Segeryra under mörka orosmoln

Israeler tågar genom Damaskusporten under firandet av Jerusalemdagen.

”Nästa år i Jerusalem!” ropade den israeliska sångerskan Netta Barzilai efter att hon i natt kammade hem vinsten i årets Eurovisionsschlagerfestival. I Israel bröt spontana folkfester ut på gator och torg när segern var ett faktum, en seger som genom försynen sammanföll med firandet av Yom Yerushalayim, återföreningen av Jerusalem efter segern i Sexdagarskriget 1967 (enligt den hebreiska kalendern). Feststämningen i Israel är alltså extremt påtaglig så här dagen innan invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem, på dagen 70 år efter att staten Israel utropade självständighet (enligt den gregorianska kalendern).

Som bekant är dock inte alla glada över att USA flyttar sin israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem. De sedan flera veckor tillbaka pågående massprotesterna i Gaza beräknas öka i omfattning på måndag och sedan nå sin kulmen på tisdag, den dag som palestinier uppmärksammar Yown al-Nakba (”katastrofdagen”). I år sammanfaller dessutom denna dag med den första dagen i den muslimska fastemånaden Ramadan, vilket bidrar ytterligare till den redan högexplosiva stämningen. Israels försvarsstyrkor (IDF) har skickat stora truppförstärkningar till både Gaza och de områden på Västbanken där palestinska demonstrationer planeras.

Situationens allvar illustreras tydligt av två händelser i Gaza de senaste dagarna. Den första händelsen inträffade i fredags när palestinska demonstranter gick till attack mot gränsövergången Kerem Shalom, den enda gränsövergången till Gaza som kan hantera godstrafik. De anlade eldar som dels förstörde ledningar som förser Gaza med elektricitet och gas, och dels förstörde det transportband på vilket all import överförs till Gaza, inklusive all humanitär hjälp. Skadorna på gränsövergången är så omfattande att IDF på lördagen tvingades ta beslutet att stänga den av säkerhetsskäl tills reparationer har kunnat göras, vilka beräknas kosta mer än motsvarande 77 miljoner kronor. Den redan akuta humanitära situationen i Gaza kommer därmed att försvåras ytterligare.

Den andra händelsen infräffade tidigt på lördagskvällen när IDF förstörde en terrortunnel i närheten av gränsövergången Erez. Tunneln var nästan en kilometer lång och upptäcktes precis innan den nådde gränsen mellan Gaza och Israel. Det var den nionde terrortunneln som IDF har upptäckt och förstört de senaste månaderna. Varje tunnel beräknas kosta upp emot motsvarande 25 miljoner kronor. Terroristorganisationen Hamas, som ligger bakom merparten av tunnlarna, har alltså investerat hundratals miljoner kronor i detta projekt som IDF nu systematiskt tillintetgör. En del av förklaringen till varför Hamas ivrigt uppmanar Gazas befolkning att delta i de våldsamma protesterna vid gränsstaketet till Israel är att man helt enkelt är i akut behov av en distraktion från det egna ekomomiska vanstyret. En annan del av förklaringen är att massprotesterna mer och mer ser ut som terroristorganisationens enda kvarvarande redskap i kampen mot Israel.

Utanför sjukhusen i Gaza har stora tält upprättats för att kunna ta hand om det stora antalet skadade demonstranter som väntas under kommande dagar. Den före detta chefen för Israels militära underrättelsetjänst Amos Yadlin har uppgett att situationen inte har varit så här allvarlig sedan i maj 1967, omedelbart innan Sexdagarskriget bröt ut.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 2288Det här inlägget:
  • 1316309Läsningar totalt:
  • 89Läsningar idag:
  • 1104471Besökare totalt:
  • 87Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen