De brinnande drakarna som kan utlösa nästa krig

Palestinier i Gaza förbereder en drake riggad med en brandbomb.

Under natten till onsdagen avfyrade palestinska terrorister i Gaza minst 45 raketer och artillerigranater mot södra Israel. Enligt Israels försvarsstyrkor (IDF) sköts sju av projektilerna ner av raketförsvarssystemet Järnkupolen, medan fem av dem slog ner bland bebyggelse där de orsakade viss materiell skada. Övriga raketer och granater slog ner på öppna fält. Inga människor kom till skada.

Vågen av raketattacker var dem mest omfattande sedan slutet av maj, då närmare 200 raketer och granater avfyrades från Gaza mot Israel under en tvådagarsperiod. Sporadisk beskjutning inträffade vid några tillfällen under interrimsperioden, senast natten till måndagen då tre raketer avfyrades från Gaza i riktning mot staden Ashkelon. Ett större problem än raketattackerna är emellertid den nya terrortaktik som började användas i Gaza i samband med vårens massdemonstrationer: brandbomber som hänger i linor från drakar eller heliumballonger, som med vindens hjälp förs över gränsen innan de landar och antänder den torra växtligheten i området. Över 2400 hektar åker- och skogsmark i Israel har eldhärjats på detta sätt de senaste veckorna, till en kostnad av motsvarande miljontals svenska kronor. En annan variant av denna terrortaktik har varit att sätta fast små sprängladdningar på drakarna eller ballongerna, som sedan landar på israeliskt territorium och exploderar när någon kommer i kontakt med dem.

Israeliska beslutsfattare har brottats med hur de ska hantera denna nya terrortaktik, som i jämförelse med raketbeskjutning ter sig nästan oskyldig, men som i själva verket har orsakat betydligt större förstörelse på bara några veckor än alla raketattacker de senaste fyra åren tillsammans. IDF har haft viss framgång i bekämpningen av drakarna genom att använda fjärrstyrda minidrönare för att genskjuta dem innan de kommer över gränsen, men det har hittills visat sig omöjligt att stoppa alla drakar, eller ens de flesta. Nya gräs- och skogsbränder bryter ut varje dag. Många boende i det berörda området har därför krävt att IDF ges tillåtelse att öppna eld mot alla som tillämpar taktiken. De har fått uppbackning av flera ministrar, som menar att brinnande drakar utgör ett minst lika allvarligt hot som raketer och därför måste bekämpas minst lika hårt. IDF har dock hittills motsatt sig denna hårda linje, då man har gjort bedömningen att en dödlig respons mot brinnande drakar skulle väcka en så stark folklig vrede i Gaza att Hamas skulle känna sig tvingade att gå till massiv motattack och därmed utlösa ännu ett massiv militär konfrontation mellan terroristorganisationen och Israel. Ett starkt bidragande faktum till denna bedömning är att det ofta är minderåriga palestinier som tillämpar den nya terrortaktiken.

IDF:s respons har därför varit att bara avfyra varningsskott mot personer som skickar iväg brinnande drakar. Samtidigt har man satt ökad press på Hamas att stävja fenomenet genom att bomba Hamas-installationer som svar på de anlagda bränderna. Natten till måndagen och sedan igen natten till onsdagen utförde därför israeliska stridsflygplan bombräder mot militära mål i Gaza. Inga människor rapporteras ha skadats i de omfattande attackerna, vilket visar att de var noggrannt kalibrerade att bara förstöra infrastruktur. Gazas terroristorganisationer har dock starkt motsatt sig Israels ”ändring av spelreglerna”, som man uttrycker det, dvs. att brinnande drakar plötsligt besvaras lika hårt som raketattacker. I gemensamma uttalanden har man förklarat att de senaste dagarnas raketattacker är en reaktion på Israels agerande och att varje flygräd nu kommer att besvaras med ytterligare raketattacker. Man försöker alltså tvinga Israel att upphöra att bestraffa Hamas för skadorna orsakade av de brinnande drakarna.

Varken Israel eller Hamas, med uppbackning från Gazas övriga terroristorganisationer, ser i nuläget ut att vilja backa. Israels premiärminister Binyamin Netanyahu varnade på onsdagskvällen att IDF:s agerande i Gaza kommer att intensifieras om det blir nödvändigt. ”IDF:s knytnäve av järn slår kraftfullt mot alla som försöker attackera oss, och det kommer den fortsätta att göra”, deklarerade han, samma dag som både försvarsminister Avidgor Liberman och energiminister Yuval Steinitz förklarade att nästa storkrig i Gaza kommer att innebära slutet på Hamas.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1236Det här inlägget:
  • 1275074Läsningar totalt:
  • 131Läsningar idag:
  • 1065063Besökare totalt:
  • 130Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen