En raket på Gilad Shalits 25-årsdag

 

Sista livstecknet på Gilad Shalit, 14 september 2009.

En palestinsk Grad-raket slog ner utanför Be’er Sheva imorse. Det var den tredje palestinska raketattacken sedan i fredags morse, då terroristorganisationen Islamiska Jihad utlyste vapenvila. Islamiska Jihad står bakom merparten av de närmare 200 raketer som avfyrats från Gaza mot Israel de senaste 10 dagarna. Israel har därför riktat sina flyganfall mot den lilla shi’itiska gruppen och dödat 15-20 terrorister med koppling till den. I torsdags kväll skedde det senaste israeliska flyganfallet. Två medlemmar i Islamiska Jihad dödades efter att ha avfyrat raketer mot Israel. I ett första uttalande utlovade organisationen hämnd: “Vi kommer att utöka räckvidden av våra raketattacker. Istället för 1 miljon israeler i skyddsrum kommer det att vara 4 miljoner israeler i skyddsrum.” Islamiska Jihad misstänks kontrollera ett lager med bland annat iranska Fajr-3 och Fajr-5-raketer. Den senare varianten har en räckvidd på över 70 km och en stridsspets på 175 kg. En sådan raket, avfyrad från Gaza, skulle alltså kunna nå Tel Aviv. Uttalandet från Islamiska Jihad var således inte ett tomt hot. Organisationen är kapabel att tvinga ner 4 miljoner israeler i skyddsrum och lamslå mer än halva landet.

Man behöver inte vara en expert för att förstå att en sådan attack bara är en tidsfråga. Detta varnades det för redan innan Israel evakuerade sina bosättningar i Gaza sommaren 2005, då den israeliska militära närvaron på marken innebar att de palestinska terroristorganisationerna bara hade tillgång till hemmagjorda och opålitliga kassamraketer med mycket kort räckvidd. Ett israeliskt uttåg ur Gaza skulle få ödesdigra konsekvenser för hela Israels säkerhet, hävdade en högljudd minoritet. Bosättningarna i Gaza sågs som en garant för att terrorn inte skulle sprida sig till resten av landet. Idag är det uppenbart för alla utom de mest inbitna verklighetsförnekarna att denna högljudda minoritet hade rätt.

Det som denna gång förhindrade en fullskalig israelisk militär markinvasion likt Operation Gjutet Bly i december 2009-januari 2010 var att Islamiska Jihad efter ett par timmar tog tillbaka sitt uttalande om utökade raketattacker. Istället utlystes en temporär vapenvila på fredagsmorgonen. Det spända lugnet har därför återkommit till södra Israel. En gnista kan när som helst utlösa fullt krig, men lugnet kan också fortgå i flera månader, med bara sporadisk eldgivning som både sidor kan acceptera.

Det är alltså ett förrädiskt lugn som har lägrat sig lagom till Gilad Shalits 25-årsdag. Shalit, en underofficer i IDF, kidnappades av Hamas-terrorister den 25 juni 2006 och har sedan dess hållits fången på okänd plats i Gaza. Röd Korset har förvägrats tillträde till honom och hans kidnappare har inte släppt något livstecken från honom på snart två år. Frankrikes president Nicolas Sarkozy och utrikesminister Alain Juppé, som är engagerade i fallet eftersom Gilad Shalit också är fransk medborgare, skickade inför 25-årsdagen brev till Shalits föräldrar där de försäkrade att de gör allt som står i deras makt för att få till stånd ett frisläppande.

Hundratas demonstranter har ikväll samlats vid familjen Shalits protesttält utanför premiärminister Binyamin Netanyahus bostad i centrala Jerusalem för att visa familjen sitt stöd. Vid gränsövergången Erez mellan Israel och Gaza pågår samtidigt en liknande manifestation.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 95Det här inlägget:
  • 1189660Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 983711Besökare totalt:
  • 76Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen