Massiva israeliska flygräder i Syrien

Israeliska stridsflygplan (foto: IAF)

Strax efter midnatt avfyrades minst 20 raketer från Syrien mot israeliska militärbaser på Golanhöjderna. Israels försvarsstyrkor (IDF) uppger att flera av raketerna sköts ner av raketförsvarssystemet Järnkupolen och beskrev skadorna på sina militärbaser som begränsade. Inga israeliska soldater ska ha skadats i attacken.

Israels svar kom nästan omedelbart och var massivt. Minst 30 militära positioner bombades av israeliska stridsflygplan i vad som beskrivs som det mest omfattande israeliska flyganfallet sedan Yom Kippur-kriget 1973. Vedergällningsattacken pågick i fyra timmar i sträck och riktades mot iranska positioner, då det var styrkor från det iranska republikanska gardet som låg bakom den tidigare raketattacken mot Golanhöjderna. Detta förklarades också av IDF via Twitter, där man samtidigt varnade Syriens armé från att försöka lägga sig i. Syriens luftvärn uppges dock ha öppnat eld på flera håll och ett antal syriska positioner ska därför också ha attackerats av Israel.

Det är oklart hur många dödsoffer som krävdes i de israeliska räderna, men ännu obekräftade uppgifter gör gällande att minst 20 iranska soldater ska ha stupat. Det verkliga antalet dödsoffer är förmodligen mycket högre, med tanke på flygattackernas omfattning.

Israels försvarsminister Avigdor Liberman uppgav på torsdagsmorgonen att nästan samtliga Irans militära tillgångar i Syrien förstördes under den nattliga vedergällningsattacken och att ytterligare iranska raketattacker mot Israel kommer att besvaras med största möjliga styrka. Han betonade att Israel inte har något intresse av ytterligare upptrappning, men att man inte kommer att tolerera några provokationer från Syrien. ”Om det regnar på oss kommer det att vara översvämning hos er”, varnade han.

Israels minister för allmän säkerhet preciserade via Twitter Israels position: ”Vi kommer inte att tolerera några hot mot norra Israel, vi kommer inte att tveka att slå till mot iranska mål i Syrien och vi kommer att fortsätta att hålla Syrien ansvarigt för alla attacker som utgår från dess territorium. Vi bluffar inte. Vi kommer att kontra Irans terror var som helst, när som helst”.

Den israeliska regeringens beslut att gå till massiv motattack fick under torsdagen oreserverat stöd från de två största oppositionspartierna Yesh Atid och Hamachaneh Hatzioni. Företrädare för de båda partierna upprepade regeringens hållning utan variation: Israel accepterar inte att Iran etablerar sig militärt i Syrien. Även USA uttalade under natten sitt stöd för Israels agerande.

Nattens sammandrabbning mellan Israel och Iran i Syrien kom bara några timmar efter att Israels premiärminister Binyamin Netanyahu höll överläggningar med Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Rysslands omfattande militära närvaro i Syrien innebär att IDF måste koordinera sitt agerande i landet i förväg med sin ryska motpart för att undvika missförstånd och oavsedda sammandrabbningar. ”Under samtalet framförde jag vår syn på Irans hemliga kärnarkiv och, naturligtvis, den spända situationen som nu råder”, uppgav Netanyahu efter mötet. ”Jag framförde Israels skyldighet och rättighet att försvara sig mot iransk aggression från syriskt territorium. Iranierna deklarerar sin avsikt att attackera oss. De försöker överföra styrkor och vapen dit med det uttalade målet att attackera staten Israel, som en del av sin strategi att förinta staten Israel. Jag sa till president Putin att det är varje stats rättighet, och synnerligen Israels rättighet, att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att försvara sig mot denna aggression. Jag tror att saker framfördes rakt och ärligt, och detta är viktigt”. Det återstår att se hur länge Ryssland kan ge Israel fritt spelrum i Syrien och samtidigt vara militärt allierad med just de militära styrkor som Israel bekämpar.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1659Det här inlägget:
  • 1316314Läsningar totalt:
  • 94Läsningar idag:
  • 1104476Besökare totalt:
  • 92Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen