Omfattande granatbeskjutning från Gaza mot israeliska samhällen

Illustrativ bild på palestinska terrorister med en granatkastare i Gaza.

Omking 25 artillerigranater avfyrades från Gaza mot israeliska samhällen strax efter klockan sju på tisdagsmorgonen. Israels försvarsstyrkor (IDF) uppgav att merparten av projektilerna sköts ner av raketförsvarssystemet Järnkopulen, men minst en av granaterna exploderade på bakgården till ett dagis. Explosionen orsakade materiell skadegörelse, men eftersom attacken utfördes en halvtimme innan dagiset öppnade kom inga människor till skada.

En timme senare avfyrades minst två artillerigranater till, och ytterligare en och en halv timme senare ännu en, men samtliga dessa tre exploderade på öppna fält, utan att orsaka skador. Varje gång som raketalarmet utlöstes sökte sig dock tusentals boende i de berörda israeliska gränssamhällena till skyddsrum. Bombardemanget var den mest omfattande sedan kriget mellan Israel och terroristorganisationen Hamas sommaren 2014.

Nu på den tidiga eftermiddagen har raketlarmet utlösts ytterligare ett antal gånger i flera samhällen i närheten av Gaza. Strax efter klockan 15 lokal tid uppmanades civilbefolkningen i samtliga gränssamhällen att tills vidare hålla sig i närheten av skyddsrum, då man befarar att den palestinska beskjutningen kommer att fortsätta.

Situationen på gränsen till Gaza har varit mycket spänd sedan den palestinska så kallade återvändarmarschen plötsligt upphörde efter de blodiga sammandrabbningarna den 14 maj. Palestinier har dagligen anlagt bränder i Israel genom att fästa brandbomber vid drakar som sedan driver med vinden och landar på den israeliska sidan av gränsen. Vidare har israeliska stridsflygplan vid upprepade tillfällen beskjutits med tunga kulsprutor, vars grovkalibriga kulor i minst två fall har slagit ner i israeliska gränssamhällen. Dessutom har sporadiska infiltrationsförsök utförts av palestinska terrorister, som i några fall även lyckats forcera gränsstaketet innan de tagits till fånga av IDF. I söndags planterades en sprängladdning i en stor avbitartång intill gränsstaketet, som exploderade när den inspekterades på avstånd av israeliska soldater. Israel besvarade attacken genom att gå till angrepp mot en militär installation tillhörande Islamiska jihad. Tre terrorister dödades i den israeliska motattacken. Händelsen sätts nu i samband med morgonens omfattande granatbeskjutning, då den interna pressen inom terroristorganisationer ökar markant efter israeliska attacker som orsakar dödsfall i de egna leden.

Israel har besvarat varje fientligt angrepp med flyganfall och artilleribeskjutning av infrastruktur tillhörande Hamas och Islamiska jihad. Trots att Hamas inblandning i attackerna hittills har varit begränsad har Israel sedan flera år tillbaka en uttalad policy att hålla Gazas främsta terroristorganisation som ytterst ansvarig för alla attacker mot Israel som utgår från området, då Hamas de facto är den styrande makten där sedan snart 11 år tillbaka. Denna policy har tidigare visat sig vara en effektiv motivationsfaktor för Hamas, eftersom man inte har något intresse av att klä skott för attacker utförda av andra terroristorganisationer. Hamas har visat sig vara mycket duktig på att förhindra attacker mot Israel när sådana attacker inte legat i terroristorganisationens intresse. Dagens upprepade granatbeskjutning väcker därför frågetecken kring Hamas vilja att upprätthålla den informella vapenvilan som man ingick med Israel efter kriget sommaren 2014.

Paul Widen

Jerusalem