Vit rök i Jerusalem

Samtidigt i Rom…

Med bara lite mer än tre dygn kvar innan den utökade tidsfristen för koalitionsbyggandet skulle ha löpt ut nåddes idag slutligen en överenskommelse mellan partierna Likud-Beitenu, Yesh Atid och HaBayit HaYehudi. Israels nya koalitionsregering kommer även att inkludera HaTnua, vars partiledare Tzipi Livni var först att ge sitt stöd till Binyamin Netanyahu. Däremot uteslöt man Kadima, vilken innebär att regeringspartierna tillsammans kontrollerar 68 istället för 70 mandat (av totalt 120).

Det sista hindret i förhandlingarna uppges ha varit kampen om utbildningsministeriet, som Likud tidigare har kontrollerat och som Yesh Atid nu krävde för egen del. Omfattande utbildningsreformer var ett av Yesh Atids vallöften, vilket gjorde att partiet vägrade böja sig på den punkten. Netanyahu tvingades därför ge en av sina egna partikollegor sparken för att till slut kunna knyta ihop säcken. Det beslutet, liksom flera andra beslut som han har tvingats ta under koalitionsförhandlingarnas gång kommer att göra honom allt mindre populär i det egna partiet, där missnöjet pyr.

Om inget oväntat inträffar kommer Binyamin Netanyahu att presentera sitt koalitionsförslag för president Shimon Peres på lördag kväll. Den nya regeringen kommer sedan att avlägga ämbetseden på måndag, två dagar innan USA:s president Barack Obama inleder sitt statsbesök.

Man ska naturligtvis vara försiktig i sina prognoser över hur väl Israels nya regering kommer att styra landet, men om man låter koalitionsförhandlingarna vara en indikation om vart det kan tänkas bära hän har man flera goda anledningar att vara optimistisk. Netanyahu har ödmjukats av sina motståndare Yair Lapid (Yesh Atid) och Naftali Bennett (HaBayit HaYedudi), som i sin tur har visat att de är värdedrivna och principfasta, två ovanliga karaktärsdrag bland Israels mäktigaste politiker. Om koalitionsmedlemmarna nu koncentrerar sig på det de har gemensamt har de goda förutsättningar att driva igenom efterlängtade och välbehövda reformer inom värnplikt, utbildning, och valsystem, samt att pressa ner de höga levnadskostnaderna.

Paul Widen, Efrat