Småpåvar

“Israels folk lever.” Ett problematiskt konstaterande.

Sveriges Radios Nyhetsmorgon försökte imorse reda ut begreppen kring tjafset mellan Turkiet och Israel. Till sin hjälp tog de Kjell Jonasson, “utsänd av Svenska Kyrkan och bosatt i Jerusalem.” I nästan fem minuter fick Jonasson hålla låda. Låt oss analysera vad han sa.

“Den israeliska regeringen vägrar att ge den ursäkt som Erdogan och den turkiska regeringen har bett om.” Jo, vi vet att Turkiet och Israel är osams. Det var därför Palmer-kommissionen tillsattes, och dess rapport, som Jonasson inte nämner en enda gång, uppmanar Israel att “beklaga” dödsskjutningen av de aktivister som utsatte de israeliska soldaterna för “hårt, organiserat och våldsamt motstånd.” Detta har Israel gjort. Jonasson vill dock få lyssnarna att tro att Israel ändå bär skulden till bråket med Turkiet och till sin hjälp tar han därför tidningen Haaretz psykotiskt självhatande jude, Gideon Levy. “Frågan är vem som har mest värdighet, den som begär en välförtjänt ursäkt, eller den som störtar sitt land mot sammanbrott och kaos,” citerar Jonasson denne gode jude och förväntar sig att de svenska radiolyssnarna ska hålla med. Jonasson vill alltså (precis som Gideon Levy upprepar flera gånger varje vecka med små, små variationer) att judar ska be om förlåtelse om de inte bara snällt låter sig dödas. Det spelar ingen roll att FN-kommissionen som tillsattes för att reda ut flottiljincitdenten har en helt annan uppfattning. Jonasson vet bäst. Den israeliska regeringens politik beskriver han som “macho-inriktad.” Det är alltså chauvinistisk fåfänga som förhindrar de där rackarns judarna att säga förlåt. Den israeliska historikern Benny Morris gör dock en annan bedömning: “I Mellanöstern är stolthet och ära verkliga tillgångar som mäter styrka. Att be om ursäkt, särskilt när man har rätt, skulle uppfattas som svaghet och oundvikligen bjuda in ytterligare härjningar.” Men det är kanske det Jonasson hoppas på?

Sedan får Jonasson en fråga om hur den israeliska oppositionen har reagerat på bråket med Turkiet. Här svamlar han något om att oppositionen är “omskakad och skärrad” (rätt svar: oppositionsledaren Tzipi Livni försöker vinna billiga politiska poäng genom att lägga skulden för Turkiets hysteri på Israels regering). “Jag såg en intervju med Livni där hon sa att man måste normalisera,” fortsätter Jonasson, en smula osammanhängande. Jo, det vill ju alla, utom Turkiet.

Eftersom Jonasson inte behärskar hebreiska och därför rimligtvis har ganska liten koll på vad som sägs i israelisk media och hur folk tänker här byter han ämne: “Erdogan talade om att han saknar en etisk dimension i handelsförbindelserna.” Erdogan, vars stolta turkiska nation bestraffar alla som knystar om det turkiska folkmordet på armenier, som förföljer sin kurdiska befolkning, som fängslar journalister och författare om de “förolämpar Turkiet,” som erkänner terroristorganisationen Hamas ockupation av Gaza, denne Erdogan “saknar en etisk dimension i handelsförbindelserna.” – “Det är ju någonting som är ganska intressant, tycker jag,” säger Jonasson. Själv skulle jag vilja påstå att detta till och med är jätteintressant, men tyvärr avbryts Jonasson här av programledaren: “Du menar att Israel aldrig har varit så isolerat som det är nu. Hur då?”

Ajajaj, Jonasson är i knipa! Han sa något under preppningen som var ämnat mellan skål och vägg. “Det kanske jag inte har sagt direkt,” hasplar han ur sig. Förmodligen var det precis det han sa. Men okej, vad menar han? Jo, Jonasson menar att “det går ju mot det på grund av den politik som gäller.” Som en kalv på vårbete springer han sedan ut på sin äng av antiisraelisk retorik som inte har ett dyft med bråket mellan Turkiet och Israel att göra, men för Jonasson är hatet mot Israel lika delar levebröd som arbetsskada, och Nyhetsmorgons programledare Lasse Johansson har inte vett att stoppa honom.

– “Man trotsar världssamfundets uppmaningar att sluta med utbyggnaden av bosättningar…” – Ja kors i taket, judarna bygger hus! Skändligt!

– “…situationen i östra Jerusalem där 13% återstår för palestinierna…” – Menar han situationen i östra Jerusalem där levnadsstandarden är avsevärt högre än på Västbanken, där en majoritet av den arabiska befolkningen föredrar att bo i Israel och där Jerusalems borgmästare för blott en vecka sedan beslutade att motsvarande 600 miljoner kronor skulle satsas på en total uppgradering av skolväsendet?

– “…ganska starka åtgärder nu i Jordandalen inom området C enligt Oslo där man demolerar hus och går fram och föser ihop befolkningen…” Område C styrs alltså av Israel, i enlighet med Osloavtalet. Om man bygger hus i område C utan byggtillstånd kommer de israeliska myndigheterna och river huset, vare sig man är arab eller jude (tidigare i veckan revs exempelvis tre hus på bosättningen Migron). Men för Jonasson är arabiska bostäder alltid lagliga, medan judiska bostäder alltid är olagliga. Därför lyckas Jonasson med konststycket att i samma mening kräva att judiska bostäder rivs, samtidigt som han ondgör sig över att arabiska bostäder rivs.

– “…och inte minst Gaza-blokaden som naturligtvis står i fokus för hela den här affären.” En FN-kommission har precis konstaterat att Israels blockad av Gaza är uppförd i enlighet med internationell rätt och Jonasson tolkar detta som ett tecken på att Israel är mer isolerat än någonsin. Så går det när Sveriges Radio skrapar den absoluta botten av grytan för hitta någon som kan reda ut begreppen om vad som händer i Mellanöstern: man får lögn och förbannad lögn med variation.

Men plötsligt spjärnar programledaren Lasse Johansson emot en smula. “Den här kritiken har ju funnits i många år. Är det mer kritik nu än tidigare?” Och nu är Jonasson bevisligen varm i kläderna för nu tar han i ordentligt: “Jag tror att folk genomskådar den här bondfångarretoriken som finns på högerkanten om att man är utsatt och så vidare.” För två veckor sedan tvingades en miljon israeliska medborgare att bo i skyddsrum för att terrorister i Gaza avfyrade över 150 raketer mot civila israeliska samhällen. Två personer dödades och tiotals skadades, men att ta notis om att judar befinner sig i dödsfara är “bondfångarretorik” enligt Jonasson. “Jag tror att samma frågor har ältats i 20 år i fredsprocessen. Det måste hittas andra svar,” fortsätter han. Och här slår han huvudet på spiken, för det finns nämligen ett annat svar. Itbach al yahud : Slakta judarna. Detta svar basuneras oblygt ut av terroristerna i Gaza och ljuder högre och högre för varje dag.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 126Det här inlägget:
  • 1189678Läsningar totalt:
  • 97Läsningar idag:
  • 983728Besökare totalt:
  • 93Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen