Historiskt fredsavtal i skuggan av pandemin

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu och hans fru Sara strax innan avresa till USA (foto: GPO)
Israels premiärminister Binyamin Netanyahu och hans fru Sara strax innan avresa till USA (foto: GPO)

Sent ikväll reste Israels premiärminister Binyamin Netanyahu till USA, där han imorgon tillsammans med Förenade Arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed formellt kommer att underteckna det så kallade Abrahamavtalet, som etablerar diplomatiska förbindelser mellan de båda länderna. I fredags blev det klart att även Bahrain kommer att underteckna avtalet. Det lilla kungadömet blev därmed den fjärde arabstaten att erkänna Israel. Oman, som reagerade positivt när nyheten offentliggjordes på fredagen, tros allmänt stå näst i tur att ansluta sig till avtalet.

Det är alltså en historisk resa som Netanyahu nu anträder, men i Israel råder ingen feststämning, då antalet dagliga fall av Covid-19 nu är så högt att regeringen idag beslöt att än en gång stänga ner hela landet från och med fredag klockan 14.00. Under större delen av eftermiddagen höll regeringen överläggningar om den plan hälsoministeriet har utarbetat för att förhindra att landets vårdsystem kollapsar. Djup oenighet mellan olika ministrar gjorde att diskussionen drog ut på tiden. Bostadsminister Yaacov Litzman, som i våras under pandemins första våg var hälsominister, avgick i protest innan regeringssammanträdet ens hade börjat, med hänvisning till att nedstängningen borde ha gjorts för flera veckor sedan. Litzman anklagade Ronni Gamzu, som koordinerar regeringens coronastrategi, för att medvetet ha motarbetat en nedstängning under sommaren och istället ha planerat långt i förväg att genomföra den under höstens judiska högtider, då synagogor traditionellt brukar vara mycket välbesökta. Anonyma källor i hans parti Yahadut Hatorah uppgav dock till landets arméradio att orsaken till avgången var att åtal väntas väckas mot Litzman inom kort för bedrägeri, trolöshet mot huvudman och mutbrott i två separata rättsfall. Detta skulle enligt lag tvinga honom att avgå, varför Litzman istället valde att föregå åtalsbeslutet och avgå på sina egna villkor.

Nedstängningen kommer att innebära att alla skolor, resturanger, hotell och affärer kommer att stängas ner i minst tre veckor. Arbete hemifrån rekommenderas starkt, då arbetsgivare kraftigt måste begränsa antalet anställda på arbetsplatser. Befolkningen måste hålla sig inom 500 meter från sina bostäder, med undantag för matinköp och andra viktiga ärenden. Högst 10 personer får befinna sig tillsammans i en lokal inomhus och högst 20 personer tillsammans utomhus. Enligt beräkningar utförda av finansministeriet kommer nedstängningen att kosta motsvarande minst 16.5 miljarder kronor.

Netanyahu presenterade de nya riktlinjerna under en presskonferens på söndagskvällen, men vägrade tillstå att den nya nedstängningen innebär ett misslyckande för regeringen. Istället betonade han att den snabba nedstängningen i mars innebar att landet kunde lätta på restriktionerna fortare än andra länder och att Israels ekonomiska förutsättningar därför är bättre än för många andra länder. Han medgav att den förestående nedstängningen kommer att medföra stora svårigheter för många medborgare, men vidhöll att regeringen inte hade något annat val.

Genast efter presskonferensen begav sig Netanyahu till Ben Gurion-flygplatsen för avresa till USA. Där anslöt han sig till Yossi Cohen, chefen för Israels mytomspunna spionorganisation Mossad, som har spelat en central roll i kontakterna med gulfstaterna och som ingår i den israeliska delegationen. Utrikesminister Gabi Ashkenazi var däremot inte med på passagerarlistan. Netanyahu vill nämligen inte dela äran för det historiska fredsavtalet med sina politiska rivaler i utmanarpartiet Kachol Velavan, som Ashkenazi tillhör. I praktiken har alltså utrikesministerrollen övertagits av Yossi Cohen, som rapporterar direkt till Netanyahu och som står honom mycket nära.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 392Det här inlägget:
  • 1134434Läsningar totalt:
  • 140Läsningar idag:
  • 933775Besökare totalt:
  • 128Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen