befinna sig på mer än 15 sekunders avstånd från ett skyddsrum, den tid det i bästa fall tar från det att raketlarmet ljuder tills raketen slår ner. Utomhusmarknaderna i Kiryat Gat och Ashdod har idag stängts av säkerhetsskäl.

Som vanligt råder det en komplex situation bland Gazas myller av terroristgrupper som gör det svårt att sätta fingret på vem som är ansvarig för upptrappningen och varför detta sker just nu. Israel har som övergripande princip att hålla terroristorganisationen Hamas ansvarig för allt som sker i Gaza, eftersom Hamas de facto har makten i Gaza och även har visat sig kapabel att genomdriva sin vilja bland övriga terroristgrupper där. Det råder alltså lugn när Hamas vill att det ska råda lugn. Viljorna är dock många i Gaza, inte bara mellan olika terroristgrupper utan även inom varje grupp. Detta kan tydligast ses i Hamas, vars antisemitiska folkmordsprogram har kommit att urvattnas en smula av de banala vardagsbekymmer som per definition tynger ner den styrande makten i alla samhällen. Sopor måste hämtas, parkeringsböter måste skrivas och bröstmjölksersättning måste subventioneras, vilket sammantaget innebär mindre tid att döda judar. Denna ”ideologiskt dämpande effekt”, dvs konsekvensen av att vara vid makten, har även varit omvärldens förhoppning beträffande Hamas, men organisationens högsta politiska ledarskap är baserat i Damaskus och är därför beskyddat från denna effekt.

En möjlig förklaring till förra veckans dramatiska upptrappning kan därför vara det Damaskus-baserade ledarskapets missnöje med en eller annan aspekt av den politiska linje som förs av ledarskapet i Gaza. Veckan innan attacken rapporterades det exempelvis att ett genombrott kunde skymtas i de indirekta förhandlingarna mellan Hamas och Israel om frigivning av Gilad Shalit i utbyte mot att en stor mängd terrorister friges från israeliska fängelser. Ledarskapet i Damaskus, som visat sig betydligt mindre kompromissvilligt än ledarskapet i Gaza i frågan om antalet fångar i en eventuell överenskommelse, har flera gånger tidigare skjutit förhoppningarna om ett genombrott i sank genom att beordra eller godkänna terroristattacker mot Israel, vars militära respons på attackerna sedan tvingat ledarskapet i Gaza att dra sig ur förhandlingarna.

Det är viktigt att påpeka att denna möjliga förklaring bara är en kvalificerad gissning, men den illustrerar den maktdynamik som råder inom och mellan de olika palestinska terroristorganisationerna, samt maktdynamiken som råder mellan terroristorganisationerna och Israel, ett perspektiv som i princip aldrig framförs i övrig svensk nyhetsrapportering. Palestinska terroristattacker har alltså ofta en stark inrikespolitisk dimension. Trots att 11 israeliska medborgare har dödats på mindre än en vecka har det israeliska ledarskapet därför valt att inte spela terroristerna i händerna. Man har slagit tillbaka, hårt och bestämt mot specifika mål, men man har vägrat att dras in i en vidare upptrappning. För terroristerna återstår nu därför bara att skjuta raketer på måfå och återgå till planeringsbordet. Israel har för sin del redan en färdig plan för en grundläggande utrensningsaktion mot terroristerna i Gaza, men den kommer att implementeras på Israels initiativ, inte i reaktion mot en eller annan terroristattack.

Paul Widen, tillbaka i Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 139Det här inlägget:
  • 1331246Läsningar totalt:
  • 70Läsningar idag:
  • 1117094Besökare totalt:
  • 59Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen