Preliminärt åtalsbeslut mot Netanyahu

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu under sitt TV-sända tal under torsdagskvällen (foto: skärmdump)

På torsdagskvällen offentliggjorde Israels justitiekansler Avichai Mandelblit ett 57 sidor långt åtalsunderlag för tre separata rättsfäll i vilka premiärminister Binyamin Netanyahu står som huvudmisstänkt. I samtliga tre fall omfattar åtalspunkterna bedrägeri och trolöshet mot huvudman. I ett av fallen misstänkts Netanyahu även för mutbrott. Det är första gången i staten Israels historia som det föreligger ett åtalsunderlag gällande en sittande premiärminister.

De tre rättsfallen omnämns i israelisk media som 1000, 2000 och 4000. I det första, 1000, misstänks Netanyahu ha mottagit gåvor i form av cigarrer och champagne till ett sammanlagt värde av motsvarande minst en miljon kronor från Hollywoodproducenten Arnon Milchan. I utbyte ska Netanyahu bland annat ha säkrat ett amerikanskt 10-årsvisum åt Milchan, som är en israelisk medborgare. Åtalspunkterna som Mandelblit yrkar på i detta fall är bedrägeri och trolöshet mot huvudman. I rättsfall 2000 misstänks Netanyahu ha haft hemliga överläggningar med Arnon Mozes, ägaren till Israels näst största dagstidning Yediot Acharonot, med syfte att minska den Netanyahuvänliga tidningen Israel Hayoms marknadsandelar i utbyte mot att Yediot Acharonot tonar ner sin hårt kritiska linje mot Netanyahu. Även i detta fall yrkar Mandelblit på bedrägeri och trolöshet mot huvudman. I det sista rättsfallet, 4000, misstänks Netanyahu under sin tid som ställföreträdande kommunikationsminister 2015-16 ha agerat på ett sätt som gynnade hans personlige vän Shaul Elovitz, vd för den israeliska telekomjätten Bezeq. Netanyahu godkände företagets omfattande upphandlingar av konkurrerande telekomföretag, utan hänsyn till vilka konsekvenser det kunde få för den redan bristande konkurrensen i branschen. I utbyte använde Elovitz sitt inflytande som ägare av nyhetssajten Walla för att öka den positiva rapporteringen kring Netanyahu och hans familj. I detta fall omfattar åtalpunkterna förutom bedrägeri och trolöshet mot huvudman även mutbrott.

Beskedet från Mandelblit var väntat men omgavs ändå av intensiv dramatik, då Netanyahus Likud-parti på torsdagsmorgonen lämnade in en framställan till högsta domstolen för att förhindra offentliggörandet av beslutet tills efter nyvalet den 9 april. Enligt israelisk rättspraxis har nämligen en person som misstänks för brott rätt att se och bestrida åtalsunderlaget i en preliminär domstolsförhandling. Först därefter tas det formella beslutet om åtal, eftersom åtalspunkter kan ändras eller rentav strykas under loppet av förhandlingen. En sådan domstolsförhandling sker emellertid inte omedelbart efter att åtalsunderlaget offentliggörs utan kan dröja upp till ett år. Likud-partiet menade därför att ett offentliggörande av åtalsunderlaget nu skulle innebära en ”oöverträffad inblandning” i den demokratiska processen, eftersom Netanyahu inte skulle ges tillfälle att formellt bestrida åtalspunkterna förrän efter valet, vilket med stor sannolikhet kommer att påverka valutgången.

Svaret från högsta domstolen kom bara några timmar senare. Domstolen påpekade att Likud hade avvaktat med sin begäran tills precis innan Mandelblit förväntades offentliggöra åtalsunderlaget, trots att Mandelblit redan den 1 februari förklarade att det stundande nyvalet inte skulle påverka hans beslut i någon riktning. ”Denna begäran i sista minuten är skäl nog för ett avslag”, konstaterade domstolen syrligt.

Netanyahu själv kommenterade Mandelblits beslut i ett TV-sänt tal från sitt residens klockan 8 på torsdagskvällen. Bittert anklagade han justitiekanslern för att ha fallit till föga för vad han kallade vänsterns fleråriga häxjakt på honom och hans familj, och tillbakavisade kategoriskt alla misstankar. Att det preliminära åtalsbeslutet tagits mindre än sex veckor innan valet kallade han för skandalöst och politiskt motiverat för att driva bort honom från makten. Bilden som Netanyahu utmålade var alltså i det närmaste konspiratorisk, med inte bara domstolsväsendet utan också pressen i samklang med hans politiska motståndare på vänsterkanten för att eliminera honom.

De första opinionsundersökningarna som faktorerat in det preliminära åtalsbeslutet indikerar tydligt att Likud kommer att lida ett svårt bakslag i nyvalet den 9 april. För första gången ser det också ut som att Netanyahu inte heller kommer att kunna bilda en ny högerkoalition, då ett eller två små högerpartier riskerar att hamna under valspärren.

Paul Widen

Jerusalem