Om ”Nyheter från Israel”

Välkommen till Nyheter från Israel!

Paul Widen

Paul Widen

Svensk nyhetsrapportering från Israel är idag mycket bristfällig. ”Gammelmedia” går med förlust, vilket gör att färre svenska journalister är på plats. Ändå väljer många nyhetsredaktioner att ge stort utrymme åt just konflikten mellan Israel och palestinierna. För att kompensera för avsaknaden av rapporterande journalister tar därför svenska dagstidningar in mycket material från nyhetsbyråer.

Detta material är kortfattat och förenklat, vilket gör att kunniga nyhetskonsumenter ofta uppfattar rapporteringen som vinklad och partiskt. Det är ovanligt att nyheterna ges ett sammanhang eller en bakgrund, vilket också bidrar till denna uppfattning. Den i bästa fall slarviga och i värsta fall illvilliga rubriksättningen (”Israel bombar Gaza”), kombinerad med ofta cyniska bildval gör att en extremt förenklad bild av konflikten idag förhärskar i Sverige.

Dicky - Israels bästa vän

Dicky – Israels bästa vän

Jag heter Paul Widen och har arbetat som frilansjournalist sedan 2007. Ambitionen med den här bloggen är att förmedla ett initierat perspektiv från Israel, både genom nyhetsrapportering och i analyser. Min framlidne vän och kollega Dick Haas var en föregångare på området. Min förhoppning är att rapportera i hans anda, med insikt och humor, men också helig vrede där den behövs.

Många prenumeranter som hör av sig till mig är inte bara intresserade av den politiska situationen i området utan också av lokal kultur och religion. Jag har därför valt att bredda bloggens omfång och från gång till annan även skriva om saker som helt saknar nyhetsvärde, men som bidrar till just det initierade perspektiv som jag har som ambition att förmedla. Krönikor kommer att varvas med längre reportage, kortare nyhetssammanfattningar, personliga reflektioner och tips på israeliska smultronställen, lite udda och mindre kända platser som är värda ett besök nästa gång det planeras en israelresa.

 

Jerusalem tatoo

Jerusalem tatoo

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 13560Det här inlägget:
  • 1242582Läsningar totalt:
  • 16Läsningar idag:
  • 1034030Besökare totalt:
  • 16Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen