Nytt lågvattenmärke för TT

En bil som träffats av en palestinsk raket. (Foto: IDF.)

 

Palestinska terrorister i Gaza har avfyrat minst 20 raketer mot Israel sedan igår kväll. Israeliska medborgare som bor närmare än 40 km från Gaza, ca. en miljon människor, har uppmanats att alltid befinna sig på högst 15 sekunders avstånd från ett skyddsrum. Södra Israel är alltså i princip helt lamslaget. När som helst kan 20 kg högexplosivt ämne trilla ner från himlen och döda allt inom en radie på 100 meter.

Vad skriver då TT om detta? ”Sex palestinier dödade i Gaza.” I vanlig ordning nämner man först verkan, sedan orsak: ”Sex palestinier dödades […] i israeliska flyganfall […] efter att palestinska raketer träffat mål i Israel.” Och inte nog med att orsaken till attacken är bortträngd till slutet av meningen, den är också medvetet diffus: ”raketer” (ingen information om storlek eller antal) har ”träffat mål i Israel” (dessa ”mål” är alltså israeliska civila samhällen). En oinformerad nyhetskonsument som läser det här får alltså intrycket att Israel beslutade sig för att döda ett antal palestinier som hämnd för att någon annan palestinier brände av ett par smällare, som inte ens orsakade någon skada.

Men det blir värre, som alltid med TT. ”Oroligheterna utlöstes av ett israeliskt flyganfall i måndags då en ledare för Islamiska Jihads väpnade gren al-Qudsbrigaderna dödades i södra Gaza.” Inte ett ord om de över 150 raketer som avfyrades mot Israel under helgen, som dödade två människor och skadade tiotals fler. Inte ett ord om förra veckans terroristattack, då nio människor fick sätta livet till och som var det egentliga startskottet. Enligt TT är det alltid judarna som sätter igång att bråka.

Som alltid häpnar man över att TT:s skribenter lyckas klämma in så många faktaförvanskningar och verklighetsförvrängningar på ett så minimalt utrymme, men det är minst lika häpnadsväckande att detta patetiska försök till nyhetsmanipulering återges av snart sagt varje svensk dagstidning. Hur usel ska TT:s nyhetsrapportering behöva bli innan en enda svensk utrikesredaktör visar ett uns av civilkurage och stämmer i bäcken, som sedan länge växt och blivit en störtflod av felunderrättelser? Är inte en enda svensk nyhetsansvarig intresserad av något som åtminstone liknar ett försök till uppriktig nyhetsbevakning?

Sedan 2007 är proportionen mellan civila och stridande som dödats i israeliska flygattacker i Gaza 1:30, dvs. ett civilt dödsfall för 30 dödade kombattanter, en proportion som inget annat land kommer i närheten av. Denna siffra kan styrkas av palestiniernas egna uppgifter, eftersom terroristorganisationerna aldrig är sena att uppge att en av deras medlemmar har dödats. Det är bara TT som tycker att det är oviktigt om en dödad palestinier är ett femårigt dagisbarn eller en 25-årig terrorist som står i begrepp att avfyra en raket mot Israel.

Hur har då Israel lyckats maximera antalet dödade terrorister och minimera antalet dödade civila i världens mest tätbefolkade område? En del av svaret ligger i att Israel lägger ner enorma summor pengar på att utveckla vapen som minimerar risken för civila förluster. Exempelvis offentliggjordes nyligen detaljer om missilen Tammuz som har använts av IDF sedan minst 2006. Varje missil kostar motsvarande en miljon svenska kronor. Den som är nyfiken på hur den fungerar kan titta på den här videon, med en sekvens från kameran inne i en Tammuz-missil sekunderna innan den träffar sitt mål (varning för starka bilder).

Proportionen mellan dödade civila och stridande i Gaza kan jämföras med USA:s policy, som tillåter den omvända proportionen, dvs. 30 civila offer för en dödad kombattant. USA:s policy tillämpas naturligtvis inte hela tiden, men 30:1 anses falla inom ramen för proportionerligt våld, och protesterna mot denna policy är allt annat än högljudda. I Waziristan i Pakistan har uppemot 2600 människor dödats sedan 2004 i amerikanska drönarattacker. Dagarna innan israeliska soldater bordade förra årets Gaza-flottilj och dödade nio beväpnade turkiska islamister bombade CIA:s drönare ett Taliban-fäste i Norra Waziristan. Minst 10 kvinnor och barn strök med, men målet för attacken uppnåddes: nummer tre i al-Qaidas hierarki hade eliminerats. I Sverige bevärdigades nyheten med en notis och möjligtvis några bekymrat höjda ögonbryn. Hysterin kring Gaza-flottiljen, å andra sidan, minns vi väl. Judarna hade mage att försvara sig när de attackerades med järnrör. Vilken fräckhet att de inte bara lät sig dödas!

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 154Det här inlägget:
  • 1249142Läsningar totalt:
  • 94Läsningar idag:
  • 1040257Besökare totalt:
  • 92Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen