En mellanösternkännare utan mellanösternkännedom

 

Judar. Är de på väg till en hemlig samling med Sions Vise, eller ska det helt enkelt gå till goggan? Förmodligen det senare.

Sydsvenska Dagbladet publicerade igår ett debattinlägg av Ingmar Karlsson, Sveriges generalkonsul i Istanbul 2001-2008 och sedan 2009 verksam vid Centrum för Mellanöstenstudier vid Lunds universitet. “Erkännande av Palestina hotar ingen fredsprocess” hävdar Karlsson i rubriken. Artikeln är ett hopkop av det dravel vi vant oss att höra från akademiker som sysslar med Mellanöstern.

Det som motiverade Karlsson att skriva sitt debattinlägg var alltså palestiniernas planerade jippo i FN senare i veckan. Precis som så många andra som helt saknar insikt i frågan tror Karlsson att den förmodade omröstningen i Generalförsamligen på något sätt kan trolla fram en palestinsk stat. Men som Israels premiärminister Binyamin Netanyahu sa under regeringssammanträdet i söndags, “I Generalförsamligen är det möjligt att bestämma att solen går upp i väster och ned i öster.” En palestinsk stat kommer inte att uppstå i FN hur mycket Karlsson och hans sort än tycker att den ska uppstå. En rudimentär koll på FN-stadgan räcker för att förstå att palestiniernas plan är utsiktslös.

Trots att palestiniernas plan är utsiktslös finns det farhågor att deras FN-jippo hotar fredsprocessen, eftersom det finns en punkt i interimsavtalet från 1995 som säger att ingen sida får vidta åtgärder under interimsperioden som kan påverka den slutgiltiga utgången. Om palestinierna begär fullt medlemskap i FN innebär det alltså att de bryter mot en fundamental punkt i Osloavtalet. Man kan alltså tycka att en palestinsk stat ska etableras på Västbanken och Gaza och ändå konstatera att det palestinierna gör nu hotar utsikterna för framtida fredsförhandlingar. I grund och botten är det alltså en fråga om skillnaden mellan är och bör. Sånt man lär sig i lekis.

Och det är här Karlssons bristande intellektuella heder blir uppenbar. “Israel har systematiskt motarbetat fredsprocessen i mer än trettio år,” hävdar han. Sedan slutet på 70-talet, alltså, eller början av 80-talet. Sist jag kollade inleddes inte fredsprocessen förrän 1993. Israel har alltså enligt Karlsson motarbetat en fredsprocess som inte… existerade?

Men okej, vi unnar honom denna dumhet. Vad är beviset för att Israel systematiskt har motarbetat fredsprocessen? Jo, en artikel i Haaretz från 1969 där en viss Yehoshafat Harkabi ger uttryck för en kompromisslös hållning gentemot den arabiska fienden. Karlsson presenterar Harkabi som “tidigare chef för Israels militära underrättelsetjänst” men glömmer att nämna att han avgick från den posten 1959. En person som var chef för Israels militära underrättelsetjänst på 1950-talet, som skrev en artikel i Haaretz 1969 och som dog 1994, precis i början av fredsprocessen, är alltså i Karlssons stilla sinne ett bergfast bevis för att “Israel systematiskt har motarbetat fredsprocessen.”

Inte ett ord om att Yehoshafat Harkabi sedermera kom att förespråka förhandlingar med PLO och etableringen av en palestinsk stat (hoppsan, Karlsson glömde visst att läsa den boken). Sedan 1970-talet, då man till och med i arbetarpartiet vägrade använda ordet “palestinier”, har det skett en ideologisk förskjutning i den israeliska opinionen. Idag stödjer en majoritet av Israels befolkning etableringen av en palestinsk stat. Senast igår sa Yigal Palmor, talesman för Israels utrikesdepartement, “Israel motsätter sig inte en palestinsk stat. Israel vill ha fredlig samexistens, sida vid sida med en framtida palestinsk stat. Men fred kan bara uppnås genom direkta samtal.” Idag säger alltså Israels högerregering det som var otänkbart för en vänsterregering att säga på 1970-talet. Det har kallats utveckling, det har kallats nationellt mognande och det har kallats en sionistisk identitetskris, men det är ett faktum: tanken på en palestinsk stat har stöd av en trygg majoritet av Israels befolkning. Om man följer nyheterna och läser en bok nu och då kommer inte detta konstaterande som en överraskning. Men om man bara läser gulnande tidningsurklipp från slutet av 1960-talet i sitt akademiska elfenbenstorn kan man lätt svepas upp i de där klassiska inbillningarna om judiska ränker och dubbelspel.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 135Det här inlägget:
  • 1189678Läsningar totalt:
  • 97Läsningar idag:
  • 983728Besökare totalt:
  • 93Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen