Nyheter

1 2 3 79

Fyra israeliska soldater skadade i bombattack

En israelisk Merkava 3-stridsvagn på gränsen till Gaza (foto: IDF)

Fyra israeliska soldater skadades på lördagseftermiddagen i en explosion vid gränsen till Gaza när de skulle avlägsna en palestinsk flagga från gränsstaketet som hade placerats där under en demonstration dagen innan. Israels försvarsstyrkor (IDF) misstänker att bomben som orsakade explosionen hade placerats på platsen i samband med demonstrationen och att den utlöstes när soldaterna försökte avlägsna flaggan. Tillståndet för två av soldaterna beskrivs som allvarligt, medan de andra två ådrog sig måttliga skador.

En kort stund efter bombattentatet öppnade israeliska stridsvagnar eld mot en observationspost tillhörande den palestinska terroristorganisationen Hamas. Israels premiärminister Binyamin Netanyahu, som befinner sig på en internationell säkerhetskonferens i Tyskland, utfärdade ett kort pressmeddelande i vilket han beskrev bombattacken mot gränspatrullen som “allvarlig” och lovade att besvara den på ett “lämpligt” sätt. Under lördagskvällen och natten till söndagen attackerade IDF ytterligare 18 militära mål tillhörande Hamas i Gaza, bland annat observationsposter, ledningscentraler, en vapenfabrik och en attacktunnel som grävts under gränsen mellan Gaza och Israel. Gazas hälsoministerium uppger att två palestinier, både 17 år gamla, dödades i en av attackerna. Dödssiffran kan komma att stiga, då det uppges att ett antal Hamas-medlemmar saknas efter bombningen av attacktunneln.

På söndagsmorgonen tog den palestinska terroristorganisationen PRC (populära motståndskommittéerna) på sig ansvaret för lördagens bombattack mot den israeliska gränspatrullen. För Israels del är det relativt oviktigt exakt vilket gruppering som utförde attacken, då man sedan flera år tillbaka har som policy att alltid hålla Hamas som ansvarig för situationen i Gaza, då man vet att nästan ingenting sker i området utan Hamas godkännande.

Under natten till söndagen hördes raketlarmet i flera israeliska städer och samhällen i närheten av Gaza, men enligt IDF rörde det sig om falska alarm. På lördagskvällen avfyrades dock minst en raket från Gaza som träffade ett bostadshus i ett israeliskt samhälle strax norr gränsen. Inga människor skadades fysiskt i attacken, men flera personer behandlades för chock.

Lördagens attack mot den israeliska gränspatrullen beskrivs av armékällor som den allvarligaste incidenten sedan kriget mellan Israel och Hamas sommaren 2014. Stora truppförstärkningar rapporteras i området, vilket kan indikera att ytterligare israeliska vedergällningsattacker är att vänta. Både Hamas och den mindre terroristorganisationen Islamiska Jihad ska via egyptiska medlare ha uppgett till Israel att man vill försöka återställa lugnet. Utåt har dock budskapet varit det omvända. En talesperson för Hamas uppgav under natten att man hade avfyrat luftvärnsraketer mot israeliska stridsflygplan och lade skulden för upptrappningen på Israel. Talespersonen sa även att Hamas inte tänker tolerera försök av Israel att “exportera sin interna kris och korruptionsundersökningarna av dess ledare genom att eskalera aggressionen mot vårt folk”. Uttalandet var en hänvisning till de korruptionsundersökningar som Netanyahu är föremål för och som har dominerat nyhetsrapporteringen i Israel de senaste dagarna. Hamas skickliga utnyttjande av Israels inrikespolitiska kris visar hur vansklig Netanyahus situation är: även om han lyckas hålla huvudet kallt och inte låter sig påverkas av den enorma juridiska press han är utsatt för kommer motiven till hans agerande nu ständigt att ifrågasättas, både på ett legitimt sätt av ansvarsfulla israeliska politiker och opinionsbildare, och på ett illegitimt sätt av Israels fiender.

Paul Widen

Jerusalem

Israels polis rekommenderar åtal mot Netanyahu

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu under sitt försvarsanförande på tisdagskvällen (foto: Facebook screengrab)

Israels polis uppgav på tisdagskvällen att man anser sig ha samlat ihop tillräckligt starka bevis mot premiärminister Binyamin Netanyahu för att rekommendera att han åtalas för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman i de två förundersökningar som inleddes mot honom i början av 2017. I det som i israelisk media brukar kallas för rättsfall 1000 misstänks Netanyahu och hans fru ha mottagit gåvor i form av cigarrer och champagne till ett sammanlagt värde av motsvarande minst en miljon kronor från Hollywoodproducenten Arnon Milchan. I ersättning ska Netanyahu bland annat ha säkrat ett amerikanskt 10-årsvisum åt Milchan, som är en israelisk medborgare. I rättsfall 2000 misstänks Netanyahu ha haft hemliga överläggningar med Arnon Mozes, ägaren till Israels näst största dagstidning Yediot Acharonot, med syfte att minska den Netanyahuvänliga tidningen Israel Hayoms marknadsandelar i utbyte mot att Yediot Acharonot tonar ner sin hårt kritiska linje mot Netanyahu. Överläggningarna ska dock aldrig ha resulterat i några konkreta åtgärder, varken från Netanyahus eller Mozes sida.

Samtidigt som polisen offentliggjorde sin åtalsrekommendation mot Netanyahu rekommenderade man även att Arnon Milchan och Arnon Mozes bör åtalas för mutbrott. Ytterligare ett flertal förmögna affärsmän har implicerats i polisutredningen och ytterligare åtalsrekommendationer är därför att vänta.

Polisens åtalsrekommendation kom egentligen inte som en överraskning men är ändå kontroversiell, då den i allt väsentligt saknar juridisk betydelse. Det är nämligen bara Israels justitiekansler som kan besluta om åtal bör väckas mot premiärministern, oavsett vad polisen rekommenderar. Netanyahus supportrar har därför in i det längsta försökt förhindra att polisen offentliggör sin rekommendation, då de menar att detta inte är polisens roll. En åtalsrekommendation gör nämligen att många drar slutsatser om skuld innan justitiekanslern ens har beslutat om åtal bör väckas, vilket kan dröja allt ifrån några dagar till flera månader.

Netanyahu själv var starkt kritisk till polisens offentliggörande av åtalsrekommendationen när han på tisdagskvällen kommenterade den dramatiska händelseutvecklingen. I ett tio minuter långt anförande inför TV-kameror kallade han polisens rekommendation för “skandalös och obefogad” och bedyrande att han aldrig har motiverats av något annat än sin plikt gentemot staten Israel och dess medborgare. Han sa att både han och hans familj var utsatt för förtal och hävdade att alla förundersökningar mot honom i grund och botten syftar till att avsätta honom.

De röster som under en längre tid har krävt Netanyahus avgång om åtal väcks mot honom stärktes ytterligare under tisdagskvällen. Om och i så fall när justitiekansler Avichai Mandelblit beslutar att göra det kommer det bli mycket svårt för Netanyahu att trovärdigt avfärda dessa krav. Han stod nämligen själv på frontlinjen när han som oppositionsledare 2007 uppmanade Israels dåvarande premiärminister Ehud Olmert att avgå när denne stod i begrepp att åtalas för mutbrott. Olmert avgick då mycket riktigt och avtjänade så småningom ett 16 månader långt fängelsestraff för exakt samma saker som Netanyahu nu anklagas för.

Paul Widen

Jerusalem

Allvarlig militär upptrappning mellan Israel och Syrien – och Iran

Ett israeliskt F-16 stridsflygplan (foto: IAF)

Strax efter klockan fyra på lördagsmorgonen trängde sig en obemannad iransk luftfarkost in på israeliskt luftrum från Syrien. Efter en och en halv minut sköts den ner av en israelisk Apache-helikopter över staden Beit She’an strax söder om Genesarets sjö. Enligt Israels flygvapen var den iranska luftfarkosten relativt avancerad och hade teknologiska likheter med drönare som produceras i bland annat USA.

Israel besvarade kränkningen av sitt luftrum genom att omedelbart gå till flygangrepp mot den iranska luftfarkostens kontrollcentral, belägen på den syriska flygbasen i Tiyas. Det syriska luftförsvaret avfyrade då mellan 20 och 30 luftvärnsrobotar mot de israeliska stridsflygplanen. Av allt att döma träffades ett av flygplanen av elden, vilket tvingade de två piloterna att nödevakuera genom att utlösa sina katapultstolar. Tillståndet för en av piloterna är mycket allvarligt, medan den andra pilotens skador beskrivs som lindriga. Stridsflygplanet, av typen F-16, totalförstördes när det störtade utanför kibbutzen Harduf ungefär 20 kilometer öster om Haifa, djupt inne på israeliskt territorium.

Förutom att träffa ett av de israeliska stridsflygplanen utlöste de syriska luftvärnsrobotarna även raketlarmet i stora delar av norra Israel, där flera av dem slog ner efter att ha missat sina mål. Flera explosioner hördes i området tidigt på morgonen och minst en luftvärnsrobot uppges ha slagit ner i Jordanien. Inga människor uppges dock ha kommit till skada.

Efter detta inledde Israel ytterligare en anfallsvåg mot militära mål i Syrien, men denna gång betydligt mer omfattande. Åtta syriska och fyra iranska installationer angreps, däribland syriska luftvärnsbatterier. Angreppet beskrivs av det israeliska flygvapnet som den mest omfattande bombningen av syriska luftförsvarssystem sedan 1982, då Israel invaderade södra Libanon. Även denna anfallsvåg besköts av det syriska luftvärnet, dock utan att några israeliska strisdflygplan träffades.

På lördagskvällen utfärdade Israels premiärminister Binyamin Netanyahu ett kort pressmeddelande med anledning av dagens dramatiska händelseutveckling. “Jag har länge varnat för farorna med att Iran förankrar sig militärt i Syrien”, förklarade han. “Iran försöker använda Syriens territorium för att attackera Israel, i syfte att uppnå sitt uttalade mål att förinta Israel. I morse kränkte Iran skamlöst Israels suveränitet. De skickade en iransk drönare från syriskt territorium till Israel. Det visar att våra varningar var 100% korrekta. Israel håller Iran och dess syriska värdar fullt ansvariga för dagens aggression. Vi fortsätter att göra vad som är nödvändigt för att skydda vår suveränitet och vår säkerhet”.

I skrivande stund rapporterar flera syriska oppositionskällor att oidentifierade stridsflygplan nu under kvällen har gått till attack mot ett antal syriska och iranska militärbaser i landet. Uppgifterna förnekas av både regimen och av den libanesiska terroristorganisationen Hizballah, som i likhet med Iran har en omfattande militär närvaro i Syrien.

Paul Widen

Jerusalem

Mahmoud Abbas till Donald Trump: “Må Gud riva ner ditt hus”

PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas under sitt möte med USA:s president Donald Trump i Vita huset den 3 maj, 2017 (foto: Vita huset)

Efter att USA:s president Donald Trump för en och en halv månad sedan erkände Jerusalem som Israels huvudstad sammankallades PLO:s centralkommitté för första gången på nästan tre år. Mötet, som avslutades på måndagskvällen efter två dagars överläggningar, resulterade i att man krävde att PLO ska upphäva sitt erkännande av Israel tills Israel erkänner “staten Palestina”, häver annekteringen av östra Jerusalem, samt avbryter all byggnation på bosättningarna.

Det är oklart om beslutet är bindande eller bara utgör en rekommendation. När centralkommittén sammanträdde i mars 2015 krävde man bland annat att den palestinska myndigheten skulle upphäva säkerhetskoordinationen med Israel, vilket aldrig skedde. Förmodligen var därför även gårdagens beslut bara en rekommendation, som det nu är upp till PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas att ta ställning till. Abbas själv var närvarande vid mötet, inför vars ledamöter han höll ett mer än två timmar långt tal på söndagskvällen, fullt av arga anklagelser mot USA:s president, Israels ledarskap och Abbas palestinska rivaler. I likhet med andra tal av palestinska ledare präglades Abbas oration av absurda självmotsägelser, konspirationsteorier och historierevisionism. Vid ett tillfälle hävdade han exempelvis att Israel genom sitt agerande har upphävt Oslo-avtalet, för att en stund senare hota Israel att själv upphäva samma avtal. Vid ett annat tillfälle påstod han att Israel är ett europeiskt kolonialprojekt utan någon koppling till judendomen, att Europas judar hellre lät sig slaktas av nazisterna än att immigrera till det då brittiskstyrda palestinamandatet, samt att Israel under den nybildade statens första år tvångsförflyttade judar från länderna i Nordafrika och Mellanöstern mot deras vilja. Även Abbas budskap till Trump var förvirrat: han avfärdade kategoriskt USA som medlare i förhandlingarna med Israel, samtidigt som han lika kategoriskt hävdade att palestinierna aldrig har vägrat att förhandla. “Skäms!” fräste han argt, hans utbrott riktat mot USA:s president. “När ska vi ha vägrat att förhandla? Må Gud riva ner ditt hus!”

Mahmoud Abbas tal fördömdes hårt av både Israels regering och opposition. Talet skiljde sig emellertid inte så värst mycket från andra uttalanden som Abbas och andra företrädare för den palestinska myndigheten har gjort de senaste åren, vilket gjorde att de israeliska reaktionerna präglades av en märkbar brist på chock. “Jag hörde vad Abu Mazen sa”, hette det exempelvis i ett pressmeddelande från premiärminister Binyamin Netanyahu, som använde Mahmoud Abbas nomme de guerre. “Han har avslöjat sanningen. Han har slitit av sig masken och visat alla den enkla sanningen som jag har strävat efter att få folk att inse under många, långa år. Roten till konflikten mellan oss och palestinierna är deras ihärdiga vägran att erkänna den judiska staten, oavsett vad gränserna går”.

Paul Widen

Jerusalem

1 2 3 79
Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 735192Läsningar totalt:
  • 305Läsningar idag:
  • 590985Besökare totalt:
  • 89Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen