Vad Gina Dirawi inte lärde sig i skolan

För en knapp vecka sedan presenterade SVT programledarna i nästa års melodifestival. Bloggen Mina tankar hade två veckor tidigare uppmärksammat att en av de tilltänkta programledarna, 20-åriga Gina Dirawi, vid upprepade tillfällen på sin blogg har jämfört Israel med nazityskland och hävdat att “människor som upplevt förintelsen [sic]” nu gör samma sak mot andra människor. Detta uppmärksammades i sin tur av Nyheter24 och sedan dess har drevet gått på högvarv. Gina Dirawi har anklagats för att vara en antisemit och krav har höjts på att SVT avbryter samarbetet med henne. Hennes grövsta blogginlägg har naturligtvis raderats eller ändrats och i en mystiskt välskriven ursäkt får vi bland annat veta att hon har vänner som är judar. Jo, det brukar heta så.

“Vi behöver prata om det här med henne i lugn och ro,” säger SVT. Eftersom Gina Dirawi för närvarande befinner sig i Los Angeles i SVT:s regi har detta ännu inte skett, men när det sker kan man anta att hon precis som i sin skrivna ursäkt kommer att ta avstånd från allt stötande som hon tidigare har skrivit på sin blogg. Då SVT inte fann hennes åsikter stötande förrän de aktuella inläggen uppmärksammades av andra svenska bloggare kan man anta att Gina Dirawi slipper undan med en varning. Problemet för SVT är alltså inte att Gina Dirawi är en antisemit, utan att hon har avslöjats som en antisemit. Och det försöker man nu lösa genom att… tja, säga att hon inte är en antisemit. Man lovar att “prata med henne i lugn och ro” och lär henne påpassligt att Förintelsen skrivs med ett stort F. Det borde hon visserligen ha lärt sig i skolan, men det finns bevisligen väldigt, väldigt mycket som Gina Dirawi inte lärde sig i skolan.

En person som blir “förbannad och säger alla svordommar [sic] som finns på arabiska” när någon ger Israel poäng i Eurovisionsschlagerfestivalen hyser tvivelsutan ett djupt rotat hat mot Israel. På sin blogg skriver hon detta som om det vore lustigt, vilket är en indikation på hur naturligt hon tycker att det är att inte bara hata Israel, utan att också förbanna människor som råkar tycka om en israelisk sång. Det handlar alltså inte om att “vara emot att oskyldiga barn drabbas i en konflikt” som hon påstår i sin skriftliga ursäkt: Det handlar om ett irrationellt hat mot allt som förknippas med Israel, om det så bara är en banal schagerdänga. Ingen avbön av Gina Dirawi kan därför betraktas som trovärdig. Hon skulle i nuläget förmodligen gå i ed på att jorden är platt om det vore vad som krävdes för att sätta stopp för drevet.

Om drevet fortsätter kan man dock anta att SVT ger Gina Dirawi sparken, eftersom det i längden blir ohållbart för dem att försvara någon som inte är kapabel att sublimera sina antisemitiska åsikter. Mellan skål och vägg kommer de sedan att ondgöra sig över att man i Sverige stämplas som antisemit så fort man påstår att judar äter palestinska barn till frukost. Sho! Helt fett sjukt!

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 821Det här inlägget:
  • 1134438Läsningar totalt:
  • 144Läsningar idag:
  • 933779Besökare totalt:
  • 132Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen